Recensie: Mama, het was geen droom

Het boek ‘Mama het was geen droom! Wat de gevolgen kunnen zijn van het ‘onder tafel vegen’ van seksueel misbruik’, autobiografie van ‘Agnes’ (pseudoniem) is het verhaal van velen. Niet gehoord worden als je vertelt wat er jou is aangedaan is één van de meest traumatiserende aspecten van seksueel misbruik.

In haar jeugd

De invloed van het seksueel misbruik én de ontkenning ervan laat zich al vroeg in haar leven zien. Ze ontwikkelt angstaanvallen, zware hoofdpijnen en ‘wiet-kieken’, een kinderterm voor wat wij kennen als dissociatie. Angst en onderdrukte woede kenmerken haar pubertijd. Als volwassene trouwt ze met een man die haar mishandelt. Allemaal herkenbaar als langetermijneffecten van seksueel misbruik.

Onbegrip en ongeloof

Het ongeloof van de moeder van de auteur zorgt ervoor dat Agnes aan haar eigen ervaringen gaat twijfelen en pas veel later ‘herontdekt’ ze haar herinneringen. Haar therapeutische proces, met behulp van een paranormaal genezer beschrijft ze uitgebreid. Het belang van iemand die haar gelooft!

Pluspunten van het boek

  • heldere focus op de invloed van het ongeloof
  • uitgebreide omschrijving van haar therapeutisch proces
  • voor iedereen leesbaar
  • Prettig, groot lettertype

Bijzonder leerzaam is de afwisseling tussen haar eigen ervaringen en hoe haar therapeut (paranormaal genezer) daar tegenaan kijkt.

Minpunten van het boek

  • het verhaal is terugkijkend geschreven, met inzichten van nu gemengd met de ervaringsverhalen. Dat is soms wat verwarrend.

Voor wie is dit boek bedoeld?

Voor iedereen die een autobiografisch levensverhaal wil lezen over seksueel misbruik is dit boek geschikt. Het legt vooral de nadruk op de impact van de ontkenning door haar moeder. Lotgenoten die dit hebben meegemaakt zullen er zeker herkenning in vinden.

Koop het boek hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.