VPKK: Ondersteuning door Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik

Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik, VPKK.

Het VPKK is speciaal voor seksueel-fysiek en/of emotioneel misbruik dat is gepleegd door leden van ordes en congregaties, in internaten of daarbuiten, door nonnen-fraters-paters-pastoors-kapelaans-kosters of andere werknemers van de RK-kerk.

Erkenning en genoegdoening

Het VPKK bestaat uit 5 ervaringsdeskundige vrouwen met diverse kennis en ervaring waar het praktisch en psychisch ondersteunen van lotgenoten betreft. Wij richten ons op empowering en praktische ondersteuning aan (groepen) lotgenoten op weg naar erkenning en genoegdoening middels afgestemd maatwerk. Lotgenoten, vrouwen en mannen, al dan niet in groepsverband, staan wij bij in het vinden van hun eigen weg.

Ook voor mannen

Het VPKK doet haar werk dus niet alleen voor vrouwen. Wij ondersteunen ook mannen. Soms wordt door mannen expliciet de praktische ondersteuning door vrouwen gevraagd, omdat dit de dynamiek positief (b)lijkt te beïnvloeden.

Vrouwen voor Vrouwen

Vrouwen hebben vaak met andere vormen van seksueel- of ander geweld te maken gehad dan mannen, en de gevolgen van dat geweld verschillen. Ook verwerken vrouwen hun ervaringen op een andere manier. Het ontvangen van erkenning door lotgenoten, verantwoordelijke instanties en de samenleving is een belangrijk streven van het VPKK.

Praktische ondersteuning bij de VPKK

De praktische ondersteuning loopt uiteen van het bieden van een luisterend oor, het helpen met formuleren van de klacht tbv een klaagschrift, het begeleiden van lotgenoten voor, tijdens en na de hoorzitting bij de klachtencommissie, het organiseren van lotgenotendagen, assistentie verlenen om te komen tot een traject van herstelbemiddeling, coaching, inzicht geven in het verwerkingsproces en mee zoeken naar goede hulpverleners.

Het VPKK bestaat uit Annemie Knibbe (Maastricht), Marie Louise van Buel (Arnhem), Maud Kips (Rotterdam), Pascale Rademakers (Driel) en Marjan van der Kooij (Koog a/d Zaan).

Wij zijn bereikbaar via onze website www.vpkk.nl

 

Eén gedachte over “VPKK: Ondersteuning door Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik

Reacties zijn gesloten.