Dertien jaar ‘… op eigen kracht’

Mijn bedrijf: ‘ … op eigen kracht’

Ken je dat, dat je van LinkedIn een felicitatie krijgt? Het blijkt dat ik inmiddels dertien jaar mijn eigen bedrijf ‘… op eigen kracht’ heb. Reden voor een kleine terugblik op dertien jaar voor mezelf zorgen, op eigen kracht. Het bedrijf waar het bespreekbaar maken van schuld en schaamte als een rode draad doorheen loopt.

Wat gaat eraan vooraf?

In de instelling waar ik werk wordt niet of nauwelijks met de jongeren over seksualiteit gepraat en al helemaal niet over seksueel misbruik. Als ik aan jongeren denk en de thema’s waar ze mee worstelen, kan ik een top drie samenstellen: ‘Seks, drugs en rock ‘n roll’. Rock ‘n Roll staat dan voor allerlei hobby’s waar de jongere belangstelling voor heeft. Dat kan van alles zijn, van boeken lezen tot het verzamelen van voetbalplaatjes. Wat dat betreft wijken ‘probleemjongeren’ niet af van wat ‘normale jongeren’ aan hobby’s hebben.

Mijn collega’s praten niet over seks

Mijn collega’s praten niet of nauwelijks over seks met de jongeren. Op een zeker moment zijn 9 van de 16 jongeren in ons project zwanger. Niet over seks praten is volgens mij dan nalatigheid. Binnen de instelling krijg ik het gesprek niet op gang. Vanuit management krijg ik geen steun voor mijn geluid. Tijd om op te stappen.

Zoeken naar een werkwijze

Ik neem afscheid van de jeugdzorginstelling in de stellige overtuiging dat het anders kan, anders moet! Ik denk dan nog dat ik vooral met jongeren zal werken. Een website is snel gebouwd, ik zet er een aanbod op van online-coaching rondom seksueel misbruik en ga aan de slag. Al snel blijkt de gemiddelde leeftijd van mijn klanten veel hoger. Mannen en vrouwen van 40, 50 en 60 blijken (net als ik had gedaan) te worstelen met hun verleden. Pas op die leeftijd zijn ze eraan toe om ernaar te gaan kijken.

De aanleiding om hulp te zoeken

Soms zijn ze door een trigger danig in de war gebracht. Soms komen ze omdat er voor het eerst veiligheid genoeg in hun leven is. Of door een ziekte of burn-out, waardoor ze niet meer kunnen vluchten in hun werk. De meesten komen, omdat ze zodanig vastlopen dat ze geen kant meer uitkunnen.

Partners in de knel

Mijn tweede verrassing is dat nogal wat partners van mensen met seksueel misbruik ervaringen contact met mij zoeken om hen te helpen. Ze zoeken ondersteuning in het omgaan met seksueel misbruik vanuit de partnerrol. De eerste vier jaar van mijn bedrijf heb ik regelmatig chat-sessies met klanten van over de hele wereld.

Na vier jaar een crisis

Na vier jaar heb ik er even genoeg van. Financiëel loopt het niet zo lekker, veel klanten geven aan dat ze door de crisis geen geld hebben om mij te betalen. Ik doe er van alles naast om aan geld te komen en uiteindelijk trek ik het financieel niet meer. Ik klop aan bij de sociale dienst en krijg een BBZ-uitkering voor ondernemers en ga me herbezinnen.

Tientjes

In deze tijd kom ik in contact met Erna Smeekens en samen met haar en Caroline van Rooij richt ik Stichting Tientjes op. Een organisatie van en voor mensen met weinig geld, die wel leuke en inspirerende dingen in hun leven willen, maar deze niet kunnen betalen. Bijna drie jaar lang zijn we bezig de stichting vorm en inhoud te geven.

‘Geld is niet belangrijk! Passie wel!’

De slagzin van Tientjes gaat over hoe belangrijk passie is en steeds vaker kom ik juist met dat stuk passie in de knel. Want mijn passie was en is schrijven. Ik doe veel schrijfwerk voor Stichting Tientjes, maar als ik door mijn vriendin en mijn coach een middagje onder handen genomen word, weet ik eindelijk wat me te doen staat. Het manuscript van ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij.’ heb ik in zijn ruwe versie dan al liggen. Het is tijd om dit boek de wereld in te brengen.

