Lezingen

Ivonne Meeuwsen boeken voor een lezing

Je kunt mij ook boeken voor een lezing. Ik geef deze voor diverse doelgroepen en ben in staat om vanuit meerdere perspectieven te spreken over seksueel misbruik.

Het ervaringsdeskundig perspectief

Mijn eigen geschiedenis van seksueel misbruik heb ik goed verwerkt en ik kan vanuit verbinding spreken over wat mij is overkomen, hoe het me heeft gevormd en wat ik gedaan heb om mijn verleden te verwerken. Voor lotgenotengroepen heeft dit als meerwaarde dat ik de hoop dat helen kan, dat je een succesvol, liefdevol en zinvol leven kunt opbouwen na seksueel misbruik. Voor studenten in diverse sociale beroepen is dit zinvol om te horen omdat ze daarmee een kijkje krijgen in de praktijk waar ze straks in zullen moeten functioneren als hulpverlener.

Het hulpverlenersperspectief

Naast mijn eigen ervaringen werk ik inmiddels al meer dan tien jaar als coach, gespecialiseerd in het helpen helen van seksueel misbruik. Door mijn ervaringen als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener zowel in de jeugdzorg als in de psychiatrie heb ik bovendien een redelijk realistisch beeld van de werkvloer en de positie van seksueel misbruik in het praktische werk.

Het beleidsmatig perspectief

Door mij jarenlang met deze thematiek bezig te houden heb ik mijn eigen ideeën ontwikkeld over de beleidsmatige consequenties van wat je in de praktijk ziet. Zeker bij beleidsmatige ontwikkelingen lijkt het mij bijzonder zinvol om de invloed van beslissingen in de praktijk te kunnen voorspellen. Ik pleit daarom voor een herwaardering en opwaardering van ervaringsdeskundigheid en ervaringskennis in de praktijk. Ook op beleidsmatig gebied kan ik daar een lezing over verzorgen.

Reviews

(Lezing voor +/- 150 psychologiestudenten van de UvA)

‘Ik vond uw lezing de beste lezing die ik tot nu toe heb gevolgd, sinds ik studeer aan de UvA ( dat is al sinds 2009). Ik heb de afgelopen 2,5 jaar gewerkt in Zuid-Afrika, Kaapstad. Hier werkte ik bij onder andere het Trauma Centre en Rape Crisis, waar ik alleen maar cliënten zag die te maken hebben/gehad met seksueel misbruik. Ik vond dit heel bijzonder om te doen. Zoals u al eerder noemden  is er in Nederland heel weinig aandacht voor seksueel misbruik, en maar 1 ‘ verkrachtingscentra’ (zoals Rape Crisis in Kaapstad) in HEEL Nederland: het Centrum voor Seksueel Geweld in Utrecht. In de buurt waar ik woonde in Kaapstad waren er al drie van zulke centra’s!

Dank nogmaals voor de lezing van vanmiddag, ik heb veel respect voor u.’

Isa Hartogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.