Oproep: Open Mind tegen seksueel geweld

Open Mind start landelijk een reeks aan activiteiten om seksueel geweld net als kanker, aids, alcohol en veilig verkeer permanent onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Doel is om seksueel geweld in Nederland beter bespreekbaar te maken en slachtoffers te ondersteunen in het naar buiten brengen van hun verhaal.

Samen spreken we ons uit!

Begin 2016 starten we met een bijzondere bijeenkomst waarmee we het publiek de mogelijkheid bieden zich uit te spreken tegen seksueel geweld en voor steun en erkenning aan slachtoffers. Vele verhalen komen samen, die tegelijk een oproep vormen tot een wetswijziging.

Misbruik verjaart niet…

De verjaring van seksueel geweld is vele slachtoffers een doorn in het oog. Gemiddeld doet een slachtoffer er 12 jaar over om met zijn of haar verhaal naar buiten te komen. Daarbij maakt het geen verschil of de dader meerderjarig was of niet, en ook voor de wet zou dit geen verschil moeten maken.

Wetswijziging gevraagd!

Bij tenminste 40.000 steunbetuigingen, wordt dit onderwerp in de tweede kamer behandeld en kan de wet alsnog zodanig gewijzigd dat elk seksueel misdrijf strafbaar is, wanneer ook gepleegd. Ofschoon het niet eenvoudig zal zijn om deze wet gewijzigd te krijgen, is dit een goede manier om aandacht te genereren, betrokkenheid te realiseren en het onderwerp bespreekbaar te maken.

Deze oproep is slechts het begin!

Met deze oproep aan de minister President wil Open Mind een start maken in het doorbreken van het taboe en het bespreekbaar maken van seksueel geweld. De oproep krijgt zijn vorm in een confronterend filmpje en een digitaal platform met alle verhalen. Na deze oproep geven we alle verhalen aan een bekend beeldend kunstenaar die op basis daarvan een blijvend kunstwerk zal maken voor in de openbare ruimte. En gaan we door.

Een nieuw sociaal en artistiek initiatief van Open Mind

Kortom, een doelgerichte aanvang van spraakmakende activiteiten waar Open Mind wederom een groot publiek mee denkt te bereiken. En een niet direct zichtbaar groot probleem in onze samenleving dat we zichtbaar en bespreekbaar willen maken met de doelstelling seksueel geweld uiteindelijk terug te dringen.

Samen met jou?

Om dit te realiseren zijn we nog op zoek naar mensen die met hun verhaal naar buiten willen treden. Verhalen die helpen in het onderbouwen van onze activiteiten om seksueel geweld bespreekbaar te maken. Bijna 60 mensen hebben zich al gemeld. Maar om de werkelijke omvang van dit probleem nog beter over het voetlicht te kunnen brengen zoeken we zoveel mogelijk mensen die bereid zijn om -eventueel anoniem- hun verhaal te willen delen. Mocht je ons hierin of op een andere manier willen helpen dan hoop ik van je te horen!

Mirjam Bekker-Stoop mir@stichtingopenmind.nl

Stichting Open Mind

In 2002 is stichting Open Mind opgericht om het project ’50 ontmoetingen’ te kunnen realiseren. Open Mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen over het voetlicht bij het grote publiek door het verwezenlijken van artistieke projecten en het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte. ’50 ontmoetingen’ waarbij 50 fotografen en 50 bekende Nederlanders een ontmoeting hadden met 50 asielzoekers werd een succes. Met ons recente project ’50 ontmoetingen…10 jaar later’ in de vorm van een boek, een reizende tentoonstelling en een documentaire hebben we bijna 16 miljoen mensen bereikt. Daar gaan we nu ook weer voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.