Recensie: MeToo en YouToo – Dr. J. G. Carlier

MeToo en YouToo

Het boek ‘MeToo en YouToo’ pretendeert een kritische beschouwing te zijn van de MeToo beweging en concrete tips te geven voor een vervolg hierop. Het boek slaagt daar mijns inziens niet in, sterker nog, het is er in geslaagd om mijn irritatie te wekken.

Een half boek begripsbepaling

Wat is seksueel misbruik? Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? De auteur speelt het klaar om daar een half boek over door te schrijven, zonder dat hij in mijn ogen tot een zinvolle omschrijving komt. Hij geeft hele verhandelingen over grenzen, haalt er zelfs de landgrenzen, de Europese unie en de algehele vervaging van grenzen bij. Overigens schreef ik ooit een heldere blog over wat seksueel misbruik is.

Slachtoffers moeten van Dr, Carlier ook veranderen

Hij hekelt achtereenvolgens het lange stilzwijgen, het naar buiten komen met ‘omfloerste’ verhalen (hij geeft en passent nog mee hoe die verhalen naar buiten gebracht dienen te worden, de feiten, omschrijvingen van wat er precies gebeurde en zonder trillende onderlip graag). Daarna haalt hij er de etiquette van de vorige eeuw bij: ‘Zouden de mannen van nu net zoveel grensoverschrijdend gedrag vertonen als meisjes geleerd werd om met hun benen bij elkaar te zitten?’ Hij noemt nog wel dat mannen ook slachtoffer kunnen zijn en vrouwen ook dader, maar verder dan die vaststelling komt hij niet.

Helder nee zeggen

Naast de aanbevelingen aan mannen om zich toch vooral in te leven in vrouwen en andersom, geeft hij ook de tip aan vrouwen dat zij weerbaarder moeten worden en vooral helder nee leren zeggen. Dit hebben we vaker gehoord dan ons lief is. Hiermee gaat Dr. Carlier voorbij aan recente onderzoeken die bewijzen dat helder nee zeggen maar al te vaak onmogelijk is, vanwege tonische immobiliteit. Met de kennis van vandaag zou je zeggen, is het veel belangrijker om terughoudend te zijn en alleen enthousiaste participatie van beide partners als onomstreden ja te accepteren.

Context

Ergens halverwege het boek verliest hij mijn interesse. Hij maakt de hele discussie over ‘wel of niet grensoverschrijdend’ context-afhankelijk. Hij mist daarbij het feit dat de hele opzet van #metoo om aan te tonen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag geen incident is, maar een product van de Westerse maatschappij waarin uitbuiting de norm is. Daarin is de beweging mijns inziens overtuigend geslaagd.

Seksueel misbruik in de Westerse maatschappij

Volgens de ‘geldende norm’ heb je het in onze maatschappij gemaakt, als je ‘mensen onder je hebt’. De taal verraad hier de werkelijkheid: Als jij de macht hebt en deze gebruikt om jouw eigen agenda te verwezenlijken, ben je succesvol. Dit is de kern van het probleem. Seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag is, in die zin, een symptoom van wat er mis is in onze maatschappij. #Metoo luidt de alarmbel en houdt onze samenleving een spiegel voor.

De maatschappij op de schop

Niets minder dan een maatschappelijke herbezinning is wat nodig is. #Metoo is daarvan de voorhoede. Mannen sluiten zich aan, omdat velen van hen ook graag een wereld zien zonder seksueel geweld. De meerderheid van de mannen heeft geen kwaad in de zin en gaat niet bewust over grenzen heen. Maar onbewust …
De verdienste van #metoo is nu juist dat dit bewustzijn begint te groeien.

Pluspunten van het boek

Met enige tegenzin spreek ik hier mijn waardering uit voor het feit dat Dr. Carlier het boek heeft geschreven. Daar is moed voor nodig en ik ben positief bevooroordeeld ten opzichte van dwarsliggers. Ik ben het eens met hem dat we, om het tij te keren, alle stemmen nodig hebben. Hij gaat daarin naar mijn smaak niet ver genoeg. Hij benoemt  slachtoffers én daders, mannen en vrouwen. Ik zou hierbij ook een oproep willen doen aan mensen die zichzelf als ‘omstanders’ betitelen.

Minpunten van het boek

Het mag uit het bovenstaande duidelijk zijn dat ik over de inhoud van het boek zeer teleurgesteld ben. Verdere minpunten zijn:

  • soms onhelder in zijn verwijzingen naar verhalen in de media (waardoor het boek snel gedateerd zal zijn)
  • warrig in zijn presentatie
  • soms onleesbaar lange zinnen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.