Seksueel misbruik als startpunt van inmiddels 9 jaar ‘… op eigen kracht’

Seksueel misbruik als startpunt van … op eigen kracht.

Via LinkedIn kreeg ik een onverwachtse felicitatie. Het blijkt dat ik inmiddels 9 jaar mijn eigen bedrijf heb getiteld: ‘… op eigen kracht’. Een kleine terugblik op 9 jaar bespreekbaar maken van het thema seksueel misbruik, waar zoveel schuld en schaamte omheen hangt.

Waarom ik een eigen onderneming startte

Indertijd nam ik afscheid van de jeugdzorginstelling waar ik werkte, in de stellige overtuiging dat het anders kon, anders moest. Ik werkte met ‘probleemjongeren’. Een kreet die ik heimelijk vaak veranderde in ‘Jongeren met probleemouders’. Ook niet helemaal een dekkende term, maar in elk geval gaf het mij de ruimte om de jongeren niet als het probleem te zien. Om achter hun gedrag te kijken. Hun gedrag had altijd een verhaal en maar al te vaak was dat verhaal seksueel misbruik.

Praten over seksueel misbruik is not done

Ik verbaasde mij hogelijk dat er, in de instelling waar ik werkte, niet of nauwelijks met de jongeren over seksualiteit gepraat werd en al helemaal niet over seksueel misbruik. Terwijl, als ik aan jongeren denk en de thema’s waar ze mee worstelen, ik een top drie kan samenstellen: ‘Seks, drugs en rock ‘n roll’. En Rock ‘n Roll staat dan voor allerlei hobby’s waar de jongere belangstelling voor heeft. Dat kan van alles zijn, van boeken lezen tot het verzamelen van voetbalplaatjes aan toe. Wat dat betreft wijken probleemjongeren niet zo ver af van wat ‘normale’ jongeren aan hobby’s hebben.

Mijn collega’s hadden weerstand als het om praten over seks ging. Op een zeker moment waren 9 van de 16 jongeren in ons project zwanger. Niet over seks praten was volgens mij geen optie meer onder die omstandigheden. Binnen de instelling kreeg ik het gesprek niet op gang. Tijd dus om buiten de instelling te gaan en te kijken of ik daar mensen kon helpen om het gesprek over seksueel misbruik aan te gaan. Ik wist uit ervaring hoe belangrijk het is om er over te kunnen spreken/schrijven en die dienst ging ik aanbieden. Via internet,  anoniem en dus veilig voor mensen die nét over het misbruik beginnen te durven vertellen.

Rijke ervaringen in de hulpverlening bij seksueel misbruik

Een deel van mijn ervaringen uit die tijd staat in mijn boek omschreven. Ik dacht. toen ik mijn bedrijf begon, nog dat ik vooral met jongeren zou werken, maar al snel bleek de gemiddelde leeftijd van mijn klanten veel hoger te liggen. Mannen en vrouwen van 40, 50 en 60 bleken (net als ik had gedaan) te worstelen met hun verleden. Pas op die leeftijd waren ze er aan toe om er naar te gaan kijken. Soms door een trigger die hen danig in de war bracht. Soms doordat er voor het eerst ruimte in hun leven was, door een ziekte of burn-out, waardoor ze niet meer konden vluchten in hun werk. Soms doordat ze zodanig vast liepen dat ze geen kant meer uit konden.

Wat mij daarnaast nog verraste was de hoeveelheid partners van mensen met seksueel misbruik ervaringen, die in de knel kwamen en contact met mij zochten om hen te helpen. Ze zochten ondersteuning in het omgaan met seksueel misbruik vanuit de partnerrol. Vier jaar lang had ik regelmatig chat-sessies met klanten van over de hele wereld.

Na 4 jaar een crisis

Na vier jaar had ik er even genoeg van. Financiëel liep het niet zo lekker, veel klanten gaven aan dat ze door de crisis geen geld hadden om mij te betalen. Ik ging er van alles naast doen om aan geld te komen en uiteindelijk liep mijn bedrijf aan de grond. Ik klopte aan bij de sociale dienst en kreeg een uitkering voor ondernemers en ging me herbezinnen.

Tientjes

In dezelfde tijd kwam ik in contact met Erna Smeekens en samen met haar en Caroline van Rooij richtte ik Tientjes op. Een organisatie van en voor mensen met weinig geld, die wel leuke en inspirerende dingen in hun leven willen, maar ze vaak niet kunnen betalen. Bijna drie jaar lang zijn we bezig geweest de stichting vorm en inhoud te geven. ‘Geld is niet belangrijk! Passie wel!’ was een van onze slagzinnen en steeds vaker kwam ik juist met dat passie stuk in de knel. Want mijn passie was en is, schrijven voor en met mensen. Online coaching, indertijd mijn eigen uitvinding, is mij op het lijf geschreven.

Het boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij.’ heb ik in de laatste maanden voor mijn financiële crisis geschreven, in elk geval de ruwe versie ervan. Daarna lag het een aantal jaren in de wachtstand. Bij Tientjes leerde ik intussen van alles over het geven van presentaties en lezingen. Ik leerde hoe je de media kunt benaderen en hoe je aandacht voor jouw project kunt genereren. Ik leerde hoe je de social media kunt gebruiken om in contact te komen met mensen. Ik leerde hoe je trainingen samenstelt en uitvoert. Kortom: ik leerde alle vaardigheden die ik nu nodig heb om mijn boek op een goede manier in de wereld te zetten.

… op eigen kracht nu!

Toen ik begon met ‘…op eigen kracht’ was dat vanuit een verzet. Inmiddels heb ik een ander soort kracht in mezelf aangeboord. De kracht van kwetsbaarheid. In plaats van te vechten tegen de misstanden die ik zie, heb ik besloten om mijn aandacht op een positieve manier in te zetten om dingen te verbeteren.

En het werkt! Mijn boek gaat gebruikt worden door de zorgprofessionals van de toekomst, omdat het in de opleidingen geïntroduceerd wordt. Het gaat zijn weg vinden naar mensen die nu in de zorg werken, omdat ook zij hulp nodig hebben met het praten over seksualiteit en seksueel misbruik. Van diverse kanten krijg ik te horen dat het fijn is dat er eindelijk een boek is dat seksueel misbruik in leesbare taal van alle kanten belicht.

Door gastlessen, presentaties en lezingen, door mijn verhaal op zoveel mogelijk plekken te vertellen, werk ik mee aan een toekomst waarin seksualiteit en seksueel misbruik gewoon bespreekbaar is. Waar hulpverleners het gesprek met klanten aangaan over wat seksueel misbruik met je doet. Waarin de effecten van seksueel misbruik op je beleving van onder andere relaties en seksualiteit bespreekbaar is.

Één reactie op “Seksueel misbruik als startpunt van inmiddels 9 jaar ‘… op eigen kracht’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.