Leven na seksueel misbruik

Ik wil leven

In mijn jonge jaren, terwijl het seksueel misbruik bij mij volop gaande is, vind ik enige troost in de muziek van John Denver. Met name het album ‘I want to live’ en de titelsong ervan spreken tot mijn ziel. Later, wanneer ik als een ware fan concerten van hem bezoek, krijgt het lied een diepere betekenis voor me. John vertelde erover: ‘Het is wat ik hoor in de eerste schreeuw van elke pasgeboren baby: Ik wil leven’ Ik herken er mijn eigen onmachtige, onhoorbare schreeuw in.

Ik heb recht op mijn eigen leven

‘Ik wil delen wat ik kan geven.’ Voor een meisje van 13 is John Denver best een goed voorbeeld. Zijn liedjes geven mij een van de weinige uitlaatkleppen voor mijn emoties. Ik laat mijn tranen stromen als ik deze en andere liedjes van John Denver hoor. Zijn teksten pluis ik minutieus uit. Het geeft me een sociaal bewustzijn. In zijn liedjes komen zaken als het milieu en armoede in mijn leefwereld. Dat andere mensen grotere ellende hebben dan ik, is op een bepaalde manier geruststellend. Ik ben niet alleen.

Vanaf nu is mijn leven van mij

Vele jaren later is er een ander lied, dat mijn hart op dezelfde manier raakt. Uit de film ‘As it is in Heaven’ komt ‘Vanaf nu is mijn leven van mij.’ In de film vinden mensen in een klein dorp hun eigen stem terug. Het hoogtepunt van de film is de solo van Gabriëlle. Zij wordt door haar man geslagen, gekleineerd, onderdrukt. Gaande de film wordt zij sterker en gaat het dorp achter haar staan. Dit lied is haar onafhankelijkheidsverklaring.

Leven na seksueel misbruik

Er komt een tijd in je leven dat je terugkijkt op het seksueel misbruik en dat je beseft: ‘Het heeft mij niet langer in zijn greep.’ Het leven kan geweldig, vervullend, levendig en rijk zijn, ook na seksueel misbruik. Dat vraagt dat je doet wat nodig is om te helen. Bijna verrast kijk je dan om en denk je: ‘Ik hou van mij.’

Je ervaringen definiëren niet wie je bent

Er zijn stadia in het helen van seksueel misbruik. Het begint met een beslissing: Ik wil leven. Die is het belangrijkste. Daarna komt het proces van losmaken, waarin je de invloed van de misbruiker te lijf gaat. Waarin je de gevoelens en gedachten die je nu nog dwars zitten gaat bekijken. Je komt met je verhaal naar buiten. Daarmee vertel je jezelf (en de wereld): ‘Vanaf nu is mijn leven van mij!’

Het (be)vestigen van je nieuwe identiteit

Jezelf opnieuw uitvinden is de taak in de laatste fase van helen. Hierin komt de taak van het leren keuzes maken. Soms kan dit nog de moeilijkste fase zijn, omdat je de oude vertrouwde identiteit van slachtoffer of overlever moet loslaten. Alleen dan kan er iets nieuws ontstaan. Een nieuwe jij.

George (in mijn boek) zegt het wat mij betreft heel mooi: ‘Ik heb seksueel misbruik overleefd. Ik heb het helingsproces van de overlever overleefd. Nu ben ik gewoon een kanjer.’

Helen van seksueel misbruik? Het kán!

Bestel het boek hier

2 gedachten over “Leven na seksueel misbruik

  1. Reacties via Google+:

    Ik was al op zoek naar dat nummer, maar kon het niet vinden. Je had het erover in je boek, dus ben ik gaan zoeken. Fijn dat het nu op je site staat.

    Jolanda Hardenbol

    Krijg er kippevel van!!!! Dat je dit lied altijd in je hoofd had: I want to live. Je moet heel sterk geweest zijn en dat ben je nog. Ik bewonder je in

    Jolanda Hardenbol

  2. Pingback: 10 dingen die helpen na seksueel misbruik » Hulpverlening na seksueel misbruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.