Illegale adoptie

Ingezonden brief over illegale adoptie

Deze brief komt van een lotgenote die zwanger is geweest als gevolg van seksueel misbruik en daaruit is een zoon geboren. Haar zoon is haar afgenomen en illegaal geadopteerd. Zij zoekt nog steeds naar haar zoon, die nu zevenenveertig moet zijn. Wellicht zijn er meer mensen op vergelijkbare manier op zoek naar hun kind. Het FIOM kent daarvoor een register voor illegale adoptie. Contactgegevens staan onderaan.

Mijn zoon,

in 2018 word je 47. Ik zou je graag willen ontmoeten, maar je bent illegaal geadopteerd. Ik weet niet waar je bent, noch hoe je eruitziet. Misschien lijk je op mij en misschien ook wel op je twee zussen en broer. Heb je ook kinderen? Ben je getrouwd of woon je samen? Misschien woon je alleen?

Leven je adoptieouders nog? Ik hoop dat zij je verteld hebben dat je geadopteerd bent.
Welke naam zullen ze jou hebben gegeven? Zelf noem ik je Maurice. Je bent twaalf jaar jonger dan ik. De arts, die je vroeger meegenomen heeft, ontkent alles, net als alle betrokkenen. Ik weet daarom ook niet waar ik je zou kunnen zoeken. Jij en je adoptieouders zijn misschien ook wel naar diezelfde arts geweest voor vragen omtrent jouw biologische moeder. Hij heeft misschien wel gezegd dat ik niets met jou te maken wil hebben, misschien heeft hij wel gezegd dat ik overleden ben. Zo wordt het wel erg moeilijk voor ons gemaakt om elkaar te vinden.

Ik zit nog met zoveel vragen en jij misschien ook wel. “If it be your will” is een mooie toepasselijke titel van een lied van Leonard Cohen. Als het zo mag zijn, gaan we elkaar ontmoeten. Wat fijn zou dat zijn.

Liefs van je moeder

Illegale adoptie

FIOM: Wat verstaan we onder illegale adoptie? Illegale adoptie is de situatie dat een kind illegaal wordt opgenomen in een gezin. Het betreft voornamelijk kinderen die onmiddellijk of kort na hun geboorte weggehaald zijn bij hun biologische ouder(s) en niet bij de burgerlijke stand aangegeven zijn op naam van hun biologische ouder(s). De ouders van het gezin waarin zij opgenomen zijn hebben illegaal aangifte gedaan van de geboorte van het kind alsof het hun eigen kind was. Ook kan het de situatie betreffen waarin het kind van een van de dochters illegaal als kind van opa en oma opgenomen wordt.

Er is weinig bekend over illegale adoptie in Nederland. Officieel bestaat het niet. Wel kennen we een aantal voorbeelden vanuit getuigenissen, zoals van vrouwen die zwanger zijn geraakt door incest of verkrachting. Bij hen is de baby weggenomen en elders ondergebracht. Ook hier werd het kind vermoedelijk aangegeven door de ‘nieuwe ouders’ als eigen kind en is de verblijfplaats of afkomst niet meer te achterhalen.

Voor meer informatie klik hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.