Reacties

De reacties op Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij.

‘Hoi Ivonne, 

Had het boek binnen een paar uur uit! Leest goed en is duidelijk. Voor het grotendeel ben ik zelf achter gekomen waar mijn gedrag en problemen vandaan kwamen. Daar ben ik best trots op… Maar voor iemand die het allemaal niet weet en niet begrijpt, is jouw boek echt een aanrader! Je hebt het mooi uitgelegd en laat zien dat “ons” leven is verpest met de schuld van iemand anders. We zijn allemaal mensen en zijn vaak te hard voor onszelf. 

Bedankt voor je moeite en uitleg. Je bent een held voor iedereen die open staat voor een weg van genezing en begrip voor zichzelf!
Een warme groet, 

K.’

 

‘Beste Ivonne,

Ik voel de behoefte om u te vertellen dat ik ontzettend veel respect voel voor de manier waarop u belangrijke thema’s rondom misbruik bespreekt en bespreekbaar maakt! Zelf ben ik jarenlang als kind gebruikt voor porno en prostitutie. De hel zit nog in mijn hoofd en lijf, maar ben hard aan het werk in therapie om dit mijn leven niet meer zo te laten beheersen. Ik hoop in de toekomst net als u een bijdrage te kunnen leveren aan het taboe doorbreken en bespreekbaar maken van misbruik van kinderen en de gevolgen hiervan. Nogmaals respect voor u en de manier waarop u in het leven staat!’

Op verzoek anoniem

 

‘Ik heb echt genoten van je boek! Wat een kunst om een zo beladen onderwerp op zo’n warme, aansprekende en  heldere manier in geschrift te brengen. Met humor en met af en toe een traan…. En heel erg leesbaar (in één adem uitgelezen!). En je betoog en je adviezen gaan voor heel veel meer aspecten van het leven op, als alleen dit onderwerp. Zelf ben ik geen overlever, maar een aantal zaken (PRI onder andere) kwamen me bekend voor en heb ik al veel aan gehad. Andere zaken waren nieuw en ga ik proberen meer over te lezen.

Suzanne de Boer Sap

 

‘Dag Ivonne,

Wat een mooi boek heb je geschreven en wat ziet het er prachtig uit met al die bijzondere foto’s, dank je wel. Ben met horten en stoten je boek aan het lezen, soms op volgorde, soms dwars door elkaar. Herkenning, tranen, een steen in m’n buik.

De zelftest is even slikken…. véél punten gescoord helaas. Het borrelt en blubt, het kolkt van binnen en soms ben ik bang dat ik er in verzuip. Dan is het fijn om te lezen dat het jou gelukt is, dat geeft weer hoop. Want ik ben er klaar mee, het moet mijn systeem uit.

Ik zit nog redelijk vol in de afwijzing en boosheid naar dat kleine meisje van vroeger: niet geschopt, geschreeuwd of wat dan ook, alleen bevroren en op de momenten dat het misbruik plaatsvond; niet aanwezig. Dan lees ik in je boek over ‘een verhaal maken over de KRACHT die je moest ontwikkelen om het misbruik te overleven’. HOE doe je dat, hoe heb jij dat gedaan, kun je daar iets over vertellen? Of is dat domweg volharden in de therapie (heb gelukkig een hele goeie therapeute) en de tijd z’n werk laten doen?

hartelijke groet, Jacqueline’

 

‘Beste ivonne,
 
Ik heb de uitzending achter de voordeur gekeken en wil mijn bewondering uitspreken over jouw gekozen koers.
Ook heb ik je boek gekocht en ben nu halverwege met het lezen ervan.
Ik wil je nu alvast zeggen dat je verhaal en je benadering me diep ontroerd.
Bedankt dat je dit boek hebt geschreven.
 
Hartelijke groet Inge’

 

‘Hallo Ivonne,

Heb het boek gisteren ontvangen. Bedankt voor de snelle verzending. Heb er al een stukje uit gelezen en herken tot nu toe alle thema’s. Ongelofelijk!!!!

hart.gr. Jolanda Hardenbol’

 

Ria Knijnenburg: flexibele hulpverlening aan huis, schrijfster

‘In één weekend heb ik uw boek gelezen. Ik ben er stil van.  Bedankt.’

