Het succes van Helen van seksueel misbruik

Het gaat goed met ‘Helen van seksueel misbruik.’

De boeken verkopen langzaam maar gestaag in de losse verkoop via deze site. Leuk om steeds weer zulke positieve reacties te horen van mensen die het nu gaan lezen. Een boek wordt een beetje je kindje, zeggen ze. Nou weet ik niet hoe het is om kinderen te hebben, maar bij elk boek dat ik verstuur merk ik dat ik hoop dat ze goed terecht zal komen. Dat de nieuwe eigenaar er iets aan zal hebben en het met plezier zal lezen. Want ondanks het ‘zware’ onderwerp van seksueel misbruik is het een makkelijk leesbaar boek geworden. Een spannend boek zelfs, noemde een vriendin het. Ze kon het niet meer neerleggen omdat ze zo benieuwd was hoe het verder zou gaan.

Meer goed nieuws!

Naast de losse verkoop hebben een aantal HBO opleidingen mij benaderd over het boek om het te gaan gebruiken in hun Minor over seksueel geweld, of huiselijk geweld net hoe de minor bij die opleiding heet. Nou… toen ik twee van die opleidingen had gesproken en die waren onder de indruk, dan is de connectie gauw gelegd naar andere HBO-opleidingen en ik ben inmiddels met 4 of 5 opleidingen in contact met de ‘juiste’ persoon die er over gaat en nog zoekend bij andere opleidingen.

Naast de opleidingen zocht een BJZ contact over het boek en of ik mogelijk bij hen op de informatiemarkt wilde komen staan, mijn boek verkopen en een lezing of presentatie geven over seksueel misbruik. Natuurlijk wil ik dat! Mijn missie is om dit zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk te gaan doen zodat praten over seksueel misbruik heel gewoon kan worden en dat steeds minder mensen die het meemaken het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan en levenslang hebben.

Tweede druk van Helen van seksueel misbruik?

Al met al aanleiding om contact te zoeken met mijn uitgever over wat er allemaal moet gebeuren voor een tweede druk. Dit boek is er zo snel gekomen mede door de bemoeienis van Uitgeverij Droomvallei, die het boek echt in hun hart gesloten hebben. Ze hebben zich uit de naad gewerkt om het op de korte termijn die ik gesteld had te lanceren. Deze keer leek het me raadzaam om wat vroeger aan de bel te trekken, dus ondanks dat de eerste druk nog niet uitverkocht is belde ik de uitgever. Het eerste grote publiekelijke optreden is eind mei.

Eind mei is dus ook eigenlijk al heel erg snel… Voor een nieuwe druk, als we zouden gaan voor een grotere druk bij een offsetdrukker zouden we eigenlijk al meteen heel hard aan de bak moeten gaan om het nog op tijd klaar te krijgen. De eerste druk is bij een soort print on demand drukker gedaan en in overleg met Esther kwamen we er op uit dat we ook de tweede druk daar zouden laten afdrukken. Als we het dubbele aantal boeken van de eerste druk zouden doen, dan kunnen we in elk geval de huidige vooruitzichten van HBO’s en BJZ wel leveren. Als er nog meer grote kansen komen moeten we alsnog versneld naar een drukker op zoek, maar ook dan kopen we met de tweede druk de benodigde tijd.

Helen van seksueel misbruik verbeteren

Hoe goed je een boek ook leest, als je het vaak gezien hebt treedt er een soort blindheid voor fouten op. De een (ik) heeft daar meer last van dan de ander (Agnes en Esther van Uitgeverij Droomvallei) maar het is verrassend hoe veel kleine foutjes er nog in het boek staan ondanks onze zorgvuldige screening, die natuurlijk wel onder zware tijdsdruk stond. De verbeteringen maken het boek nog beter leesbaar, door goed geplaatste komma’s en hier en daar een woord vervangen. Het is geen herziene druk ofzo, maar er zijn toch echt genoeg verbeteringen om het een hele klus te maken.

Ondertussen bij Uitgeverij Droomvallei

Nou werk ik de laatste tijd heel hard aan het promoten van het boek. Dat is heel zichtbaar, met een blog per dag tot de lancering, een blog per week daarna. Ik twitter en facebook en bel en maak contact met mensen die iets met het thema seksueel misbruik hebben, allemaal om het boek en mijn lezingen te promoten en gelukkig met succes.

Je zou in alle hectiek bijna vergeten dan de uitgever intussen al net zo druk is. Met bellen naar het Centraal Boekhuis om het boek in winkels te krijgen. Met het benaderen van haar netwerk waardoor het boek straks bij bibliotheken voorgesteld kan worden. En met het vormgeven van het E-book. Want dat is ook nog eens een vak apart. Het lijkt zo simpel en dat is het niet.

Hoe maak je een E-book?

Je kunt natuurlijk een PDF nemen en die gewoon verkopen als ware het een e-book en veel van de kleine gratis e-boeken die je wel eens bij inschrijving bij een nieuwsbrief krijgt zitten zo in elkaar. Maar een echt boek ervan maken, waar ALLE e-readers en Ipad’s en Iphone’s mee om kunnen gaan… dat is een heel ander verhaal dan een simpele PDF.

Toen Marcel van Uitgeverij Droomvallei mij het eerste concept stuurde was dat al zijn 7e versie. Die moest getest worden op zoveel mogelijk e-readers, programma’s waarmee je op je PC e-boeken kunt lezen, op alle besturingssystemen en liefst nog zo dat alle functies van zo’n apparaat goed werken. De foto’s moeten goed weergegeven worden (schermgrootte, maar dat wel op elk scherm), de layout moet kloppen en er moeten ook echt dingen anders in een E-pub dan in een boek. Om maar wat te noemen: een verwijzing in de tekst naar een website moet in een e-boek natuurlijk een link worden. Je moet eigenlijk vanuit het E-boek gelijk kunnen mailen of zelfs bellen.

Tabellen in een e-boek worden niet mooi, daarom halen we de zelftest eruit, plaatsen we een link naar deze website waar je als je met je e-reader online bent rechtstreeks naar toe kunt. Verder lijkt het allemaal te lukken en het wordt zo mooi! De foto’s die in het boek al zo geweldig de tekst en sfeer van het boek verrijken komen zoveel beter uit op een schermpje waar het licht van achteren komt.

Al met al is het uitgeven van een boek veel meer werk dan ik me ooit gerealiseerd heb en ik ben heel blij en dankbaar dat ik uiteindelijk toch een uitgever bereid heb gevonden om daar zoveel werk in te steken als Uitgeverij Droomvallei.

2 reacties op “Het succes van Helen van seksueel misbruik

  1. Wat fijn dat het boek zo langzaam Nederland verovert en deel gaat uitmaken op plekken waar de waarde ervan het best tot zijn recht komt. Kijk je voor de herdruk nog even naar de eennalaatste zin op blz 77? Daar staat een woordje teveel denk ik. Wat moet het een fijn gevoel zijn om heel veel mensen tot steun te kunnen zijn door je boek en je lezingen!

  2. Wat mooi om te zien dat een gekoesterde droom werkelijkheid gaat worden. Ik hoop dat er nog heel veel drukken gaan verschijnen. Het boek is heel erg waardevol voor zowel het slachtoffer en de betrokkenen. Bovendien geeft het mensen hoop en een oplossingsrichting. Een warme knuffel, Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.