Nieuwe Germaanse Geneeskunde

We leven in bijzondere tijden waarbij vraagtekens opkomen bij dingen die we voorheen als vanzelfsprekend beschouwden. Wat is vrijheid? Wat is veiligheid? Leven we nog wel in een democratie? Heeft de regering echt het beste met ons voor? Maar ook hele basale, concrete dingen waar een vraagteken bij komt te staan. Bestaan virussen? Zijn vaccins onschuldig en ongevaarlijk? In mijn zoektocht naar antwoorden kom ik soms bijzondere nieuwe zienswijzen tegen en ik verwonder mij. Eén zo’n ontdekking is de Nieuwe Germaanse Geneeskunde.

Vragen stellen

Eerst een algemene beschouwing over vragen stellen, want juist het stellen van vragen is in de coronaperiode gedemoniseerd. Je mocht geen twijfels hebben of vragen stellen over het beleid, de maatregelen of de wettelijke gronden waarop dat gebaseerd was. Angst was de motor en de factor waarmee alle maatschappelijke discussie in de kiem gesmoord werd. Dat kwam mij bekend voor. Dat is bij seksueel misbruik ook het mechanisme. Mensen doen er maar al te vaak het zwijgen toe, uit angst niet geloofd te worden, voor sociale uitsluiting of dat ze zelf de schuld krijgen. Al vrij vroeg in de Coronaperiode kwam ik tot de conclusie dat juist die dingen waarover je géén vragen mocht stellen om nader onderzoek vroegen.

Onderzoek

Door mezelf de vraag te stellen of de virustheorie wel bewezen was, kwam ik al snel op alternatieve zienswijzen. Het gaat te ver om hier dieper op virussen in te gaan, maar als je open staat voor een mogelijke alternatieve verklaring van ziekte, is dit filmpje over exosomen wellicht interessant voor je. Na wat omzwervingen kwam ik uiteindelijk terecht bij de Nieuwe Germaanse Geneeskunde. Een goed onderbouwde zienswijze die afwijkt van wat we voorheen voor waar aannamen over ziek zijn en beter worden. Maar een aanname is geen bewijs …

Wat is de Nieuwe Germaanse Geneeskunde

In feite is de Nieuwe Germaanse Geneeskunde een heel nieuw denkraam of paradigma om naar ziekte (en beter worden) te kijken. Ziekte is volgens deze inzichten het resultaat van een traumatische ervaring die in het lichaam wordt opgeslagen. De symptomen van ziekte, zo begrijp ik het, komen vaak pas aan het einde van het ziekteproces en zijn een teken van (op handen zijnde) genezing. Dat klonk mij interessant en ook plausibel in de oren, omdat dit mijn ervaring ook is met het helen van seksueel misbruik. Immers, maar al te vaak, komen mensen pas later in therapie, als de klachten en de last van het verleden zich aandient. Er is (vaak) een periode waarin het slachtoffer geen last lijkt te hebben van wat er is gebeurd. Ik vroeg me af of de fysieke klachten die samenhangen met seksueel misbruik ook vanuit de Nieuwe Germaanse Geneeskunde te duiden zijn en wat dan vanuit die visie de oplossingen zouden zijn.

Een veilige situatie

De Nieuwe Germaanse Geneeskunde gaat er dus vanuit dat de klachten voornamelijk komen in de genezingsfase. Dat komt mij bekend voor uit de ervaringen rondom het helen van seksueel misbruik. Wanneer de klachten beginnen, de herbelevingen, nachtmerries en/of de fysieke klachten (kijk hier voor een lijst van mogelijke klachten) is het genezingsproces in gang gezet. Daarvoor moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan, de belangrijkste daarvan is dat het veilig moet zijn. Pas als je uit de bedreigende situatie bent, als het misbruik gestopt is en je wordt niet meer in nieuwe situaties misbruikt, pas dan kan je aan heling toekomen. Anders is het alsof je een bad leegschept maar de kraan open laat. Het helpt natuurlijk wel wat tegen het overlopen, maar het zet niet echt zoden aan de dijk.

Afbouw van noodconstructies

De klachten ontstaan doordat de noodmaatregelen, die het lichaam heeft genomen om te kunnen overleven, afgebouwd worden. Je begint je meer te herinneren van je verleden. Je wordt je steeds meer bewust van het feit dat wat er gebeurd is, seksueel misbruik was. Dat het je leven negatief beïnvloed heeft en op welke manieren. Dat je allerlei overlevingsstrategieën hebt, mechanismen die inmiddels zo automatisch gaan dat het lijkt alsof je er geen invloed op hebt. Met het bewustzijn begint het afbouwen van al deze noodconstructies. Maar daarmee komt ook pijn, verwarring, angsten en emoties naar boven. Het lijkt wel alsof het allemaal ineens nog erger wordt (vergelijk het met symptomen van ziek zijn). Dat is waarom het zo belangrijk is dat je vanuit een veilige situatie, een veilige plek, naar het verleden kunt kijken. Ook is het belangrijk dat het langzaam gaat, of tenminste, op een tempo gaat dat jij kunt dragen.

Wat wij ziek zijn noemen, ís in feite beter worden!

Hoe vervelend de klachten ook zijn, het goede nieuws is dat je aan de beterende hand bent. Helen gaat niet vanzelf en het is vaak een flinke klus. Het is geen prettige ervaring, niemand gaat voor zijn plezier in traumatherapie. Maar helen kán wel. En als je klachten hebt, ben je dus al begonnen. Dat is het goede nieuws van de Nieuwe Germaanse Geneeskunde en naar mijn idee een veel positievere manier om naar het hele proces van heelwording te kijken. Het model van de Nieuwe Germaanse Geneeskunde past naar mijn idee beter op de werkelijkheid dan het model van de traditionele westerse geneeskunde.

Heb jij klachten?

Wil je erachter komen hoe de Nieuwe Germaanse Geneeskunde jou kan helpen om je klachten te duiden, te achterhalen welke traumatische schok de oorzaak is van je klachten, zodat je je lichaam en geest kunt ondersteunen bij het oplossen hiervan? Dan is het wellicht een goed idee om eens te kijken op hun website en jouw klacht op een heel andere manier te onderzoeken. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Als je via deze link een module bestelt bij de Nieuwe Germaanse Geneeskunde steun je bovendien mijn werk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.