Virtuele boekentour van start!

Wat is een ‘Virtuele boekentour?’

Ik kom op het idee door een Amerikaanse website waar allerlei tips stonden om je boek te promoten. Een boekentournee waarmee ik mijn boek onder de aandacht kan brengen van een breed publiek. Hoe het werkt? Ik ga als gastblogger langs diverse websites en deel daar mijn kennis. Het is een heel geregel natuurlijk, maar heel leuk omdat ik in contact kom met allerlei interessante mensen via hun websites.

Het idee van een boekentour

Het idee is heel simpel. Ik ga 20 weken lang elke week een blog schrijven als gast bij andere websites. Dat kunnen allerlei websites zijn, als ze maar een blog hebben. De website van mijn uitgever Droomvallei bijvoorbeeld. Collega auteurs of gezondheidsblogs, blogs van hulpverleners, psychologen, misschien iets in justitiële sfeer, blogs over allerlei onderwerpen die op enige manier te maken hebben met seksueel misbruik.

Waarom zo’n boekentour?

De boekentour is een manier om mijn boek onder de aandacht te brengen van een geheel nieuw publiek. De mensen die mijn site kennen, hebben inmiddels mijn boek al aangeschaft (of besloten dat niet te doen). Tijd dus om nieuwe mensen te vinden, voor wie het boek iets kan betekenen. Het leuke van de boekentour is dat de deelnemende websites er ook echt iets aan hebben, voor de bekendheid van hún website. Elke week ga ik ergens anders langs. In de blog zet ik dan een link naar waar ik de week ervoor geschreven heb én een link naar de volgende website op de route. Zo kunnen mensen van de ene blog naar de andere mij ‘volgen’ en komen ze ook gelijk op de website van degene waar ik te gast ben. Natuurlijk met een dikke kans dat ze daar meer lezen dan alleen mijn artikel.

Wat ik zelf leuk vind aan een boekentour

Het liefst zou ik met mijn boek langs allerlei boekhandels gaan en daar lezingen en presentaties geven, maar dat is vooralsnog lastig te realiseren. Reiskosten, promotie van zo’n evenement en de boekwinkels vinden die daarin willen investeren is een lastige klus. Met een virtuele boekentour kan ik toch ‘op tournee’, bereik ik toch nieuwe klanten en kan ik mijn kennis delen.

Wat ik als schrijver leuk vind dat ik op elke website moet gaan kijken op welke manier ik de mensen daar het beste kan benaderen. Welk deel van het verhaal vertel ik. Hoe bereik ik het publiek dat op die site leest. Een blog op een lotgenotensite zal er anders uitzien dan een blog op een juridische site. Zo zie ik er een uitdaging in om, tijdens de boekentour, steeds de juiste toon te vinden, natuurlijk zonder daarbij mijzelf te verloochenen.

Benieuwd naar de eerste blog van de virtuele boekentour?

De eerste blog zal verschijnen op de blog van vrouwenfavorites. Een bewuste keuze, want nog voordat mijn boek uitkwam was Iris van Vrouwenfavorites de eerste die mij wilde interviewen voor een serie blogs. Volgende week dus bij haar mijn eerste gastblog, een update over wat er sinds die eerdere blog gebeurd is. Als je het leuk vindt kun je op ‘zij is bijzonder’ alvast het eerste verhaal lezen dat op vrouwenfavorites over mij verscheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.