Recensie: ‘Doorbroken Taboes’ van Lana B.

‘Doorbroken taboes’ van Lana B.

Doorbroken taboes, boek over seksueel misbruik door Lana BLaat ik beginnen met te zeggen dat het geen gemakkelijk boek is om te lezen. Lana heeft een behoorlijk ingewikkeld leven gehad dat bol staat van seksueel geweld, misbruik en zelfs moord. Haar levensverhaal is getekend door seksueel misbruik. Belangrijke elementen daarvan zijn: De eenzaamheid die ze als kind ervoer. De eerste traumatische ervaring van seksueel misbruik. De steeds maar weer herhalende patronen van slachtofferschap. Haar ervaringen bij een religieuze sekte en de worsteling om aan haar eigen negatieve zelfbeeld te ontsnappen.

Lana past in het patroon van seksueel misbruik

Als je iets weet over seksueel misbruik, dan weet je dat de lotgevallen van Lana in het patroon passen. Voor een leek kan het wellicht vreemd overkomen, als Lana wéér een misbruiker tegenkomt. Dat ze in een sekte belandt, waarin ze wéér misbruikt wordt. Een mens kan toch niet zoveel pech hebben, denk je dan.

Het is geen kwestie van pech

Je kunt inderdaad niet zoveel pech hebben. Het is dan ook niet door domme pech dat mensen die seksueel misbruikt zijn, zo vaak meerdere keren en op meerdere manieren slachtoffer worden. Wanneer je als jong kind seksueel misbruikt wordt, leer je een aantal gedragingen aan, krijg je een aantal boodschappen mee over jezelf en wordt je geisoleerd. Dat zijn allemaal dingen die je extra kwetsbaar maken voor misbruik en manipulatie. Wanneer je niet misbruikt bent heb je waarschijnlijk beter werkende instincten, waardoor je niet zo gemakkelijk voor de gladde praatjes van bijvoorbeeld een sekte valt.

Lana doorbreekt het patroon en heelt

Lana B met een van haar schilderijen uit creatieve therapieDe kracht van het boek is dat Lana ook laat zien wat zij heeft gedaan om te helen van seksueel misbruik. Welke stappen zij in haar verwerking heeft gemaakt. Het is voor het boek jammer, dat ze daar geen lopend verhaal van heeft gemaakt, maar haar herstel in stukjes over steeds een methodiek of een ervaring heeft opgedeeld. Waarschijnlijk heel trouw aan de beleving ervan, maar voor de lezer wat moeilijker te volgen.

Voor wie is dit boek bedoeld?

Ik denk dat mensen die seksueel misbruikt zijn en dan met name als er sprake is geweest van geweld, veel in het boek zullen herkennen. De hoopvolle boodschap dat je kunt herstellen, dat je kunt helen van seksueel misbruik, is daarbij van belang. Of mensen die het niet zelf hebben meegemaakt zich na het lezen van dit boek zich een voorstelling kunnen maken van de impact die gewelddadig seksueel misbruik heeft op het slachtoffer, weet ik niet. Helaas kan ik me er alles bij voorstellen…

Je kunt het boek bestellen bij YouBeDo

8 gedachten over “Recensie: ‘Doorbroken Taboes’ van Lana B.

 1. Bedankt, ben er helemaal stil van.
  Wat heeft u dat mooi verwoord, ik ben heel blij met uw recensie.
  Zo hoop ik nog meer mensen te kunnen bereiken, ik hoop dat door mijn verhaal vele mensen ook hun taboe durven doorbreken en durven te gaan praten.
  Het helpt met verwerken en loslaten.
  warme groet Lana B

 2. Hallo Ivonne,

  Ik heb het boek niet gelezen, maar na een lange persoonlijke weg ben ik mede door mijn studie aan de Kunstacademie Maastricht en een intensief concentreren op patronen in beeldend werk. – Met daarnaast een grondige analyse van mijn leven en familie naast zowat alles wat er te vinden was op het gebied van psychiatrie, filosofie en de letteren. –

  Tot dezelfde conclusie gekomen die jij maakt. Ik heb het in mijn geval over een andere context, maar ik werd wakker omdat er inderdaad duidelijke patronen liggen in zowel de familiestructuur, het aanwezige systeem wat de ‘normaliteit’ is,de omgeving, de eigen ervaringen en de wijze van interpreteren van de wereld om je heen. Door welke ogen gevormd door welk systeem kijk je!
  Ik heb dit ook al aan deskundigen voorgelegd die mijn gedachtegang bevestigen. Alleen het is inderdaad uiterst complex om dit in een vloeiend verhaal te gieten. Zeker omdat je je hele leven moet construeren met omgeving om de onzichtbare stromen die onbewust overgenomen worden helder te kunnen maken voor een buitenstaander. Die dan ook nog affiniteit met psychologie moet hebben om het te kunnen begrijpen.
  Ook is het keihard werken om tot bewustzijn te komen. Een voordeel ervan is wel geweest dat ik voor mijn broer een andere diagnose heb kunnen bewerkstelligen die hem bevrijdt heeft van een heleboel medicatie en de kans op een betere ontwikkeling nu weer voorhanden is.

  Anki Raemaekers.

  • Hallo Anki,

   Wat mooi dat je door studie en bewustwording iets voor je broer hebt kunnen doen en dat er weer vooruitgang mogelijk lijkt.

   Het systeem van waaruit je een slachtoffer/overlever van seksueel misbruik kijkt, heeft zijn ingebakken ‘denkfouten’ waardoor het hele wereldbeeld scheefgroeit en daarmee het leven vaak ontspoort.

   Warme groet,
   Ivonne

  • Bedankt Royal bikers , hoop dat je laat weten wat je ervan vind?
   Ook Anki bedankt voor je reactie doet me goed te lezen, en zeer zeker herkenbaar, moedig van je om in je studie naar je eigen familie situatie te kijken,

   respect ook voor jou,

   warme groet Lana B

 3. Het lijkt me een heel confronterend boek. Mijn verstand wil het lezen, maar mijn gevoel zegt ‘nee’. Ik herken al de punten van kwetsbaarheid en dat je daardoor jezelf ook door anderen laat misbruiken.

  Ik vind het wel enorm knap en dapper van je, Lana.
  Lieve Groet, Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.