Kinderen veilig

#Metoo en shaming

De actie van #metoo en vooral het ‘naming en shaming’ dat er mee gepaard gaat, heeft als onbedoelde bijeffect dat de aandacht afgeleid wordt van de werkelijkheid van seksueel kindermisbruik. Een werkelijkheid die al jaren voordat #metoo liet zien hoe wijd verspreid seksueel misbruik is, bekend was. Een werkelijkheid die oncomfortabel is, want seksueel misbruik gebeurt vandaag, bij jou in de straat, misschien zelfs bij jou in huis.

Wat helpt om kinderen veilig te maken?

Praten met kinderen over seksueel misbruik, op een open manier, erkennen dat het bestaat. Zelf het voorbeeld geven, door niet over grenzen te (laten) gaan. Praten over respect, grenzen, ja en nee zeggen en het gevaar van geheimen, emotioneel beschikbaar zijn voor je kind. Daarmee bereik je veel meer, dan met zo’n kruistocht tegen de bekende pedoseksuelen. De gevaarlijkste pedoseksuelen zijn immers degenen die je NIET ziet.

Schijnveiligheid?

De bekende pedoseksuelen en andere misbruikers een halt toeroepen, hem of haar aan de schandpaal nagelen: dat alles geeft een bevrediging van de wraakgevoelens. Maar laten we eerlijk wezen: het laat het grootste deel van de daders koud. De pakkans is zo belachelijk klein, het is zo eenvoudig om een kind te misbruiken, alleen oplettende ouders en omstanders die er open over praten kunnen het verschil maken.

Wil je kinderen veilig maken?

  • Maak ze weerbaar, praat met ze over wat er in hen omgaat
  • Informeer kinderen over wat wél en niet aanvaardbaar seksueel gedrag is, van volwassenen, van andere kinderen en van henzelf
  • Let op je kinderen, stel vragen en vraag door als je een vermoeden hebt
  • LET OP JE KINDEREN. Zie hun veiligheid niet als vanzelfsprekend, dat is het namelijk niet

Leer gezond wantrouwen

Want met de cijfers zoals ze in werkelijkheid zijn, kunnen we ons niet veroorloven om iemand met onze kinderen blind te vertrouwen. Ook onze partner niet. Ook hun broertjes en zusjes niet. Pas als je dat werkelijk tot je door laat dringen en er naar gaat handelen, pas dan wordt het veiliger voor kinderen.

Eén gedachte over “Kinderen veilig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.