 

Lilian Boerman, Life-Coach:

‘Hartelijk dank voor het mooie boek, dat je dit met me wilde delen. De foto’s zijn ook erg mooi bij begin van weer een nieuw hoofdstuk. Zelf ben ik lichamelijk, geestelijk en seksueel misbruikt. Sinds 11 jaar werk ik keihard aan mezelf en ben wel trots.
In het boek  vind ik zoveel dingen terug, die ik nu beter kan plaatsen. Ben bijvoorbeeld niet bang van mannen, maar wel voorzichtig. Hoor dan veel boodschappen om alleen verder te gaan, maar dat wil ik niet, waarom zou ik.
Veel succes met je boek en de verdere dingen die je doet en nog gaat doen.Fijn dat ik je mocht leren kennen.’

Joost:

‘Deze week heb ik uw boek gekocht. De recensies waren zo lovend dat ik besloot het boek te gaan lezen. Ik ben er mee gestart en ik vind het een boeiend, confronterend en heftig boek; een eye opener. 

Ik ben zelf ‘partner van het slachtoffer van sexueel misbruik’ en op zoek naar achtergronden, verbanden en ervaringen over dit onderwerp; ik wil dingen kunnen ‘snappen’ en herkennen en misschien ook wel kunnen plaatsen. Ik wil u bedanken voor dit boek (waarin ik pas net gestart ben) en ik voel veel respect voor u.’

Dylan:

‘Mensen die seksueel misbruikt zijn adviseer ik dit boek te gaan lezen. Het werkt echt helend en geeft je heel veel inzichten en geeft veel antwoorden op je vragen waar je allang mee worstelt. Ik heb het boek een paar weken geleden als cadeau gekregen en ik was bang voor wat er in mij los zou komen als ik er in begon te lezen.

Ik ben er in gaan lezen en voor mij vielen er toen heel veel puzzelstukjes op zijn plek en dan ben ik nog maar 90 bladzijden ver en voor mij is er heel veel dingen duidelijk geworden en daar ben ik ontzettend blij mee. Het boek is heel begrijpelijk geschreven zonder al te veel moeilijke woorden zodat iedereen het kan begrijpen.’

Eva:

‘Een tijdje terug heb ik uw boek Helen van seksueel misbruik besteld. Ik kan wel zeggen dat ik het in een mum van tijd heb uitgelezen. Het is prettig leesbaar en door de korte hoofdstukjes is de, soms pijnlijke, inhoud goed te behappen. Persoonlijke ervaringen en wetenschappelijke feiten worden afgewisseld, waardoor het boek voor een groot publiek begrijpbaar is (ook voor hen zonder nare ervaringen op dit gebied). Dit zorgde er overigens ook voor dat ik met beide benen op de grond bleef staan.

Ik zie uw boek, om een lang verhaal nog iets langer te maken, als een aanwinst voor mezelf en mijn boekenkast.
Hartelijk bedankt daarvoor!’

 

Ton Heerding:

‘Maandag kreeg ik je boek ‘Helen van seksueel misbruik’ binnen met de post en woensdagmiddag had ik het uitgelezen! Ik ben niet zo’n lezer, maar sommige boeken vragen nu eenmaal om in 1 x opgevreten te worden. Dit is zo’n boek!

Eindelijk is er een boek dat ook Mannen ziet staan als overlevers van Incest of Seksueel misbruik. Vaak zijn het de emotionele vertellingen van een slachtoffer die de aandacht opeisen, maar hier is een heel bewuste uitzondering gemaakt. 

Het is meesterlijk zoals je dit ‘te pijnlijke’ onderwerp behandelt en daar direct zo’n krachtige positiviteit in weet neer te zetten.

Het heeft mij 28 jaar gekost voordat ik kon zeggen: “Ik heb mij laten misbruiken ” (Zelf de verantwoordelijkheid nemen) , in plaats van “Hij heeft mij misbruikt” (Slachtoffer-uitspraak).’