… op eigen kracht nu!

‘…op eigen kracht’ begon vanuit een verzet. Het moest anders! Inmiddels heb ik een ander soort kracht in mezelf aangeboord. De kracht van kwetsbaarheid. In plaats van te vechten tegen de misstanden die ik zie, heb ik besloten om mijn aandacht op een positieve manier in te zetten. Mijn missie is om de hulpverlening na seksueel misbruik te verbeteren én beter zichbaar te maken.

Succes!

Het werkt! Mijn boek wordt gebruikt in twee HBO opleidingen. Het vindt zijn weg naar mensen die nu in de zorg werken. Ook lotgenoten lezen het boek en vinden er herkenning, bemoediging en hoop in. Van alle kanten krijg ik te horen dat het fijn is dat er eindelijk een boek is dat seksueel misbruik, in leesbare taal, van alle kanten belicht.

Vanaf het succes van het eerste boek gaat het hard

Gastlessen, presentaties en lezingen, ik vertel mijn verhaal op zoveel mogelijk plekken. Ik help seksueel misbruik bespreekbaar te maken door erover te praten. Ik schrijf blogs en boeken over de dagelijkse realiteit van seksueel misbruik. Over de langetermijneffecten en hoe die het leven lastig maken voor de overlever. Ik schrijf een boek voor partners, omdat ook zij elders weinig ondersteuning kunnen vinden.

… op eigen kracht, the next level

Mijn bedrijf maakt een groeispurt door als ik me realiseer dat ‘… op eigen kracht’ niet hoeft te betekenen dat ik het alleen moet doen. Samenwerken vond ik in het verleden lastig, vooral omdat ik in hierarchische structuren moest functioneren. Als iemand de baas over mij is, ga ik stuiteren (Eén van de langetermijneffecten van seksueel misbruik). Maar in open overleg blijk ik goed te kunnen samenwerken. De next level is dan ook dat er steeds meer mensen zich verbinden aan mijn missie: ‘Het verbeteren en beter zichtbaar maken van de hulpverlening na seksueel misbruik’.

Symposia en netwerk

Naast mijn schrijfwerk en mijn coachings, die ik ook nog steeds doe, organiseer ik nu, samen met mijn lief, symposia voor hulpverleners, steeds rondom een thema uit het brede domein van seksueel misbruik. Samen beginnen we een kennisnetwerk van hulpverleners die zich in de hulp na seksueel misbruik hebben bekwaamd.

De toekomst?

Op dit moment zijn we ons aan het beraden voor de toekomst. De uitgeverij (die ik in 2014 ben gestart) betekent dat ik niet meer alle boeken zelf hoef te schrijven en schrijfcoaching ligt mij na aan het hart. Mijn eerste boek is nog steeds een standaardwerk op het gebied van seksueel misbruik en verdient een extra promotieronde. Een opleiding of verdiepingstraining voor therapeuten die zich op dit gebied willen bekwamen, ligt in het verschiet.

Na dertien jaar … op eigen kracht

Ik kijk met een zekere trots naar alles wat er al bereikt is. Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst. Er ligt nog heel veel werk voordat seksueel misbruik de wereld uit is, daarover maak ik me geen illusies. Als er maar beter passende hulp opgang komt. Als er maar geluisterd wordt naar de verhalen. Daaraan draag ik mijn steentje bij en dat blijf ik doen, totdat het niet meer nodig is.

2 gedachten over “Dertien jaar ‘… op eigen kracht’

  1. Hoi het komt je toe dat je trots mag zijn!! Je hebt vele mensen kunnen helpen en inspireren oa mij ( ik 55 jaar) kom er nu vooruit dat ik in de kern beschadigd ben geraakt en durf samen met mijn coach het interne gesprek met mijzelf aan!
    Wens je nog veel inspiratie toe met alles!!
    Lieve groet geesje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.