De diepte van drijfveren; een soep van licht!

Het in dagboekstijl geschreven boek van José is indrukwekkend. Haar schrijfstijl is direct, haar tekeningen ‘in your face’ (let op, kan triggeren). Zij deelt haar ervaringen van seksueel misbruik, de psychoses die ze doormaakte en ook hoe moeilijk het daarna was om zonder die psychoses verder te leven. Haar reis naar heling en haar enorme verrukking in het leven komt dwars door de bladzijdes heen.

Psychoses als verlichtingservaringen

Uit haar bol gaan, zoals José haar psychotische ervaringen noemt, is een oplossing voor de herbelevingen en herinneringen, haar depressieve gevoelens en de algemene stress van haar leven. In haar psychoses ervaart zij zichzelf en de wereld anders. Lichter.

Drijfveren om te leven

De korte stukjes in dit dagboek zijn filosofisch, soms opbeurend dan weer wat donkerder in hun inhoud. Maar de stukjes waarin het ‘kleine meisjes praat’ betreft, zijn zonder uitzondering indrukwekkend. Zelden zag ik zo helder verwoordt wat seksueel misbruik voor een kind betekent.

Voor wie is De diepte van drijfveren geschikt?

Ik zou dit boek niet aanraden voor mensen die nog helemaal aan het begin van hun heelwordingsproces staan. Daarvoor is het waarschijnlijk te triggerend, te ‘in your face’. Wanneer je wat verder bent of voor hulpverleners lijkt het me bijzonder geschikt, omdat het daadwerkelijk een inkijkje biedt in de impact die seksueel misbruik heeft op kleine meisjes. Of het voor mensen met psychoses geschikt is, daar kan ik niet echt over oordelen. Wél vind ik het verfrissend dat een psychose in het boek niet een probleem wordt weggezet. Het is gewoon een deel van wie de auteur is.

Pluspunten

  • helder, niet mis te verstaan taalgebruik
  • openhartig
  • diepgaand

Minpunten

  • losse stukjes, soms wat chaotisch

Al met al is het een boek wat voor iemand die een vergelijkbare geschiedenis heeft bevrijdend kan zijn. Gewoon omdat José ongegeneerd en ongenuanceerd haar eigen waarheid spreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.