(voor de hele brief klik hier)

Albert de Haan:

Jouw boek getuigt van Heldenmoed! Jij bent een overlever die de kracht gevonden heeft om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van leven. Dat je daarbij dan uitkomt op heling en vergeving is een verdiende beloning. Eigenlijk ben je een krijger, een warrior. Er is moed en vertrouwen voor nodig om dit boek te schrijven. Wat een cadeau bied je hiermee de wereld.
De afgelopen twee weken ben ik heel intensief met het boek bezig geweest. Ik heb het compleet uitgewerkt en in mindmaps samen gevat. Ik vind het kort en bondig. De stukjes zijn mooi van lengte. Het geeft een indringend overzicht hoe seksueel misbruik werkt. Ik vind het ook compleet. Het was bijzonder leerzaam.’

Ria de Vries:
‘Ik heb het. Helen van seksueel misbruik, geschreven door Ivonne Meeuwsen. Mooi mens, indrukwekkend boek.’

Nico Schoen:
‘Ik ben net zelf in het boek begonnen en ik kan het iedereen aanbevelen die in eigen omgeving met sexueel misbruik te maken heeft of krijgt.’

Hanny Meeuwsen: (oudste zus van de auteur)
‘lieve Ivonne
Ik heb het boek ontvangen en ben meteen gaan lezen, uren en urenlang tot het uit was. ik kon niet het wegleggen. Het heeft me heel diep geraakt.
Over het geheel als boek;  Het zit heel goed in elkaar en leest makkelijk, ik ga het zeker laten lezen aan iemand met soortgelijke ervaringen als ze dat wil uiteraard.
Ik ben je heel dankbaar voor dit boek, het brengt bij mij ook dingen op zijn plaats.
Ik besluit met te zeggen dat ik jou onnoemelijk bewonder voor wat je hebt neergezet.’

José Strating:
‘Meid wat heb je een prachtig boek geschreven. Het leest heel gemakkelijk. Maar wat zal het moeilijk zijn geweest om dit zo op papier te zetten. Zoals ik je verhaal nu lees, valt het me op dat je een ontzettend sterke vrouw geworden bent!’

 

5 gedachten over “Reacties

 1. Bijna in één adem uitgelezen. Makkelijk leesbaar geschreven, daardoor toegankelijk voor een groot publiek. Naast herkenbaarheid ook adviezen waar je wat aan hebt. Waardevol voor eenieder die met seksueel misbruik te maken heeft. Zowel privé als beroepsmatig.

 2. Hoi Ivonne

  Ik lees je boek niet in 1 keer uit. Steeds een klein stukje en dan even laten bezinken. Elke keer weer merk ik hoeveel ik herken in je verhaal, maar ook waar de verschillen zitten.
  Dit proces maakt voor mij veel (pijnlijk) duidelijk, maar geeft ook steun.
  Steun in de vorm van er niet alleen voor te staan, maar ook steun in de vorm van doorgaan, leren van de pijn en vooruitgaan. Mooi!

 3. Ik heb gisteren avond al een heel stuk gelezen. Je hebt een heel bijzonder boek geschreven Ivonne! En wat ik bijzonder mooi vind is dat je relaties legt met psychiatrische ziektes. Het is overzichtelijk en duidelijk en mooi geschreven en lijkt me een belangrijk handvat voor alle hulpverleners!

  Naast mijn werk als gezinsvoogd heb ik een praktijk als Totaal Balans therapeut.
  Totaal balans gaat ervan uit dat alle trauma’s in het lichaam opgeslagen worden en klachten veroorzaken, soms ook jaren later. Ook speelt de belasting van ouders en voorouders een rol in de blauwdruk van de mens.
  Vandaar heb ik dubbel interesse in je boek.
  Wie weet komt er nog een verdiepingsboek?

  Hartelijke groet,
  Silke Hölscher Groningen

 4. Graag raad ik aan, een nummer van Robert Long: ‘Nooit verteld’, geschreven en gezongen door Robert voor vrouwen die incest hebben meegemaakt. Warms, Josje Rink, Elburg

  • Hallo Josje,

   Die ga ik zeker een keer opzoeken! (ik vind Robert Long geweldig, dus dat ik dit liedje heb gemist verbaast me)

   warme groet,
   Ivonne

Reacties zijn gesloten.