Onderzoek naar de vraagstellling rondom seksueel misbruik bij zwangerschap
Enige tijd geleden werd ik benaderd door twee HBO studenten, Lotte Waard en Jurren Albers, die een onderzoek wilden doen naar de vraagstelling over negatieve seksuele ervaringen tijdens de zwangerschap door de verloskundige. Natuurlijk wil ik aan dat soort onderzoeken graag meewerken en Lotte en Jurren deden op deze website een oproep aan vrouwen met seksueel misbruik ervaringen.
Veel vrouwen verleenden hun medewerking (waarvoor dank)
De response van vrouwen die aan het onderzoek deel wilden nemen was overweldigend! Vooraf hadden Lotte en Jurren zich zorgen gemaakt of ze wel voldoende vrouwen konden vinden die hierover zouden willen praten, maar na de plaatsing op mijn website en de promotie van dat bericht in onder andere mijn eZine hadden ze al snel ruim voldoende respondenten.
De presentatie van de resultaten van het onderzoek
Bij zo’n onderzoek hoort natuurlijk ook een presentatie. Ik had daar graag bij geweest maar kon op de dag van de presentatie helaas niet, dus heb ik gevraagd of ze het niet op konden nemen. Ze vonden een medestudent bereid en maakten voor mij (en nu ook voor jullie) het volgende filmpje:
Wat betekent het voor de praktijk van verloskundige?
De uitkomsten van het onderzoek hebben ook werkelijk betekenis voor de praktijk van verloskundigen. Uit het literatuuronderzoek dat Lotte en Jurren gedaan hebben, bleek dat de experts het niet met elkaar eens waren. De één zei dat je het juist wél en de ander juist níet moest vragen: elk met plausibele redenen en argumenten. Maar één ding bleek onomstotelijk uit het literatuuronderzoek: Niemand had het ooit nog aan de vrouwen zelf gevraagd!
De vraag stellen? Unaniem: Ja natuurlijk!
Beide groepen, vrouwen mét en zonder negatieve seksuele ervaringen of seksueel misbruik vonden het belangrijk dat de vraag gesteld werd. Beide groepen gaven aan dat al tijdens de intake de vraag gesteld moest worden en nog eens herhaald als er eenmaal een werkrelatie met de verloskundige opgebouwd was. Eén vrouw gaf aan dat de vraag ook schriftelijk gesteld moest worden, want niet iedereen kan het zeggen. Er was eigenlijk maar één verschil tussen de twee groepen. Vrouwen zonder seksueel misbruik ervaring vonden dat de vraag van de verloskundige wel met enige uitleg omkleed moest zijn.
Boek: Zwangerschap na seksueel misbruik
Deze resultaten en die uit een later onderzoek zijn gebruikt in mijn vijfde boek: ‘Zwangerschap na seksueel misbruik’. Dit boek kwam in november 2017 uit. In het boek ga ik in op hoe tijdens de zwangerschap mogelijke traumatische gevolgen van seksueel misbruik kunnen optreden. Het staat boordevol tips over hoe je dit kunt voorkomen en/of er mee om kunt gaan. Het is een handboek voor iedereen die zwanger is of wil worden. Daarbij is het ook bijzonder nuttig en verhelderend voor hulpverleners, verloskundigen en andere zorgverleners rondom de zwangerschap. Naast het theoretische gedeelte staan er 7 ervaringsverhalen in.