Aarden. Hoe doe je dat eigenlijk?

schapenvacht om op te aardenWanneer je weinig of niet geaard bent, heb je de neiging om snel ‘in je hoofd’ te zitten of zelfs ‘weg te vliegen’. Dissociatie kennen alle mensen in meerdere of mindere mate, maar het kan wel heel vervelend zijn als je constant en in ernstige mate ‘weg’ bent.

Hulpmiddelen

Naast therapie om met je verleden te dealen en om te helen, kan het geen kwaad om jezelf een beetje te helpen. In mijn leven heb ik verschillende manieren gevonden die mij helpen om in het hier en nu te blijven, om in mijn lichaam te zijn en dus te aarden.

Blote voeten

Het is zo’n zes jaar geleden dat ik van mijn zus leerde hoe heilzaam het is om op blote voeten te lopen. Met een beetje oefenen en langzaam opbouwen merkte ik al snel wat het voor me deed. Ik had er een setje zintuigen bij gekregen! Het trok me meer in mijn lijf, het hield me in het hier en nu. Ik loop nu heel vaak op blote voeten, het helpt me om te aarden.

Natuurlijke materialen

Ook natuurlijke materialen helpen me om dieper in mezelf te zakken. Dat klinkt vaag misschien, maar het omschrijft het gevoel dat ik heb wél heel goed. Als ik het negatief formuleer, heb ik er last van als ik synthetische kleding aan heb. Dan voel ik dat mijn contact met mijn omgeving minder is. Alsof er een laagje tussen mij en de wereld zit. Bij natuurlijke materialen, zoals wol en katoen ervaar ik dat niet.

Schapenvachtje

Sinds kort heb ik onder mijn stoel een klein schapenvachtje liggen. (zie de foto) Die heeft Agnes gemaakt en die maakt dat ik lekker warme voeten heb en het helpt me ook om me geaard te voelen. Sowieso is contact met schapenwol fijn. Ik wil ook leren spinnen.

Aardelaken

Wat mij ‘s nachts helpt is een aardelaken. Dat is een katoenen onderlaken met zilver erin verwerkt, dat je aansluit op de aarde van je stopcontact of op je centrale verwarmingsbuis. Het helpt om de spanning van de dag af te voeren. Het helpt tegen onrustige dromen die ik af en toe nog had.

Wat is jouw manier om te aarden?

Dit zijn een paar van mijn manieren om te aarden en mezelf letterlijk in mijn lijf te voelen. Om het contact met mezelf te verankeren en daarmee meer in het hier en nu te zijn, me lekkerder en zelfverzekerd te voelen. Gewone dingen die helpen om beter in je vel te zitten, dingen die je zelf kunt doen om te helen van seksueel misbruik. Wat zijn jouw tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.