Kunst uit geweld van Esther Veerman

Kunst uit geweld – verhalen van en over huiselijk/seksueel geweld door middel van kunstuitingen

Kunst uit geweld, schilderij van Esther Veerman getiteld 'Painting the Past'.

Over geweld praat je niet zomaar. Naast de ellende die het geweld zelf veroorzaakt , leggen veel daders de getroffene ook nog het zwijgen op. Dit is een van de redenen waarom iemand, die geweld heeft meegemaakt niet zo gemakkelijk daarover praat. Plus natuurlijk alle gevoelens van schaamte, angst en schuld, die belemmeren je ook om het te vertellen.

Waar woorden nog niet reiken: Kunst uit geweld

Ik ben ook zo iemand. En met mij velen. Ik stopte jarenlang de ellende die mij was overkomen zo ver mogelijk weg. Totdat de dijk doorbrak en er geen houden meer aan is. Al vroeg in mijn jeugd begon ik met tekenen. Voor een opdracht op de middelbare school tekende ik een man die doodgeschoten op zijn rug op de grond ligt. Twintig jaar later had ik pas in de gaten dat ik een van de daders had getekend. Dat ik misschien, als meisje van dertien, wel hoopte dat hij dood zou vallen, zodat ik niet meer in gevaar zou zijn.

Zo waren er heel veel tekeningen en schilderijen, waar ik pas veel jaren later woorden aan kon geven. Die, op een diep emotioneel niveau, mijn levensgeschiedenis uitleggen zonder woorden. In 2006 is het boekje: “Nooit meer Kwijt” uitgekomen bij Ekklesia-Uitgeverijen. Daarin zijn een aantal schilderijen/tekeningen en gedichten te zien. In 2011 heb ik de Stichting Kunst uit geweld opgericht.

Wat doet stichting Kunst uit geweld?

Stichting Kunst uit geweld organiseert tentoonstellingen, vaak samen met burgerlijke gemeenten en ook vaak in de Week zonder geweld. Ons doel is om getroffenen, die door middel van kunstuitingen hun verhaal vertellen, een podium te bieden. Maar ook hebben wij tot doel, om meer bekendheid te geven aan de gevolgen van huiselijk dan wel seksueel misbruik aan de maatschappij.

De kracht van kunst uit geweld

De kracht van deze kunstuitingen is heel groot. Het kan op een soms nog sterkere manier de emoties vertalen dan het gesproken woord. Sommigen maken werk bij Creatieve Therapie, maar de meeste overlevenden hebben dit helemaal zelf ontwikkeld. Ik zelf neem de schilderijen vaak mee naar de traumatherapie.

Stap uit de angst voor de emotie!

In de tijd dat ik Creatieve Therapie had, vond de therapeute dat ik niet dit soort werk mocht maken. Dat deed ik dan maar thuis en ik durfde ze niet eens te laten zien. Ik geloof dat we met elkaar niet te bang moeten zijn, om mensen te laten uiten waarvan ze op dat moment zelf sterk het gevoel hebben dat het eruit móet. Immers: iemand die geweld heeft overleefd is in principe al heel sterk?

Kunst uit geweld: een krachtig NEE

Dat is een overtuiging die wij ook via onze Stichting graag willen uitdragen. Want als we met z’n allen NEE zeggen tegen geweld, kunnen we het tij keren voor de generaties die nog na ons komen.

Doe mee met kunst uit geweld!

  • Wil je meewerken aan een tentoonstelling?
  • Een pagina vullen op onze website?
  • Ons werk steunen door het boekje ‘Nooit meer kwijt’ te bestellen?
  • Een schenking doen om nog meer aandacht te vragen voor dit thema?

Je bent van harte welkom om je te melden bij esther@kunstuitgeweld.nl

logo kunst uit geweld

2 gedachten over “Kunst uit geweld van Esther Veerman

  1. Ik ben op deze site gewezen door mijn geestelijk verzorger van de ggz -ingeest in Haarlem. Ik ben al geruime tijd bezig om mijn emoties uit te drukken in tekeningen. dat roept bij anderen soms heftige reacties op bij het zien van enkele tekeningen. Voor mij het bewijs dat het gelukt is! Dit jaar kwam mijn creativiteit weer terug, na 6 jaar weg geweest te zijn. Ik werd door mijn eerste manische psychose dit jaar, een soort creatieve bom! Maar…ik kon wel mijn gedachten en emoties kwijt. Ik zou het heel fijn vinden om een plek te hebben waar ik het kan delen met een groter publiek en andere lotgenoten. Merk dat ik op een openbare plek als een creatief atelier voor psychiatrisch cliënten, het niet altijd wenselijk is als ik zo’n ” heftige ” tekening daar maak. Dat mis ik. Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden.

    Groetjes Nelleke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.