Recensie: Alles moet open van Dianne Bosch

Alles moet open. Van misbruik naar heelheid. – Dianne Bosch

Het boek “Alles moet open. Van misbruik naar heelheid” van Dianne Bosch kwam origineel in oktober 2012 uit, maar heeft nu een herziene editie, waarin zij een aanvulling schreef over de afgelopen 12 jaar. Het resultaat is een meer compleet verhaal.

In het boek vertelt zij over haar geschiedenis van seksueel misbruik vanaf baby tot een jaar of acht, met als insteek vooral ook het onbegrip en ongeloof dat haar ten deel viel toen haar herinneringen daaraan plotseling en ongevraagd naar boven kwamen. Op indringende wijze beschrijft ze hoe ze de afwijzing van haar familie ervaren heeft als een hernieuwd trauma en hoe haar herinneringen langzaam steeds meer naar boven kwamen.

De waarheid is moeilijk om te horen

Het is niet eenvoudig om tot je door te laten dringen dat mensen tot seksueel misbruik van zulke jonge kinderen in staat zijn. Liever geloven we in een wereld waarin mensen dit soort gruwelijke verhalen verzinnen. We houden liever de illusie vast dat je partner, je vader, je moeder, je broer, je zoon of wie dan ook niet tot dit soort afschuwelijke dingen in staat is.

De zoektocht naar heelheid en vergeving

Dianne gaat het gesprek over haar werkelijkheid, haar teruggevonden herinneringen en haar afgescheiden innerlijke kinderen niet uit de weg. Het nieuwe deel vertelt hoe dit ontvangen wordt door haar familie. Ook komen er meer herinneringen boven.

De zoektocht naar vergeving

Zij beschrijft haar integere zoektocht naar de zin van seksueel misbruik, naar vergeving voor zichzelf, haar ouders en alle andere betrokkenen bij dit gruwelijke misdrijf. Wat het boek bijzonder maakt is dat zij op geen enkele manier uithaalt naar de daders, maar steeds op zoek is naar de manier waarop ze haar visie van liefde, eenheid en vergeving toe kan passen op de mensen die haar seksueel misbruikt hebben en ook op de mensen die haar niet geloven.

Hervonden herinneringen bestaan

Voor mensen die hervonden herinneringen hebben is dit boek zeker een hart onder de riem en een waarschuwing tegelijk. De waarschuwing luidt: “Houd er rekening mee dat mensen je niet zullen geloven, vooral de mensen die je na staan.” Het hart onder de riem bestaat eruit dat als je leert om jezelf en je herinneringen te erkennen, je eigen innerlijke pijn te helen en je eigen pad bewandelt, je uiteindelijk kunt en zult helen van seksueel misbruik.

Koop het boek hier

Eén gedachte over “Recensie: Alles moet open van Dianne Bosch

  1. de waarheid heelt met dank aan de moedige mensen die met misbruik en manipulatie op alle vlakken naar buiten komen
    zij zijn de echte pioniers op het gebied van heelwording

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.