Project: DIS is me

Project DIS is me is een initiatie van Anne Lagemaat die zelf als jong meisje DIS ontwikkelde. Het doel van het project is om een stem te geven aan de mensen met DIS zelf. Hieronder introduceert zij zelf het project:

DIS is me logoProject DIS is me – mensen met DIS zelf aan het woord

Toen ik een aantal jaar in therapie was voor mijn dissociatieve identiteitsstoornis (DIS), kwam ik op het idee voor dit project. Mijn DIS ontstond doordat ik als jong meisje traumatische ervaringen opdeed waar ik met niemand over mocht praten. Ik leerde in therapie dat ik wel mocht praten over mijn ervaringen, waardoor het langzaam beter met me ging.

Eenzaamheid en machteloosheid

Toch was er iets dat mijn hoop op herstel overschaduwde. Via de media hoorde ik telkens mensen zeggen dat DIS niet bestaat, dat vroegkinderlijke traumatische ervaringen niet waar kunnen zijn, en dat DIS voortkomt uit je eigen fantasie. Daardoor voelde het alsof datgene wat ik geleerd had, namelijk dat ik er over mocht praten, buiten de behandelkamer nooit werkelijkheid zou worden. Toen die gedachte bij me opkwam, voelde het alsof er een dikke wolk voor de zon schoof; ik voelde me eenzaam en machteloos.

Lotgenoten

Tijdens de eerste jaren van mijn behandeling vermeed ik alle (online) artikelen, films en berichten over DIS en vroegkinderlijk trauma. Ik raakte er telkens volledig van uit balans. Na een aantal jaar brainstormde ik steeds vaker met lotgenoten over de mogelijkheid om een ander geluid te laten horen. Óns geluid, de stem van mensen met DIS zelf.

Project DIS is me

Zo werd in de zomer van 2021 het project DIS is me geboren. Het is een online project over de ervaringen van mensen met DIS en naasten. Met een team ervaringsdeskundigen met DIS verzamelen we aan de hand van elke maand een ander thema ervaringen van een grote groep mensen met DIS, die we via het project anoniem publiceren op diverse social media kanalen en de website.

Doel van het project DIS is me

Aan het einde van het project hopen we door het uitbrengen van een digitale publicatie op basis van het projectmateriaal een zinvolle bijdrage te leveren aan voorlichting, psycho-educatie en onderwijs over DIS vanuit cliëntperspectief. Onze wens is dat veel mensen met DIS en naasten zich door het project gezien, gehoord, erkend en/of minder alleen zullen voelen.

Kijk voor meer informatie op www.dis-is-me.nl

Anne Lagemaat, projectleider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.