Zelfbeeldhouwen

zelfbeeldhouwenZelfbeeldhouwen, Michelangelo en ‘De David’

Hoe werkt dat, zelfbeeldhouwen? De meest beroemde beeldhouwer in de wereld is ongetwijfeld Michelangelo. Zijn beeld van De David wordt gezien als één van de mooiste beelden. Michelangelo schijnt iets gezegd te hebben wat neerkomt op:

Ik maak deze beelden niet. Ik bevrijd ze uit alles wat het niet is.

Hoe zou het zijn als jij jouw zelfbeeld kon bevrijden van alles wat het niet is?

Zit jij gevangen in je zelfbeeld?

Je zelfbeeld ontstaat op jonge leeftijd. Wanneer je seksueel misbruikt wordt verstoort die ervaring het opbouwen van een gezond en evenwichtig zelfbeeld. Je krijgt allerlei eigenschappen opgeplakt en opgedrongen en omdat je nog zo jong bent, ga je ze geloven. Je raakt gevangen in het beeld.

Bevrijd jezelf uit de gevangenis van je zelfbeeld

Zelfbeeldhouwen is het proces van de bevrijding van jezelf uit de gevangenis. Je kijkt eerlijk en zonder oordeel naar wie je bent en wat je bent. Al de overtuigingen, aannames en gedachten die niet bij je horen ga je aankijken en zo nodig wegsturen. Wanneer je dat doet, stapt als vanzelf jouw authentieke zelf naar voren.

Zelfbeeldhouwen om jouw eigenheid te vinden

Je komt op deze aarde als baby, maar je bent geen onbeschreven blad. Jouw eigenheid drukt zich ook dan al uit. Elke baby is anders, vraag het maar aan alle moeders in je leven. In dit anders zijn drukt zich jouw eigenheid al uit. Die eigenheid raakt verstoord door het seksueel misbruik. Het misbruik drukt een stempel op je en juist omdat je nog zo jong bent, ga je geloven dat je dat stempel bent. Hoe kun je jezelf herontdekken?

Leer negatief denken

‘Huh,’ hoor ik je denken. ‘Negatief denken? Ik heb juist altijd gehoord dat ik positief moet denken. Affirmeren. Accepteren. Wat bedoel je met negatief denken?’ Zoals Michelangelo alle brokken steen weghaalt die niet De David zijn, zo helpt negatief denken jou om alles wat je niet bent weg te snijden. Wat er dan overblijft ben je zelf. In al jouw schoonheid en authenticiteit.

Hoe werkt zelfbeeldhouwen?

Wat het vraagt is dat je tijd neemt om met je overtuigingen te stoeien. Dat je je bewust wordt van wat je over jezelf gelooft. Dat is de eerste stap, bewustwording. De tweede stap is om je overtuigingen te bevragen. Is het echt waar?

Een voorbeeld van hoe dat werkt

Ik dacht altijd dat ik lui was. Dat zei mijn moeder altijd. Pas toen ik die overtuiging ging bekijken, kwam ik erachter dat ik in mijn jeugd (door het misbruik) altijd moe was. Als ik thuiskwam na drie uur misbruik, kon ik uren op mijn bed liggen met John Denver op de koptelefoon. Ik was niet lui, ik was moe. Dat besef was de eerste stap naar het omzetten van die overtuiging over mezelf. Telkens als ik dacht ‘Ik ben lui’, zei ik duidelijk ‘Nee’ tegen mezelf en ik gaf mezelf toestemming om moe te zijn.

Maar wat als ik van binnen werkelijk lelijk ben?

Geen mens is lelijk van binnen. Het gaat er niet om dat je iets verandert aan jezelf. Want in werkelijkheid, is er niks mis met je. Er zijn geen slechte baby’s. God heeft jou geschapen precies zoals je bent en dat is helemaal goed. Je hoeft niets te verbeteren.  Er valt niets bij te schaven, niets te veranderen. Je bent al precies goed, met al de hebbelijkheden en onhebbelijkheden die bij je horen. Het enige wat nodig is om te doen, is je bevrijden uit alles wat je niet bent.

Aandacht voor je ideaalbeeld

Wie en wat bewonder jij? Wat maakt dat je die persoon of eigenschap bewondert? Hoe zou het zijn als jij die eigenschap ook had? Als je copy/paste kon doen … Alles wat je in een ander ziet, woont ook in jezelf (ja, ook de minder leuke kanten). Wat je daarmee doet mag je zelf bepalen. Je mag in alle vrijheid kiezen om welke kant dan ook van jezelf uit te drukken en uit te leven.

Staan in wie je (ook) bent

Jezelf de ruimte geven om te zijn wie je bent, betekent niet 10.000 uur oefenen zodat ook jij piano kunt spelen. Het gaat over ontdekken wat jouw musicaliteit is. Het gaat er niet om topsporter te worden, maar wel om vrienden worden met jouw lichaam en hoe dat beweegt. Waar kun jij je helemaal in uitdrukken?

Wat is jouw speciale geschenk aan de wereld?

Hoe kun je die uit al die lagen steen (opinies, aannames, overtuigingen) bevrijden? Wat in jou wil zich uitdrukken? Wat in jou voelt zich onderdrukt? Hoe kun je dat de ruimte geven die het verdient?

Wil je hier hulp bij?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.