Gastblogger Mariël Groenen – Schijn bedriegt

Gastblogger Mariël Groenen

20160405_222551Mijn naam is Mariël Groenen, 45 jaar, ik ben ruim 22 jaar getrouwd en moeder van een zoon en een dochter. Ik woon in een klein dorp in Brabant, omringd door veel natuur en gezegend met een mooie, grote tuin. Mijn hele leven is buiten zijn, de natuur, mijn thuis geweest. Vroeger was dit een vlucht, om na te denken en te dromen van een mooie toekomst. Nu is het een grote bron van inspiratie en vrijheid. Wandelen, buiten zijn, tuinieren, kruiden, moestuin hebben mijn grote interesse. Ook ben ik graag onder de mensen, om samen te zingen, voor een goed gesprek en af en toe een feest. Enkele kreten die mij als persoon beschrijven zijn: terug naar de natuur, verbinding (zoeken) met mezelf en anderen, persoonlijke ontwikkeling, mijn eigen weg vinden, doorzetten, spiritualiteit.

Wat doe ik

Ik heb een eigen praktijk als coach/trainer. Op dit moment staat mijn werk op een laag pitje, omdat ik ruimte nodig heb voor mijn eigen helingsproces. Daarnaast ben ik ideeën aan het uitwerken om op een andere manier invulling te geven aan mijn praktijk.

Seksueel misbruik

In mijn gezin is in alle opzichten veel mis. Ik ben het vijfde kind en vijfenhalf jaar jonger dan mijn jongste broer.

Mijn moeder

Mijn moeder zegt regelmatig dat ze mij nog wilde, omdat ze een kind wilde waar het goed mee gaat en waar ze tijd voor heeft. De anderen zijn heel veel ziek geweest en hebben veel zorg nodig gehad. Ze betrekt mij bij alles wat ze doet. Ik help haar mee bij haar vrijwilligerswerk waar ze zich volledig op heeft gestort. Ze krijgt veel telefoontjes die ik op 8-jarige leeftijd al als volleerd telefoniste beantwoord. Als ze pijn heeft door haar reuma, neem ik haar taken over.
Op een dag durf ik eindelijk te vertellen dat ik gepest word op school. Ze wijst dit resoluut af. ‘Dat kan niet, je overdrijft.’

Mijn vader

Mijn vader is erg driftig en slaat veel. Ruim drie jaar geleden, komen bij mij de eerste herinneringen boven aan misbruik. Inmiddels weet ik dat mijn vader mij vanaf heel jonge leeftijd tot vroeg in mijn puberteit seksueel misbruikt.

Leeftijdsgenoten

Ik ben van mijn zesde tot mijn zestiende gepest, daarnaast heb ik in mijn puberteit te maken met grensoverschrijdend gedrag van leeftijdsgenoten. Op mijn zestiende ben ik verkracht door mijn eerste vriendje, hij was éénentwintig jaar.

Heling, mentaal, emotioneel en lichamelijk

Mijn helingsproces is inmiddels in een vergevorderd stadium. In 2005 heb ik de stap gewaagd om hulp in te schakelen en ben ik naar een hypnotherapeute gegaan. Vanaf die tijd ben ik door trainingen, opleidingen, workshops en enkele rondes therapie intensief bezig geweest met bewustwording en met, zoals ik het nu noem, het afpellen van overlevingsstrategieën. Mentaal en emotioneel heb ik daardoor veel opgeruimd. Inmiddels heb ik weer begeleiding van een therapeute, met name lichaamsgericht deze keer. Mijn lijf blijkt een eigen geheugen te hebben en heeft nog veel vastgehouden wat nu los kan komen.

Ik blog omdat ik ‘moet’

Mijn doel met bloggen over mijn ervaringen met seksueel misbruik is bewustwording. Zodat mensen beseffen dat misbruik veel en overal voorkomt en welke consequenties het heeft, hoe het levens verwoest.

Omdat schijn bedriegt

Over seksueel misbruik en mijn ervaringen schrijven voelt voor mij als heel belangrijk, alsof ik niet anders kan. Het is niet zomaar iets om mezelf zo bloot te geven, het is spannend en ook kwetsbaar. Jaren heb ik de harde waarheid over mijn verleden voor mezelf geheim gehouden en daarna ook nog voor mijn omgeving. Het is haast niet te bevatten, jarenlang misbruikt door mijn vader. De man die mij had moeten beschermen. De man die naar de buitenwereld zo rustig en integer leek. En juist daarom “moet” ik het vertellen. Zodat de wereld weet dat schijn vaak bedriegt.

Update:

Mariël Groenen schreef en publiceerde inmiddels het boek: ‘De impact van incest op alle levensgebieden’. Bestel het boek hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.