Een drukker uitgezocht voor Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij.

Wat een zware bevalling is het om een drukker uit te zoeken. Er zijn zoveel opties, zoveel mogelijkheden en dingen om over na te denken. Wat voor papier, hoe moet het ingebonden worden maar ook, hoeveel wil je er bestellen. “Zo veel mogelijk” werkt niet in de drukkers wereld. Eerder vertelde ik al dat het nogal wat verschil maakt als je met een grote oplage voor offset drukken gaat (vanaf zo’n 1000 exemplaren gaan de kosten dan terug tot zelfs minder dan 4 euro bij een oplage van 1250).

Maar ook in de kleinere oplages kun je door stevig rond te vragen veel geld besparen. Dan hebben we het over geprinte boeken in plaats van gedrukte, maar iedereen verzekert me dat zelfs experts dat verschil niet gaan zien. En dan het papier: glanzend leest niet lekker al is het voor de foto’s beter. Kunnen we apart papier doen voor de foto’s dan? Nee… ook al geen optie want op de achterkant komt dan “zwart”. Dat leek me wat raar, maar ze bedoelde zwartwit bedrukt, dus tekst. Heel raar natuurlijk een pagina met tekst die ineens glanzend is… Toch maar gewoon wit papier dan, en voor het hele boek hetzelfde.

Ik had een uitgever, die wilde in het boek investeren, maar die wilde het alleen doen als ik van de kleurenfoto’s zwart-wit maakte. Geen optie: de kleurenfoto’s maken het boek af. Maken het boek bijzonder. De sfeer en emotie die de foto’s oproepen zijn een integraal onderdeel van wat het boek hoopt te bereiken. Seksueel misbruik is een gevoelig thema en daarbij helpt het als je bij elk hoofdstuk een stukje schoonheid kunt beleven. Dus geen uitgever en breng ik het helemaal in eigen beheer uit.

Zo zijn er honderd keuzes die op me af komen. Vanmiddag was ik het even helemaal beu. Even eruit dus, samen met Agnes naar de fotograaf om afdrukken van haar foto’s te halen voor de expositie. We zijn inmiddels terug van de fotograaf en er liggen hier 7 prachtige vergrotingen! Dat doet het hart goed en geeft je de moed om verder te gaan.

Ik ben vandaag tot een besluit gekomen. Ik ga voor 400 (afhankelijk van de voorverkoop) boeken bij een printer. Mochten er dan kleine onvolkomenheden in zitten dan kan dit in de tweede druk aangepast worden. Als de verkoop hard gaat begint het verhaal opnieuw: offset drukken wordt dan echt goedkoper. Nu nog even de thermometer aanpassen en daar de laatste bestellingen in verwerken. De teller staat op 25 verkochte boeken. Eén daarvan is mijn moeder. Dat is pas echt spannend…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.