De wereld na #metoo

We kunnen er niet meer omheen. Door #metoo is pijnlijk duidelijk geworden dat seksueel misbruik heel veel voorkomt. Het is bijna niet denkbaar dat de vaktherapeut er in zijn of haar professie niet mee in aanraking komt, vooral omdat juist vaktherapie mogelijkheden biedt om, buiten het gesproken woord om, toch tot de kern te komen. Net dat gesproken woord is voor mensen die misbruikt zijn vaak geen gemakkelijke zaak. Het lichaam, creatieve uitdrukkingsvormen als theater, dans of beeldend zijn toegankelijkere manieren om te helen van seksueel misbruik.

Mijn antwoord op #metoo is #ikluister

In antwoord op #metoo zijn wij gestart met een #ikluister actie. Ik zeg:

‘Het valt mij op dat de traditionele media zo op het slachtofferverhaal focust. Het gaat óf over hoe zielig het slachtoffer is óf over hoe slecht de dader is. De rest van het verhaal hoor je nooit en dát is vele malen interessanter. Want hoe vergaat het iemand die met seksueel misbruik te maken heeft gehad? Heb je dan, zoals veel mensen zeggen, levenslang? Dat weiger ik te aanvaarden.’

Dat helen kan is het verhaal dat wij graag in de media willen zien. Daarom hebben we de Hel(d)en van seksueel misbruik Awards in het leven geroepen. Een manier om dat andere verhaal onder de aandacht te brengen en anderen een hart onder de riem te steken.

De Hel(d)en van seksueel misbruik Awards

Het idee achter de Helden Awards is eenvoudig: iedereen heeft helden nodig, om zich aan op te trekken, zich aan te spiegelen, mee te identificeren en om hen te inspireren. Mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, hebben te vaak te horen gekregen dat zij ‘levenslang’ hebben. Dat ze maar met de gevolgen moeten leren leven. Dat is bepaald geen hoopvol perspectief en daarom hechten wij er extra waarde aan om zichtbaar te maken dat helen wel degelijk kan. Dat je een gelukkig, volwaardig, zinvol en rijk gevuld leven kunt leiden, ook als je seksueel misbruikt bent. Vandaar dat we mensen hebben opgeroepen om hun helden van seksueel misbruik aan te melden. Inmiddels staan er 36 helden op de website, elk met hun inspirerende verhaal over helen.

De verhalen zijn belangrijk

De verhalen gaan over helen, over hoe elk van onze helden dit heeft aangepakt. Wat ze gedaan hebben om te helen en wat ze anderen die wellicht nog aan het begin van hun proces staan zouden adviseren. Saskia de Koning zegt in haar advies aan anderen:
‘Wees geduldig, zacht en lief voor jezelf. Dat is soms pijnlijk en lastig. Maar het mag er zijn en jij dus ook! Zoek naar manieren die bij je passen om je verhaal kwijt te kunnen. Praat,schrijf, schilder, gooi oud servies kapot tegen een muur. Maak een wandeling. Doe dit alleen of met anderen.’

Geen ‘gouden standaard’

Wat opvalt in de verhalen: Er is geen ‘gouden standaard therapie’ na seksueel misbruik. De beste therapie is passende therapie: passend bij het individu, passend bij het proces waar die persoon op dat moment in zit. Die diversiteit laat zich zien in de verhalen die de helden vertellen. Elk verhaal is anders. Iedereen heelt op zijn of haar eigen manier, de één heeft baat bij dans, de ander bij schilderen en een derde bij psychotherapie. Meestal zijn meerdere manieren naast of na elkaar nodig om te helen, omdat seksueel misbruik levensbreed problemen oplevert.

Op een positieve manier meedoen

Door verschillende verhalen naast elkaar te vertellen, kunnen meer mensen zich identificeren en zich optrekken aan hun favoriete held. Daarbij worden ze bovendien uitgenodigd om (inter)actief aan de slag te gaan. Door te nomineren, te stemmen op hun held of door (financieel) bij te dragen aan de Helden Awards, mee te lopen in de ‘#ikluister helden wandeling’, of door zich als vrijwilliger aan te melden.

Eén van onze vrijwilligers die olifantjes haakt voor het goede doel (anoniem vanwege haar eigen veiligheid):

‘In mijn kennissenkring vertel ik dat ik met dit project bezig ben. Het verbaast mij hoeveel dat losmaakt. Mensen zien mij op een positieve manier, enthousiast bezig zijn hiermee en geven me daar waardering voor. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik groei hier ontzettend van!’

Het feest mag gevierd worden

Het Helden Gala zelf is een goed voorbeeld van hoe we, door het bieden van een podium, mensen uitdagen om creatieve expressie te gebruiken voor hun heling. Zo is er:

  • Een dansvoorstelling, door Melissa van der Meer en groep. Melissa is buikdanseres,  danstherapeute en ze zelf seksueel misbruikt. Ze heeft de WEZZ methodiek ontwikkeld om door middel van een combinatie van dans en gevechtskunst te helen van seksueel misbruik.
  • Er is een presentatie van een (voor de media anonieme) zangeres die op deze manier zichzelf haar eigen stem teruggeeft.
  • Een presentatie die het publiek meeneemt in het heroveren van hun eigen stem.

Daarnaast zijn er een aantal professionele musici die rondom het thema een speciale selectie uit hun repertoire ten beste geven. Professionals die op deze manier laten zien dat ze betrokken zijn bij het thema seksueel misbruik, vanuit eigen ervaring of gewoon vanuit maatschappelijk engagement.

Een feest met een rode loper

Helen kan en dat is een feestelijk gegeven. We vieren dat met een heuse ‘rode loper’ event. Een Awards Gala, met artiesten, de uitreiking van de Helden Awards met daarna een gezellige borrel. Het feest zal plaatsvinden op 11 oktober in ‘De Ogtent’ te Duiven. Iedereen die zich betrokken voelt is welkom, we vragen wel of je je even wilt aanmelden, zodat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Om de kosten hoef je het niet te laten: dankzij het succes van de ‘#ikluister helden wandeling’ is de toegang slechts € 5,00.

[contact-form to=”agnes.followyourflow@gmail.com” subject=”Ik meld me aan voor het Helden Awards Gala”][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”1″][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”1″][contact-field label=”Ik kom naar het Helden Awards Gala! Stuur mij een Tikkie voor € 5,00. De aanmelding is pas definitief als dit betaald is. ” type=”text” required=”1″][contact-field label=”Ik breng mee: (naam invullen). Ook hiervoor betaal ik natuurlijk € 5,00 (dat kan door nogmaals op hetzelfde Tikkie te klikken).” type=”text”][/contact-form]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.