Top 10 meest gelezen blogs in 2019

Eind van het jaar is het tijd om terug te blikken en lijstjes te maken van wat er zoal is gebeurd in een jaar. Dus ik laat me verleiden tot een top 10 meest gelezen blogs op deze website. We tellen af van 10 tot 1.

Nummer 10: Lichamelijke klachten lang na seksueel misbruik

Vaak over het hoofd gezien, maar ook lichamelijk heeft seksueel misbruik vaak dramatische gevolgen. In aanvulling op de blog: ook medicijngebruik door (foute) diagnoses leidt veelvuldig tot lichamelijke klachten.

Nummer 9: ACE: Adverse Childhood Experiences, een belangrijk onderzoek

Het onderzoek focust op Negatieve Ervaringen in de kindertijd en het effect daarvan op met name lichamelijke klachten. Die blijken ook nog eens fors te zijn, ook klachten waarvan je het niet één twee drie in verband zou brengen met seksueel misbruik, zoals hart- en longklachten, diabetes en kanker.

Nummer 8: Gastblog Ilse: De stem van mijn vader

“Je hebt ons geheim verteld. Je bent een verrader. Niemand zal jou geloven. Iedereen zal je in de steek laten. In alles zul je alleen staan. Het is allemaal jouw schuld”
In haar nachtmerries komt de stem van haar vader naar voren. De angst slaat toe, maar haar therapeut helpt haar erdoorheen …

Nummer 7: Alleen therapie is onvoldoende om te helen van seksueel misbruik

Therapie is nuttig en in veel gevallen noodzakelijk. Maar je kunt niet bestaan in een vacuüm. Hoe creëer je een ondersteunend netwerk? Hoe betrek je anderen, je partner bijvoorbeeld, bij jouw proces? Wat heb je naast therapie nog nodig?

Nummer 6: Hoe weet je of je seksueel misbruikt bent?

Sommige mensen hebben herinneringen die ze nooit zijn kwijt geweest. Anderen kunnen maar moeilijk geloven wat hun plotseling terugkerende beelden hen vertellen. Hoe kom je er achter of wat je aan herinneringen krijgt wáár is? Wat zijn daar goede tactieken voor?

Nummer 5: Herbelevingen en hertraumatisering

Wat is eigenlijk het verschil tussen een herbeleving en hertraumatisering? Hoe kun je herbelevingen inzetten om te helen? Je eigen geschiedenis met de hulp van een therapeut herschrijven, zodat je geen angst meer hoeft te hebben voor jouw herinneringen?

Nummer 4: Seksueel misbruik van baby’s

Dat ook baby’s slachtoffer worden van seksueel misbruik is iets wat we collectief het liefst ontkennen. Maar het gebeurt wél en als we wegkijken laten we de slachtoffers en overlevers in de steek. Ik ben daarom ook extra blij dat deze blog door veel mensen gelezen wordt.

Nummer 3: Hoe maak je contact met iemand die dissocieert?

Een wat oudere blog die nog altijd veel gelezen wordt. Met concrete, praktische tips en handvatten voor omstanders die te maken hebben met mensen die dissociëren. Het is de tweede blog in deze lijst die ontstaan is vanuit een lezersvraag (de andere is nummer 6).

Nummer 2: Intimiteit na seksueel misbruik

Veel overlevers worstelen met intimiteit en seksualiteit. Bij veel slachtoffers gaat juist als een relatie intiemer wordt een knop om. De verwarring die gesticht is door de misbruiker gaat een rol spelen. Het goede nieuws is dat het helen van seksueel misbruik ook intimiteit weer mogelijk maakt, als jij dat wilt.

Nummer 1: Gastblog Ilse: Ik verbreek de stilte

In eerlijke, directe taal schrijft Ilse over haar belevingen. Haar verlangen en verdriet, haar pijn en eenzaamheid. Ze beschrijft de stappen die ze neemt in haar helingsproces. In deze blog gaat het over het gesprek dat ze heeft met haar moeder. “Waarom heb je mij niet geholpen?”

Welke blog is jouw favoriet?

Heb jij al deze blogs al gelezen? Heb je een favoriete blog in deze lijst, of zit jouw favoriete blog er niet bij? Laat het me weten en ik deel jouw favoriete blog op de sociale media, met de reden waarom je deze blog zo goed vind erbij. Wie weet staat hij volgend jaar in deze lijst.

Ik wens iedereen die dat nodig heeft, veel heling in het nieuwejaar.

Warme groet,
Ivonne

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.