Depressie, angststoornissen en je darmen

Onderzoek naar darmflora

Steeds vaker is de connectie tussen stemmingsstoornissen en de darmflora onderwerp van onderzoek. Inmiddels is duidelijk dat er een grote correlatie is tussen depressie en angststoornissen, en de staat van wat ze het ‘microbioom’ noemen: de verzameling bacteriën in je darmen. In een gezond mens, ongeveer een kilo met een grote diversiteit aan bacteriën.

Meta-onderzoek naar probiotica

In een meta-analyse van 100 onderzoeken naar de effectiviteit van de inzet van probiotica en pre-biotica in depressie en angststoornissen blijkt dat probiotica significante verbetering geven (pre-biotica lijken wel iets te doen, maar te weinig om statistisch significant te zijn). Helaas kan ik hier niet linken naar het betreffende onderzoek, om dat te lezen moet je lid zijn van MedScape, maar het gaat om onderzoek bij een populatie van in totaal 660 personen. Dat is best een groot onderzoek dus.

Wat betekent dat in de praktijk

Probiotica lijken effectief bij meerdere psychische aandoeningen, zoals ook autisme en OCD, terwijl het niets lijkt te doen bij schizofrenie en een bipolaire stoornis. Het is nog te vroeg voor definitieve uitspraken en er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar hoe je probiotica het beste kunt toedienen. Daar zijn heel veel manieren voor, van drankjes waar het in zit, capsules of zelfs via poep-transplantatie. Maar de makkelijkste manier is via de voeding. Er zijn voedingsmiddelen die veel pro-biotica bevatten.

Pro-biotica in voeding

Voordat je allerlei poedertjes en drankjes gaat proberen, laten we eens dichter bij huis kijken. Een aantal voedingsmiddelen bevatten pro-biotica, met name gefermenteerde voeding. Wat moet je je daar bij voorstellen? Zuurkool (rauw), Kombucha, Kefir, sommige yoghurts. Daarnaast gezond eten met aandacht voor de werking van je darmen. Zelf groenten fermenteren kan ook, kijk voor inspiratie maar eens op deze facebookaccount.

Andere manieren om de darmflora te stimuleren

Naast pro-biotica kun je ook denken aan voeding die je darmen ondersteunt. Minder koolhydraten, suikers en minder voorbewerkt voedsel zijn dan de algemene richtlijn. En als je gaat experimenteren met andere voeding: jezelf monitoren: wat doet het met je ontlasting? Extra vezels toevoegen in de vorm van gebroken lijnzaad, zemelen or psylliumvezels (vlozaad) kan ook goed, mits je niet overdrijft. Zo houd je je microbioom op orde. 

Disclaimer

Ik ben geen medicus. Ik heb geen verstand van biotica, ik heb deze informatie gelezen in een artikel van Medscape.com. Ik kan en mag hierin natuurlijk geen medisch advies geven, maar het lijkt mij dat als pro-biotica mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan het verlichten van depressie en angststoornissen, dit het proberen waard is. 

Depressie, angststoornissen en eetstoornissen

Het verband dat het artikel niet legt, maar dat volgens mij wel aandacht verdient, is tussen eetstoornissen en depressie en/of angststoornissen. Dat een eetstoornis de darmflora overhoop haalt lijkt me evident. Hoe zou het zijn als probiotica ondersteunend worden ingezet bij het herstel van een eetstoornis? 

Wat doe ik hiermee?

Inmiddels ben ik zelf begonnen met een dieet op basis van Keto, waarbij ik vooral koolhydraten en suikers weglaat. In plaats daarvan eet ik vetten en eiwitten, met groenten voor de nodige vezels. (Over het Keto-dieet kom ik een andere keer nog wel terug, daar is veel om te doen in de psychologische literatuur.) Ik neem daarbij ook psyllium en lijnzaad (met mate). Mijn darmen vinden het eerlijk gezegd nog niet leuk, maar ik voel me wel echt veel energieker dan voorheen. Ik sta tegenwoordig vroeg op! Dat heb ik mijn hele leven nog niet gedaan (nou ja, toch niet vrijwillig)

Vraag aan jullie

Mochten jullie gaan experimenteren met pro-biotica, zouden jullie hier dan jullie ervaringen willen delen? Zo kunnen anderen leren van jouw ervaring. 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.