Woorden zijn om mee te spelen

Woorden zijn om mee te spelen

Wanneer je in je eigen kracht staat, praat je anders dan wanneer je je klein en nietig voelt. Nou zeggen ze wel eens ‘fake it till you make it’, maar zelden zeggen ze erbij hoe je dat dan kunt doen. Vandaag licht ik een tip van de sluier op.

Wat taal voor je kan betekenen

Eén van de best onderzochte alternatieve vormen van hulpverlening is schrijftherapie. Zeker in de Verenigde Staten boekt men hiermee al jaren successen, als individuele therapievorm of als aanvulling op bestaande, meer klassieke vormen van therapie. Door je verhaal op te schrijven, krijgt het meer bestaansrecht. Dat is gelijk al het eerste voordeel van schrijftherapie.

Hoe kun je therapeutisch spelen met taal?

Ik begeleid nu regelmatig mensen die bloggen en/of een boek schrijven en daarbij valt op dat zij, door te spelen met taalkundige aspecten, stappen in hun proces maken of versterken.

Spelen met de tijd

Wanneer je in de verleden tijd schrijft, dan lijkt het alsof dingen in een ver verleden zijn gebeurd. Het is een manier van bagatelliseren, dingen laten lijken alsof ze niet belangrijk meer zijn. Als dit jouw trauma is, dan is de eerste uitdaging: Kijk eens wat het met je doet als je het in de tegenwoordige tijd zet. Dat is vaak wel even slikken.

Spelen met de persoonsvorm

Als je een tekst dichterbij brengt, kun je het trauma wat er in beschreven wordt ook beter ‘voelen’. Soms is het nodig dat het nog dichterbij komt, zodat je er echt eigenaar van wordt. Spelen met de persoonsvorm helpt: in plaats van ‘je’ te gebruiken, zet je de tekst in de ik-vorm. Het verhaal begint dan ineens veel meer te leven en komt dan ook meer bij je binnen (ook bij je eventuele lezers trouwens).

Woorden die het kleiner maken verwijderen

De tekst is inmiddels dichter en dichter bij je gekomen en daarmee komt de eventuele emotie die eraan vastzit ook dichterbij. Nog één stap, het weglaten van woorden die het kleiner maken dan het is. Woorden zoals ‘eigenlijk’, ‘soms’ en ‘best wel’.

Wat doet het verhaal met je?

Wat een verhaal met jou doet, is afhankelijk van de manier waarop je het schrijft en daar kun je mee spelen! Kijk eens kritisch naar je eigen schrijfsels:

  • Schrijf je in de ik- of de je-vorm?
  • Schrijf je in de tegenwoordige tijd of in de verleden tijd?
  • Gebruik je veel verkleinwoordjes?

Als je therapeutisch gaat ‘spelen’ met jouw teksten, zul je merken dat je spelenderwijs steeds weer een stukje van je verleden heelt.

Herschrijf je geschiedenis

Wil jij:

  • Aan de slag met jouw verhaal?
  • Schrijven om te verwerken?
  • Je geschiedenis van seksueel misbruik opschrijven, zodat je overzicht krijgt?
  • Scene’s van je af schrijven zodat je er minder last van hebt?

Schrijftherapie is één van de best onderzochte vormen van therapie bij traumatische ervaringen. Door te schrijven ga je jezelf en wat er gebeurd is, steeds beter snappen.

Wil je meer weten over schrijftherapie? Kijk dan op www.ivonnemeeuwsen.nl

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.