Seksueel misbruik en de feestdagen

Hoe kom je de feestdagen door?

Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw. De maand december staat bol van de familiefeesten. Maar contact met je familie is niet vanzelfsprekend, zeker niet als je seksueel misbruikt bent binnen de familie.

Ik ben niet zielig

Mijn uitgangspunt is: Ik ben niet zielig. De feestdagen zijn voor mij niet zo belangrijk, (ontkenning van behoefte). De feestdagen, of in elk geval al die hoepla eromheen, stom vinden is ook een strategie. Ik bouw mijn eigen feestje wel, ik heb mijn familie niet nodig. (meer ontkenning van behoefte)

Met kerst ben ik ontheemd

Goed, ontkenning van behoefte is een afweer. Dat betekent dat er een trigger is geraakt. Ik vermijd om iets te voelen. Ben ik dan wél zielig? Nee, dat ook weer niet. Een beetje verdrietig, dat wel. Ontheemd. Dat is een goed woord voor hoe het voelt. Het vanzelfsprekende van een ‘thuis’ te hebben, waar je altijd welkom bent, waar je op terug kunt vallen ontbreekt me. Al heel lang…

Erkennen en rouwen

‘Ivonne, je moet niet denken dat je hier kunt aanschuiven voor het paasontbijt. Dat doen we met ons gezin’.

Ik weet dat de vriendin die dit zei waarschijnlijk geen flauw idee heeft hoeveel pijn deze opmerking deed. De pijn van het geen ‘familie’ hebben, rauw en onversneden. Noodzakelijk om te voelen. Eerst word ik boos, vind ik van alles over deze botte afwijzing (valse macht). Maar ook valse macht betekent dat er iets om erkenning vraagt. Ik ben kinderloos gebleven door het seksueel misbruik. Ik voel de pijn en rouw om wat er niet is in mijn leven.

Provoceren of bespreekbaar maken?

Ik ben in gesprek op een bijeenkomst van vrouwen tegen geweld. Het is pauze en luchtig vertelt iemand dat ze twee keer per jaar, met de feestdagen met al haar zussen uit eten gaat. Op dezelfde luchtige toon vertel ik dat ik mijn éne zus sinds een paar jaar weer af en toe spreek. Dat mijn andere zus de kant van de misbruiker heeft gekozen en dat ik met haar al jaren geen contact meer heb. Even valt het gesprek oncomfortabel stil. ‘Te provocerend’, denk ik bij mezelf, ‘zelfs in dit gezelschap’. Maar gelukkig: een tafelgenoot haakt er op in. ‘Ik ben geraakt door je opmerking. Als ik jou dit hoor zeggen besef ik pas hoe diep seksueel misbruik er in hakt.’

Geheeld

Ik heb er nu geen last meer van. De feestdagen gaan soms ongemerkt voorbij. Vorig jaar wilden we pizza bestellen op 1e kerstdag, bleken zelfs de grote Amerikaanse pizzaketens gesloten (Gelukkig zijn er ook Turkse pizzeria’s voor wie kerst een gewone werkdag is)! Ik hoef niet langer stil te staan bij het onvervulde verlangen. De pijn is gevoeld en erkend en in plaats daarvan is er berusting. Rust.

Feestdagen, familie, seksueel misbruik

Het is zoals het is. Veel families vallen uit elkaar door seksueel misbruik. Iedereen in een gezin moet zich, op één of andere manier, verhouden tot het seksueel misbruik. Helaas is ontkenning vaak het eerste afweermechanisme en dat laat het slachtoffer in de kou staan. Met kerst ben je dan alleen. Dat is onrechtvaardig en moeilijk, maar ook de werkelijkheid. Door je goed voor te bereiden kun je de kerst voor jezelf gezellig maken.

Maak van de feestdagen jouw eigen overwinningsfeest

Ik schreef al eerder een blog over ‘Hoe overleef ik de feestdagen’. Kijk eens of je iets kunt met de tips die daar in staan of maak je eigen nieuwe traditie!

 

2 gedachten over “Seksueel misbruik en de feestdagen

  1. Tjonge.. precies in de roos!! Hoe overleef ik die feestdagen… kerst was voor mij net te doen. Zette mn kerstboom op en deed mn boodschappen. De kerstkaarten waren pijnlijk.. “lieve groetjes van de familie……” of die foto kerstkaarten met het hele gezin… was geen afgunst.. liet me alleen mn eigen eenzaamheid zo voelen. Oud en nieuw!! Tja vreselijk! Vroeg naar slapen lukt niet.. tv kijken gaf ook geen “vulling van dat grote lege gat” . En tja klokslag 12 uur … nu heel af en toe bekruipt me dat gevoel nog wel es maar dat grote lege gat voelt gelukkig niet meer leeg! En nu pas op mn 50tig ste kan ik zeggen voel me weer wat mens en redelijk “normaal”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.