Boekrecensie: Kraak je eigen kramp – Inga Teekens

Inga Teekens – Kraak je eigen kramp

kraak je eigen kramp van Inga TeekensInga Teekens gaf een workshop over geweldloze communicatie en meer op ons symposium ‘Partners in beeld’ op 9 april 2016 in Arnhem. Reden genoeg om haar boek: ‘Kraak je eigen kramp’ eens nader te bekijken en te zien of dit boek iets kan betekenen als het gaat om (zelf)hulp na seksueel misbruik.

Kraak je eigen kramp

Het eerste wat opvalt is dat het een echt ‘doe-boek’ is. Met heldere omschrijvingen van oefeningen, een duidelijke structuur en uitnodigende plaatjes, geeft het je handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt om, je raadt het al, je eigen kramp te kraken.

Wat is jouw eigen kramp?

Wat verstaat de auteur onder ‘je eigen kramp’? De meeste mensen zullen wel herkennen dat er dingen zijn waar je te heftig op reageert. Heftig van binnen in elk geval, soms ook heftig naar buiten toe. Een trigger dus, waarvan je regelmatig in de ‘kramp’ schiet. Je gedrag verandert van je natuurlijke gedrag in je ‘traumareactie’.

Model voor persoonlijke autonomie

Het model voor persoonlijke autonomie bestaat uit enerzijds de ‘krampgenerator’ en anderzijds de ‘krachtgenerator’. Beide bestaan uit denkbeelden en overtuigingen die jij je eigen hebt gemaakt als antwoord op het trauma. De ‘kramp’ denkbeelden, in het boek noemt Inga dit een ‘list’, ontstaan als reactie op de schrikervaring die het trauma in jou heeft doen ontstaan. Een list is een slimme strategie van het kind om te overleven. De ‘kracht’ denkbeelden ontwikkel je door te werken met de krachtgenerator.

Hoe kun jij werken met ‘Kraak je eigen kramp’

Als je het hele boek in één keer doorleest, mis je de uitwerking van de oefeningen. Je kunt het boek gebruiken als een manier om jezelf te helen, mits je over een gezonde dosis doorzettingsvermogen beschikt. Want hoewel de oefeningen eenvoudig lijken, ga je wel aan het werk met datgene wat in jou een grote traumatische lading heeft.

Voor wie is dit boek geschikt?

Met ‘Kraak je eigen kramp’ heb je een waardevol instrument in handen waarmee jij jouw helingsproces (voor een deel) zelfstandig kunt volbrengen. Het brengt je in contact met je eigen kracht. Het is bij seksueel misbruik geen complete vervanging voor therapie, maar een goede aanvulling erop. Zeker voor de fase waarin je je leven weer aan het opbouwen bent, terwijl je zo nu en dan nog last hebt van die ‘kramp’ van het verleden.

Koop hier Kraak je eigen kramp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.