Blog

<a href=”http://www.hypersmash.com”>www.HyperSmash.com</a>

Meest recente berichten

Ziek zijn is beter worden

We leven in bijzondere tijden waarbij vraagtekens opkomen bij dingen die we voorheen als vanzelfsprekend beschouwden. Wat is vrijheid? Wat is veiligheid? Leven we nog wel in een democratie? Heeft de regering echt het beste met ons voor? Maar ook hele basale, concrete dingen waar een vraagteken bij komt te staan. Bestaan virussen? Zijn vaccins onschuldig en ongevaarlijk? In mijn zoektocht naar antwoorden kom ik soms bijzondere nieuwe zienswijzen tegen en ik verwonder mij.

Vragen stellen

Eerst een algemene beschouwing over vragen stellen, want juist het stellen van vragen is in de coronaperiode gedemoniseerd. Je mocht geen twijfels hebben of vragen stellen over het beleid, de maatregelen of de wettelijke gronden waarop dat gebaseerd was. Angst was de motor en de factor waarmee alle maatschappelijke discussie in de kiem gesmoord werd.

Zwijgen is een probleem

Dat ‘niet mogen praten’ komt mij bekend voor. Dat is bij seksueel misbruik ook het mechanisme. Mensen doen er maar al te vaak het zwijgen toe, uit angst niet geloofd te worden, voor sociale uitsluiting of dat ze zelf de schuld krijgen. Al vrij vroeg in de Coronaperiode kom ik tot de conclusie dat juist die dingen waarover je géén vragen mag stellen om nader onderzoek vragen.

Onderzoek

Door mezelf de vraag te stellen of de virus-theorie wel bewezen is, kwam ik al snel op alternatieve zienswijzen. Het gaat te ver om hier dieper op virussen in te gaan, maar als je open staat voor een mogelijke alternatieve verklaring van ziekte, is dit filmpje over exosomen wellicht interessant voor je.

Een nieuwe manier om over ziekte te denken

De ‘virussen’ zijn vijanden die bestreden moeten worden. Je levert een strijd tegen kanker, die je verliest of overwint. Het medische denken zit vol van strijd en oorlog. De zachtheid en liefdevolle aandacht die zo helend kan zijn is ver te zoeken. Naar mijn smaak hebben we een heel nieuw denkraam of paradigma nodig om naar ziekte (en beter worden) te kijken. Want met een medisch/technisch denken red je het niet, zoveel is mij wel duidelijk

Ziekte en trauma

We weten, uit het grote ACE-onderzoek dat ernstige ziekte sterk correlleert met traumatische ervaringen in de kindertijd, die in het lichaam wordt opgeslagen. Dat veronderstelt een zekere mate van causaliteit. Er is (vaak) een periode waarin het slachtoffer geen last lijkt te hebben van wat er is gebeurd. Ik vraag me af of de fysieke klachten die samenhangen met seksueel misbruik ook te genezen zijn door het helen van het trauma. Dit is in elk geval mijn persoonlijke ervaring, maar ook wat ik zie in mijn praktijk.

Een veilige situatie

Klachten, herbelevingen, nachtmerries en/of de fysieke klachten (kijk hier voor een lijst van mogelijke klachten) noem ik vaak: een uitnodiging om te helen. Om te helen moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan, de belangrijkste daarvan is dat het veilig moet zijn.

Veiligheid eerst

Pas als je uit de bedreigende situatie bent, als het misbruik gestopt is en je wordt niet meer in nieuwe situaties misbruikt, pas dan kan je aan heling toekomen. Anders is het alsof je een bad leegschept maar de kraan open laat. Het helpt natuurlijk wel wat tegen het overlopen, maar het zet niet echt zoden aan de dijk.

Afbouw van noodconstructies

De klachten ontstaan doordat de noodmaatregelen niet meer nodig zijn. Je begint je meer te herinneren van je verleden. Je wordt je steeds meer bewust van het feit dat wat er gebeurd is, seksueel misbruik was. Dat het je leven negatief beïnvloed heeft en op welke manieren. Dat je allerlei overlevingsstrategieën hebt, mechanismen die inmiddels zo automatisch gaan dat het lijkt alsof je er geen invloed op hebt.

Bewustzijn is het begin

Met het bewustzijn begint het afbouwen van al deze noodconstructies. Maar daarmee komt ook pijn, verwarring, angsten en emoties naar boven. Het lijkt wel alsof het allemaal ineens nog erger wordt. Dat is waarom het zo belangrijk is dat je vanuit een veilige situatie, een veilige plek, naar het verleden kunt kijken. Ook is het belangrijk dat het langzaam gaat, of beter gezegd, op een tempo gaat dat jij kunt dragen.

Wat wij ziek zijn noemen, ís in feite beter worden!

Hoe vervelend de klachten ook zijn, het goede nieuws is dat je aan de beterende hand bent. Helen gaat niet vanzelf en het is vaak een flinke klus. Het is geen prettige ervaring, niemand gaat voor zijn plezier in traumatherapie. Maar helen kán wel. En als je klachten hebt, ben je dus al begonnen.

 

  1. De diepte van drijfveren; een soep van licht! Geef een reactie
  2. Lancering boek: Dromen en seksueel misbruik Geef een reactie
  3. Aarden. Hoe doe je dat eigenlijk? Geef een reactie