Schadefonds geweldsmisdrijven

Erkenning voor slachtoffers van seksueel misbruik

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft een financiële tegemoetkoming aan mensen die slachtoffer zijn geworden van een geweldsmisdrijf met ernstig psychisch of fysiek letsel tot gevolg. Voorbeelden van geweldsmisdrijven zijn diefstal met geweld, straatroof, bedreiging met een wapen, mishandeling, huiselijk geweld, maar ook een zedenmisdrijf of incest.

De verhalen van slachtoffers zijn vaak heftig, de impact van het misdrijf groot. Met de tegemoetkoming in de geleden schade erkent het Schadefonds het onrecht dat slachtoffers is aangedaan. We kunnen het leed niet ongedaan maken, we kunnen hopelijk wel zorgen voor enige genoegdoening voor de slachtoffers. Zo draagt het Schadefonds bij aan het herstel van vertrouwen.

Dat kan zijn vertrouwen in jezelf, je omgeving, de maatschappij en de toekomst. Hopelijk helpt onze bijdrage om weer te bouwen aan die toekomst en (kinder)dromen te verwezenlijken.

Het Schadefonds heeft in 2014 bijna 650 uitkeringen gedaan aan slachtoffers van zedenmisdrijven en ruim 1.500 aan slachtoffers van mishandeling. Het Schadefonds – opgericht in 1976 – is een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie, beoordeelt de aanvragen onafhankelijk en wordt gefinancierd uit de algemene middelen.

Voorwaarden voor een uitkering

Om in aanmerking te komen voor een financiële tegemoetkoming heeft het Schadefonds een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat bij het misdrijf opzettelijk geweld is gebruikt of hiermee is gedreigd. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit een aangifte bij de politie. Lang niet altijd wordt aangifte gedaan van seksueel misbruik omdat bijvoorbeeld de dader een bekende is, het slachtoffer zich schaamt of schuldig voelt of bang is voor wraak. In dat geval heeft het Schadefonds andere objectieve bewijsstukken nodig waaruit blijkt wat er hoe en wanneer is gebeurd. Een verklaring van een behandelend arts of een therapeut kunnen ons helpen om het misdrijf aannemelijk te achten.

Een tweede voorwaarde is dat het slachtoffer door het geweldsmisdrijf ernstig lichamelijk of psychisch letsel heeft. Een slachtoffer kan dit aantonen door bijvoorbeeld een verklaring van een therapeut of behandeld arts. Voorwaarde is dat de diagnose is gesteld door een BIG- of NIP-geregistreerde therapeut. De verdere behandeling mag elders plaatsvinden.

Op de website van het Schadefonds staan de overige voorwaarden toegelicht.

Persoonlijke benadering

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven neemt telefonisch contact op met slachtoffers. Wij merken dat deze persoonlijke werkwijze bijdraagt aan het gevoel van erkenning, ook als wij een aanvraag voor een financiële tegemoetkoming zouden afwijzen. Slachtoffers voelen zich – soms na jaren – gehoord en krijgen het gevoel dat er goed naar hun zaak is gekeken. Het is een vorm van procedurele rechtvaardigheid.

In een korte film kunt u zien hoe een slachtoffer van kindermisbruik de aanvraagprocedure bij het Schadefonds heeft ervaren.

Aanvraag indienen

U kunt een aanvraag voor een financiële tegemoetkoming bij ons indienen met een aanvraagformulier. Deze vindt u op onze website. Na ontvangst van de aanvraag neemt een jurist telefonisch contact met u op om de aanvraag door te nemen. U kunt dan uw verhaal vertellen, aangeven wat belangrijk voor u is en wij vertellen wat u in het vervolgtraject kunt verwachten. Ook bespreken we of we nog aanvullende informatie gaan opvragen bij bijvoorbeeld een arts of therapeut. Als dan uw dossier compleet is, beoordelen wij of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden voor een uitkering. Als u het prettig vindt, dan bellen wij u ook om de beslissing mee te delen en toe te lichten. Uiteraard sturen wij ons besluit ook nog per post.

De uitkering

Een slachtoffer is vrij om het geld van het Schadefonds te besteden aan wat hij of zij wil. Het hoeft niet per se ingezet te worden voor therapie. Als het bijdraagt aan het afsluiten van een naar hoofdstuk door op vakantie te gaan, een opleiding te beginnen, het huis opnieuw in te richten, dan kan dat. Hopelijk draagt dit bij aan het herstel van vertrouwen.

Vragen

Tijdens het symposium ‘Wat helpt kinderen seksueel misbruik verwerken’ op 30 mei zal het Schadefonds aanwezig zijn. U kunt bij ons terecht met uw vragen.

Uiteraard kunt u ons op werkdagen telefonisch bereiken via 070 -414 2000. Meer informatie vindt u op onze website www.schadefonds.nl. Hier kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief. Ook kunt u ons volgen via FaceBook, Twitter en YouTube.

Bekijk onze film ‘Het belang van het Schadefonds voor slachtoffers van geweld’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.