Hoe overleef je kerst? Ga wichtelen!

De advent en kerstperiode

De periode rondom kerst is voor veel overlevers van seksueel misbruik geen gezellige tijd van het jaar. Het is de tijd van het jaar waarin je, als het contact met je familie niet vanzelfsprekend is, letterlijk in de kou kunt staan. Eerder schreef ik al 10 tips voor de feestdagen. Maar vandaag hoorde ik over een charmant gebruik van onze Noorderburen.

Ga Wichtelen

In de Scandinavische landen komt er in de adventstijd het Wichtelmannetje op bezoek. Het woord ‘wichtelen’ komt van het Duitse ‘der Wichtel’ wat ‘kobold, dwerg of kabouter’ betekent.

Een lichtpuntje brengen in donkere dagen

Het idee achter het wichtelmannetje is dat hij mensen in de donkere dagen van de adventstijd een beetje aandacht, warmte en lichtpuntjes geeft. In deze tijd van het jaar is dat iets waar veel mensen behoefte aan hebben. In het Scandinavische verhaal van het wichtelmannetje staat dat hij de mensen op een subtiele manier helpt: Als de jas van een hardwerkende boer ‘s avonds doorweekt en koud is, hangen de kabouters deze bij het vuur, zodat de boer als hij om 5 uur in de ochtend de koeien gaat melken een droge warme jas heeft.

Hoe kun jij wichtelen?

Tijdens de adventperiode geef je mensen kleine attenties, die nagenoeg niets kosten alleen wat aandacht, maar waar je iemand echt blij mee maakt. Je kunt bijvoorbeeld een bed opmaken, een bloemetje op het kussen leggen, of een kaarsje naast een bord laten branden als de ontvanger thuiskomt. Of je knipt een hart van papier dat je bij iemand in zijn of haar jaszak doet. Kleine verrassingen, een lief briefje aan je fietsstuur, een boterham in de vorm van een hartje of … het kan vanalles zijn. De belevenis “er is aan mij gedacht” geeft ons warmte en licht. Een eenvoudige verrassing uit het hart, speciaal in deze donkere weken.

Wild wichtelen of lootjes trekken?

Wichtelen doe je in de gehele adventstijd… van de eerste advent tot aan Kerst. Je kunt in het wilde weg wichtelen, gewoon lieve dingen doen voor de mensen om je heen. Maar je kunt het ook met een groepje afspreken. Dan trek je lootjes en gedurende de adventperiode ben jij degene die aardige dingen doet voor degene wiens lootje je getrokken hebt.

Het is wel de bedoeling dat je het doet zonder dat iemand erachter komt dat jij het gedaan hebt, heel onopvallend, diegene mag niet weten dat jij het wichtelvrouwtje of mannetje bent!!

Veel plezier met Wichtelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.