Recensie: Voor dat geheim ben ik te klein – Ilona Lammertink

voor dat geheim ben ik te kleinVoor dat geheim ben ik te klein – Ilona Lammertink

Dit mooi geïllustreerde kinderboek ‘Voor dat geheim ben ik te klein’ is een belangrijk boek. Het leest gemakkelijk voor en is ondanks het thema ook voor hele kleine kinderen goed te bevatten.

De hoofdpersoon Joost is heel geloofwaardig neergezet en hij kan al heel goed geheimen bewaren. Met leuke geheimpjes is dat geen probleem. Hij voelt zich groot en stoer dat hij dat al kan. Maar als zijn babysitter aan zijn billen zit, geeft dát geheim een heel ander gevoel. In plaats van groot voelt hij zich klein.

Het geheim verklappen

Het geheim verklappen is niet zo gemakkelijk. Want Joost wil immers groot zijn en goed met geheimpjes om kunnen gaan. Maar dit geheim weegt zwaar en Joost wordt er ongelukkig van. Gaat zelfs weer ‘kleine jongens dingen’ doen, zoals in zijn bed plassen. Gelukkig zijn de ouders van Joost heel begripvol en vragen hem wat hem dwars zit. Wanneer hij het geheim verklapt, helpen zij hem door te zorgen dat het nooit meer kan gebeuren.

Leeftijdsadequaat taalgebruik

De auteur, Ilona Lammertink, heeft duidelijk verstand van kinderboeken en het verhaal loopt vloeiend. Het is nergens te moeilijk of ingewikkeld. Ik kan me voorstellen dat dit een boek is wat kinderen graag voorgelezen krijgen. Wanneer er een vermoeden is van seksueel misbruik dan is dit een uitnodigend boek. Een duidelijk signaal dat dit soort geheimen bespreekbaar zijn en dat je ouders begripvol zullen reageren.

Een goede afloop?

Helaas is de werkelijkheid vaak weerbarstiger dan het verhaal van Joost. Het is immers lang niet altijd de babysitter en ouders zijn ook lang niet altijd de veilige plek waar Joost uit het verhaal op kan rekenen. Maar dat hoeft ook niet, de boodschap is duidelijk: Voor sommige geheimen is ook een grote jongen als Joost te klein.

Aanbevelingen achterin het boek

De aanbevelingen achterin het boek vind ik persoonlijk wat minder geslaagd. Naar mijn smaak te veel gericht op wat er aan reguliere hulpverlening te bieden is en te weinig richting de eigen mogelijkheden van de ouders. Dat is het boek niet aan te rekenen: er is op dit gebied nog weinig ontwikkeld. Toch had ik graag gezien dat ook de alternatieve mogelijkheden voor therapie en begeleiding een plaatsje in het boek hadden gekregen.

Dit boek kun je hier aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.