Recensie ‘Onzichtbaar’ van Angelique Rijk

Onzichtbaar

Onzichtbaar vertelt het verhaal van Angelique Rijk. Zij is slachtoffer van seksueel misbruik door haar opa. Ze vertelt het verhaal van haar familie, de invloed van het trauma van haar moeder (vanuit de oorlog) op haar eigen leven en dat van iedereen in haar directe gezin.

Incest, depressie, zelfmoord en vechten voor geluk

Door het boek heen vertelt Angelique hoe zij het toen heeft beleefd én hoe zij er nu tegenaan kijkt. Dat maakt het verhaal boeiend en inspirerend. Ze heeft haar eigen manier gevonden om te helen. Haar vertelstijl is recht door zee, eerlijk en in begrijpelijke taal.

Veer-kracht

De betekenis van de coverfoto met het veertje wordt duidelijk naar gelang het boek en haar heling vordert. Het veertje staat symbool voor contact van over de grens van de dood heen. Nergens wordt ze zweverig, maar doordat ze op cruciale momenten in haar leven een zacht veertje vindt, voelt zij zich gesteund door haar zus, die na een zelfmoordpoging is overleden.

Meeslepend boek

Het boek leest gemakkelijk, de schrijver neemt je als het ware mee in haar verhaal. Ze vertelt over haar jeugd, maar ook over haar weg naar heling, langs psychotherapeuten en andere hulpverleners. Ze omschrijft hoe haar ouders haar steunen als zij eenmaal met haar verhaal naar buiten komt.  Bijzonder is ook dat de depressie en zelfmoordpogingen van haar zus uitgebreid besproken worden, inclusief hoe de familie zich voelt na het uiteindelijke afscheid.

Voor wie is dit boek?

In de eerste plaats is dit boek een prettig leesbaar verhaal voor lotgenoten die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Zij kunnen moed vatten en hoop vinden in dit verhaal.  Ook voor mensen die een naaste moeten missen door zelfmoord biedt het boek troost en inzicht. Het boek verdient een breed publiek.

Pluspunten van ‘Onzichtbaar

  • vlotte schrijfstijl
  • mooi vormgegeven cover
  • inspirerend

Minpunten van ‘Onzichtbaar’

  • De tips aan het einde komen wat geforceerd over

Koop het boek hier!

Eén gedachte over “Recensie ‘Onzichtbaar’ van Angelique Rijk

  1. Ik heb het boek van Angelique in een keer uitgelezen. Het boek pakt je en je wilt het ook ineens allemaal tot je nemen. Het is een boek wat allerlei reacties bij mij als lezer opriep. Triestheid, boosheid maar ook oneindig veel bewondering voor Angelique en de strijd die zij voerde en nog voert. Vergeten van dit alles kan nooit, maar door haar doorzettingsvermogen zal Angelique het een plek kunnen geven. Wat een moed! Chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.