Samen helen landelijk

Samen helen van seksueel misbruik

Het boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ is voor velen een bron van herkenning. De thema’s die er in staan zijn universeel voor slachtoffers van seksueel misbruik. In de ‘Samen helen’ groep ga je met een aantal lotgenoten onder begeleiding de thema’s uit het boek bespreken. Per thema is er een leesopdracht en zo bereid je de bijeenkomst voor jezelf voor. Er ontstaat een groep die elkaar ondersteunt bij het helen.

Iedereen draagt bij aan de Samen helen thema’s

Iedereen heeft bij elk thema wel een bijdrage: als je het thema al ‘gehad’ hebt, kun je je ervaring delen. Als het thema voor jou actueel is, kun je leren van de ervaringen van anderen. De begeleider ondersteunt het proces en deelt zijn/haar kennis en ervaring over de thema’s.

Inschrijven voor Samen helen

‘Samen helen’ bestaat uit een serie van 12 bijeenkomsten van 3 uur, steeds één per maand. Schrijf je in voor de hele serie en je betaalt 20 euro per keer (inclusief koffie/thee).

De thema’s van samen helen

 1. Je eigen verhaal vertellen
 2. Omgaan met onbegrip en ongeloof
 3. Afweermechanismen
 4. Redenen om te helen
 5. Boosheid
 6. De relatie met de dader
 7. Hoe bouw je een ondersteunend netwerk?
 8. Rechtszaak, ja of nee? (spijt na?/helen door?)
 9. Liefde en intimiteit
 10. Familie
 11. Een (nieuw) leven opbouwen
 12. Vergeving?

Waar vind ik een ‘Samen helen’ groep?

Om een groep te kunnen starten is een minimum aantal aanmeldingen noodzakelijk. Verder is het natuurlijk belangrijk dat er een begeleider beschikbaar is. Er zijn een aantal trainers opgeleid om deze groepen te kunnen begeleiden. Je kunt je aanmelden voor een groep in:

 • Heerde (tussen Zwolle en Apeldoorn) Let op, in verband met huurprijs van ruimte is deze groep iets duurder: Alieke
 • Suriname: Patricia
 • Stoutenburg (bij Amersfoort) Nathalie
 • Leersum: Maartje
 • Groningen: Gooyke
 • Tuijtjenhorn: Ineke
 • Arnhem: Evert (Speciaal voor mannen)

Wil jij meedoen met samen helen van seksueel misbruik?

Je kunt direct een mailtje sturen aan de begeleider bij jou in de buurt. Vermeld in je mailtje dat je hun adres hebt gevonden op de website van Helen van seksueel misbruik en dat je interesse hebt in Samen helen lotgenotencontact. Zij zullen dan met jou contact opnemen.

Is er geen samen helen bij jou in de buurt?

Ik leid met enige regelmaat mensen op om deze manier van werken toe te passen. Als je iemand kent die jou hiervoor geschikt lijkt, geef ze de tip om bij mij de train-de-trainer te komen doen. 🙂