Hulp die past bij jou!

Hulp zoeken is niet eenvoudig, zeker niet als het gaat om psychologische hulp. Als je zelf niet zo stevig in je schoenen staat is het soms lastig om kritisch te kijken naar de hulpverlener. Hoe kun je zorgen dat je goed terecht komt? Hoe kun je peilen of de hulp die tegenover je zit voor jou geschikt is? Of slik je gewoon wat je aangeboden wordt?  

De hulpverlening de maat nemen  

Als cliënt/klant/patiënt lijkt het soms alsof je geen keuze hebt. Jij bent immers degene die hulp nodig heeft. Toch is dat ook raar. Wanneer je jouw auto naar de garage brengt  voor een beurt of grote reparatie let je altijd goed op. Heeft die garage het BOVAG keurmerk, heb je goede ervaringen met hen, wat zeggen anderen over die garage en hoe goed zijn ze eigenlijk met jou type auto?  

Ook de hulpverlening heeft ‘merken’ en ‘specialisten’  

Wanneer je seksueel misbruikt bent heb je een ander soort hulp nodig dan wanneer je  een ongeluk hebt gehad. Maar een BOVAG voor hulpverleners kennen we niet en al helemaal niet over het specialisme ‘seksueel misbruik’. Het kan daarom heel ingewikkeld zijn om passende hulp te vinden.  

Vaak begint de zoektocht bij de huisarts  

Via je huisarts wordt je  dikwijls   naar  een   psychologenpraktijk  doorverwezen,  waar  jouw   huisarts  een  contract mee heeft. Er is een ingewikkeld systeem met quota en DBC’s, waar je als klant helemaal niets van weet (en hoeft te weten), maar dat bepaalt wel waar jouw huisarts je in eerste instantie naar toe stuurt.  

Kent jouw huisarts specialisten op het gebied van seksueel misbruik?  

Elke psycholoog heeft zo zijn eigen specialisme en interesse en het is zeker niet vanzelfsprekend dat je bij iemand terecht komt die ervaring heeft met hulpverlening na seksueel misbruik. Bovendien zijn er veel verschillende manieren om te helen van seksueel misbruik. Die zitten soms in het reguliere circuit, maar vaak ook in de alternatieve geneeskunde. Ook is het vaak niet een kwestie van één therapeut en een kortdurend traject. Helen van seksueel misbruik is veel vaker een kwestie van lange adem en maar al te vaak een variatie aan soorten therapie. Problemen waar je soms al 10 of meer jaar mee loopt los je doorgaans niet in 5 sessies op.  

Soms heb je zelf al ideeën of ga je eerst op zoek via internet  

Niet iedereen heeft een goede band met haar huisarts. Of soms vind je het nog te moeilijk om over te praten.  Voor veel mensen is de eerste neiging dan ook: ‘Ik zoek het zelf wel uit’. Op internet kun je veel informatie vinden over helen van seksueel misbruik, onder andere op mijn site. Zowel in mijn boek als op mijn blog beschrijf ik thema’s die je verder kunnen helpen.  

Hulpverlening na seksueel misbruik  

Een goede plek om te zoeken naar therapeuten en hulpverleners is de site hulpverlening na seksueel misbruik. Daar kun je gericht kijken welke hulpverleners er zijn in jouw regio die ervaring hebben met de hulpverlening na seksueel misbruik. Er zijn diverse soorten therapie die goed helpen bij seksueel misbruik en dat is vaak ook afhankelijk van jouw persoonlijkheid. Wat voor de één heel prettig is, kan voor de ander heel naar zijn. Daarom leggen de therapeuten op de site ook helder uit wat zij precies doen, zodat je een idee krijgt van hoe hun vorm van therapie werkt.  

De ‘klik’ is ook belangrijk  

Wat voor soort therapie een hulpverlener bedrijft is belangrijk, zeker als je al weet hoe je je problemen wilt aanpakken. Maar minstens zo belangrijk is de therapeut zelf. In de wereld van therapie heet dat dan ‘de klik’. Als ‘de klik’ er niet is, kan je eigenlijk maar beter niet verder gaan met elkaar. Een goede therapeut zal bij het ontbreken van ‘de klik’ je adviseren en desnoods helpen om een ander te vinden die beter bij je past.  

Ook de persoonlijkheid van de therapeut speelt mee  

Jij weet zelf het beste bij welk soort mensen jij je het lekkerst voelt en voor therapie is dat best belangrijk. Als jij je beter voelt bij een vrouw als bij een man, dan is het handig om een vrouw als therapeut te zoeken. Ook het mensbeeld van de therapeut speelt mee. Want als iemand hele andere ideeën heeft dan jij over hoe het leven in elkaar steekt, dan werkt dat niet fijn. Het is jouw proces, jij bent degene die hulp vraagt en jij mag zeggen hoe je die hulp het liefste krijgt.  

Kijk kritisch naar je hulpverlener  

Een intake is de tijd om vragen te stellen. Vaak krijg jij allerlei vragen op je afgevuurd, willen ze je hele geschiedenis weten en alles over waar je nu staat. Maar het is voor jou ook een gelegenheid om je hulpverlener te toetsen.  

  • Voel ik me op mijn gemak?  
  • Heeft hij/zij ervaring met mijn problemen?  
  • Luistert hij/zij goed naar wat ik zeg én naar wat ik bedoel?  
  • Voel ik me veilig genoeg om mezelf te laten zien?  
  • Klikt het met deze hulpverlener?  

Pas als je op al die vragen (en welke je zelf maar verzint die voor jou belangrijk  zijn) volmondig ja kunt  zeggen kun je aan het werk met elkaar. Is het antwoord nee, spreek dat dan uit. Een goede hulpverlener zal je, als het niet klikt, helpen zoeken naar iemand anders. En een slechte hulpverlener wil je sowieso niet.

Blijf kritisch kijken, ook na verloop van tijd  

Het doel van therapie is dat er iets in jou verandert. Het zou raar zijn wanneer je na verloop van tijd nog geen steek verder bent gekomen. Spreek regelmatig een evaluatiegesprek af, bijvoorbeeld eens in de drie maanden. Kijk in zo’n gesprek ook vooruit: waar wil je naar toe en klopt deze hulpverlener en therapie-vorm daar nog bij. Of is er iets anders nodig? Als jij verandert bent kan het heel goed zijn dat je toe bent aan een volgende stap. Dat kan soms, maar hoeft niet altijd bij dezelfde hulpverlener te zijn. Regelmatig evalueren helpt je om daar scherp op te blijven. 

Meer tips? Vraag op hulpverlening na seksueel misbruik het stappenplan aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.