Serious Request: een controverse

Serious Request zamelt geld in tegen seksueel misbruik

Op zich een goed initiatief. Aandacht vragen voor seksueel misbruik is mijn dagelijks werk en ik kijk dus ook met een positieve blik naar iedereen die aan dat werk een stukje bijdraagt. Toch hoor ik ook veel kritiek, vooral op het feit dat Serious Request zich (altijd en dus dit jaar ook) richt op hulp aan het buitenland. Oorlogsgebieden, met name.

Meer aandacht helpt het taboe doorbreken

Ik bekijk het van de positieve kant, alle aandacht die naar dit onderwerp uitgaat, levert op dat er meer over seksueel misbruik gesproken wordt en uiteindelijk leidt dat er onvermijdelijk toe, dat het taboe steeds verder afbrokkelt. Dat het steeds minder moeilijk wordt om over seksueel misbruik te praten. Dat is nodig, want wat dat betreft zijn we nog lang niet op het punt waar je net zo open over seksueel misbruik kunt praten, als je bij wijze van spreken praat over dat je nummerplaat van je auto is gejat. Je bent immers slachtoffer geworden van een misdrijf.

Seksueel misbruik in Nederland verdient ook aandacht

Ook de mensen die protesteren maken seksueel misbruik meer bespreekbaar. Ik zie mensen die zich op de social media boos maken over het feit dat er voor Nederlandse slachtoffers géén actie wordt gevoerd, terwijl er wél 62.000 nieuwe slachtoffers van seksueel misbruik per jaar zijn. De hulpverlening aan mensen die seksueel misbruikt zijn, is niet goed op orde en wordt maar al te vaak niet vergoed. Natuurlijk hebben ook zij gelijk. Maar door de actie van Serious Request hebben zij ook de mogelijkheid om hun mening extra te ventileren. Voor mij is dat winst.

Laten we ons niet afhankelijk maken van Serious Request

De actie van Serious Request richt zich op slachtoffers van seksueel misbruik in oorlogsgebieden. Als wij willen dat er aandacht is voor slachtoffers in Haarlem en de rest van Nederland zullen we zelf in actie moeten komen. Dat kan met creatieve initiatieven, zoals dat van Stichting Revief, met hun project Unbreakable in de BAVO kerk in Haarlem. Ik denk dat er nog veel méér van dit soort acties mogen volgen. Laten we vooral gaan kijken naar wat wij kunnen doen om de aandacht van de media, de social media en iedereen in Nederland te richten op het grote probleem dat seksueel misbruik in onze samenleving is.

Leren praten over seksueel misbruik

Waar ik heel benieuwd naar ben is of Serious Request ook daadwerkelijk gaat praten over seksueel misbruik. Of het inhoudelijk een bijdrage zal leveren aan het doorbreken van het taboe. Want er bestaan heel veel misverstanden over seksueel misbruik en de radio zou een prima plek zijn om die aan te kaarten. Ik ben beschikbaar voor interviews jongens…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.