Cursus Jeugdtrauma van Jan Bommerez

Plotseling was daar Jan Bommerez met een cursus Jeugdtrauma. Verrassend, vond ik, want ik heb Jan Bommerez heel lang geleden al eens op mijn radar gehad, toen ik nog met stichting Tientjes de armoede in Nederland te lijf ging. Zijn boek ‘Kun je een Rups Leren Vliegen?’ was toen net uit, over het verschil tussen verandering en transformatie. Een boek dat vooral in managementkringen opgang deed.

Flow, transformatie en loslaten

Hij hield zich indertijd voornamelijk bezig met thema’s als flow, transformatie en loslaten. Nogal grote begrippen die niet gemakkelijk te definieren zijn en heel eerlijk, indertijd vond ik het nogal wollig. Inmiddels zie ik daar niet veel van terug, de teksten op zijn website zijn verrassend helder.

Jeugdtrauma als zijn nieuwe thema

Jan Bommerez komt vanuit een heel ander perspectief bij het thema jeugdtrauma uit. Waar ik uit persoonlijke ervaring vanuit trauma gegroeid ben naar heling en uiteindelijk in mijn kracht ben gekomen, was zijn zoektocht: “Hoe komt het dat mensen niet in hun kracht komen?” Het antwoord op die vraag is ontwikkelingstrauma. Trauma’s in de vroege jeugd die het zenuwstelsel ontregelen en daarmee de fundering leggen voor een leven vanuit de bevriezing. Overleven in plaats van leven, zoals ik het zou zeggen.

4 gratis lessen om te proberen

Jan Bommerez heeft een online programma gelanceerd, waarbij je voor bijna 200 euro toegang krijgt voor een jaar. Of dat het waard is weet ik niet, maar het is een aanvulling op traumatherapie die mogelijk veel kan bijdragen. Vooral inzichten in hoe het lichaam tot rust gebracht kan worden, zo op het oog in elk geval.

Wie van jullie heeft het geprobeerd?

Gratis vier lessen. Heeft één van jullie dit al ervaren? Laat het me weten.

Ik heb de eerste les gekeken en ben er best blij over. Een heldere uitleg over trauma, Somatic Experiencing en een oefening waarmee je kunt beginnen je zenuwstelsel tot rust te brengen.

In een volgend blog zal ik verslag doen van hoe ik de rest van de gratis lessen heb ervaren. Wordt vervolgd …

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.