Review van schrijfcoaching, Mariël Groenen

Schrijfcoaching helpt bij het verwerkingsproces

Ik blog al jaren af en toe. Regelmatig krijg ik positieve reacties, maar toch denk ik dat het beter kan. Mijn droom is om een boek te schrijven. Ik volg een aantal workshops om te leren hoe je het beste een boek kunt schrijven en om feedback te krijgen op mijn schrijfstijl. Die workshops slaan niet aan bij mij. Ik word er eerder onzeker van en begin te denken dat ik maar beter niet verder kan gaan met schrijven.

Bloggen voor ‘Helen van seksueel misbruik’

Dan zie ik ineens op de website van ‘Helen van seksueel misbruik’ staan dat Ivonne Meeuwsen schrijfcoaching geeft. Als je blogs schrijft voor haar website, krijg je schrijfcoaching voor 20 euro per blog. Ik voel dat dit weleens iets kan worden en wil heel graag schrijven over mijn proces in het verwerken van mijn incestverleden.

Bloggen voor Helen van seksueel misbruik

Niet lang daarna blog ik voor ‘Helen van seksueel misbruik’. Ivonne geeft me onderwerpen en ik schrijf. Spannend om mijn schrijfsels te laten lezen door een schrijfster en kritiek te ontvangen. Toch voelt het goed. De feedback die ik krijg is prettig geformuleerd en ik heb er veel aan. Ik merk dat mijn schrijfstijl zich ontwikkelt en ik krijg best veel reacties op mijn blogs. Ik weet mensen te raken. Tegelijkertijd helpt het schrijven mij met verwerken. Ik verwoord wat ik voel en wat ik denk. Dat geeft structuur, helderheid en inzicht in waar ik sta. Soms lukt het niet meteen om een blog te schrijven, omdat ik nog teveel in het verwerkingsproces zit.

De stap naar een boek is niet zo groot meer

Na een half jaar bloggen, krijg ik een idee voor een boek: ‘De impact van incest op alle levensgebieden’. Meteen mail ik Ivonne met mijn plan en de vraag of zij mij wil coachen in mijn schrijfproces. Dat wil ze, en het boek uitgeven ook. We maken snel een afspraak om te bespreken hoe het allemaal in z’n werk gaat. Ivonne zegt vooral: “Begin eerst maar te schrijven”. En schrijven doe ik. In zes weken staat mijn verhaal op papier. Ivonne kijkt de eerste hoofdstukken na en geeft feedback. Natuurlijk gaat deze feedback voor een deel over schrijfstijl, maar belangrijker nog, uit mijn schrijven haalt ze waar ik nog dingen moet verwerken. Die benoemt ze en soms ga ik er zelf mee aan de slag en soms bespreken we dit tijdens onze afspraken.

Het bewerken, is verwerken

Na die zes weken, begint het verbeteren, aanpassen, herschrijven en aanvullen. Een lang en soms moeizaam proces. Het lezen van wat ik allemaal in korte tijd heb geschreven, is confronterend. Het doet me beseffen wat ik allemaal heb meegemaakt. Soms kan ik weken niet aan mijn boek werken, dan roept het allemaal teveel emoties op. Ivonne is vooral heel geduldig en benadrukt dat ik alle tijd mag nemen. Waar ik de lat heel hoog heb, helpt zij me om deze wat flexibeler te maken. Waar ik onzeker ben over wat ik schrijf en of het wel goed genoeg is, maakt zij duidelijk dat ik een mooi en belangrijk boek aan het schrijven ben.

Wat heeft schrijfcoaching mij opgeleverd?

Ik ben beter geworden als schrijver. Sterker nog, ik ben een schrijver geworden. Het schrijfproces heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verwerking van mijn incestverleden. Ik heb alles wat ik heb geschreven doorleefd en doorvoeld. Niet één keer, niet twee keer, maar steeds weer opnieuw. Het geeft veel diepgang aan mijn proces. Stap voor stap groei ik in het proces van mezelf laten zien. Een boek schrijven over mijn eigen incestverleden, is mezelf kwetsbaar opstellen. Het schrijven is vaak een gespreksonderwerp in mijn omgeving. Tijdens de boeklancering presenteer ik mijn boek en laat ik mezelf zien, open en kwetsbaar. Zo staan voor mezelf, dat heeft schrijfcoaching mij opgeleverd.

(oh ja, bijna vergeten, het heeft me ook een boek opgeleverd) 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.