Naast psychische ook lichamelijke klachten van seksueel misbruik
Er zijn lichamelijke klachten, die samenhangen met seksueel misbruik, die direct verband houden met de psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan spanningen, hoofdpijnen en misselijkheid. Daarnaast zijn er ook lichamelijke klachten die onevenredig vaak voorkomen bij mensen die in hun jeugd seksueel misbruik hebben meegemaakt, waarbij de link niet zo gemakkelijk te leggen is.
Stressreacties
Reacties die te maken hebben met stress leveren vaak fysieke klachten en beschadigingen op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen die in zichzelf snijden, die overeten of zichzelf juist uithongeren (zie ook mijn blog over automutilatie). Maar ook als direct uitvloeisel van seksueel misbruik zijn er klachten. Letterlijk alle klachten rondom de geslachtsorganen komen meer voor bij slachtoffers van seksueel kindermisbruik.
Allerlei klachten rondom het geslacht
Alles wat te maken heeft met het geslachtsorgaan is bij seksueel misbruik aangeraakt. Waar wel onderzoeken naar zijn is wat de risico’s zijn van heel vroeg in je leven seksueel actief zijn. Dit is in het geval van misbruik natuurlijk onvrijwillig gebeurd en de risico’s liegen er niet om.
Risico’s van seksuele activiteiten op jonge leeftijd
Ik heb wat online onderzoek gedaan naar diverse aandoeningen. Dan kom je tot het volgende beeld:
- verdubbeld risico op baarmoederhalskanker
- kans op SOA’s
- verhoogde kans op vleesbomen
- kans op onvruchtbaarheid
- kans op infecties aan de geslachtsorganen
- kans op beschadigingen aan de geslachtsorganen
- gevoelloosheid in de geslachtsorganen
- incontinentie
- maag en darm klachten
De gezondheidsrisico’s van seksueel misbruik zijn dus aanzienlijk en in het algemeen kun je stellen: hoe jonger het slachtoffer hoe groter de risico’s. De gemiddelde leeftijd waarop seksueel misbruik begint is 8 jaar.
Menstruatieklachten
De meeste vrouwen kennen het wel, de tijd van de maand waarbij je het liefst in een zwarte tent zou wegkruipen en wachten tot het voorbij gaat. Buikpijn, soms hoofdpijn en neerslachtigheid maken dat je geen zin hebt in sociale contacten.
Extreme menstruatieklachten
Ik heb er geen formeel onderzoek naar gedaan, maar het is mij wel opgevallen dat letterlijk alle vrouwen die ik begeleid heb in mijn praktijk, in extreme mate menstruatieklachten hebben. Extreem in de zin van: extreem vaak menstruatie krijgen, met alle gezondheidsrisico’s van dien, extreem bloeden en extreme buikpijn.
Verontwaardiging
Toen ik er achter kwam dat een deel van mijn menstruatie klachten te maken hadden met het seksueel misbruik, werd ik boos op de man die mij misbruikt had. Ik heb jarenlang erg pijnlijke menstruatie klachten gehad die pas verdwenen na een serie consulten bij een klassiek homeopaat.
Seksueel misbruik leidt tot nogal wat lichamelijke klachten
Maar het zijn nogal wat risico’s waaraan je een kind blootstelt. De feiten van seksueel misbruik moeten echt de wereld in. Mensen moeten gaan weten wat seksueel misbruik allemaal voor gevolgen heeft.
Oncomfortabele waarheid
Ik houd niet van slachtoffergedrag en ik weet 100 % zeker dat je kunt helen van seksueel misbruik. Maar dat vraagt wel dat we bereid zijn om ook dit soort oncomfortabele waarheden tot ons door te laten dringen.
Stel je voor
Stel je een meisje van acht maar eens voor. Misschien je dochter, misschien jijzelf als kind. Stel je een klein meisje voor, die door een volwassene seksueel misbruikt wordt. Verkracht wordt, of het nou wel of niet met geweld gepaard gaat. Het ís een verkrachting. Lichamelijk, geestelijk en emotioneel is een kind van acht niet toe aan volwassen seks. De gevolgen zijn aanzienlijk, schadelijk en ingrijpend.
Praten over de lichamelijke gevolgen
Het wordt tijd dat ook dit verhaal, over de lichamelijke gevolgen van seksueel misbruik, in de media komt. De langetermijngevolgen zijn levensbreed en desastreus, ook op lichamelijk gebied.
Meer weten over seksueel misbruik?
In onze boekwinkel zijn een flink aantal titels te koop.
Bijvoorbeeld het boek van Melissa van der Meer over danstherapie: Seksueel misbruikt! Mijn lichaam wil een verhaal vertellen.
Pingback: De vraag van Joop: Hoe kan het dat ik er geen last van hebt? - Hulpverlening na seksueel misbruik Wegwijzer in traumalandHulpverlening na seksueel misbruik Wegwijzer in traumaland
Vandaag nog met mijn vrouw, die zelf al heel vroeg misbruikt is, gepraat over haar hevige menstruaties. Zijzelf vond mijn insinuatie die ik maakte over haar menstruatiepijnen nogal raar. Heb dan maar vlug een draai gegeven aan de babbel zodat dit nog altijd zeer gevoelig punt terug achter ons ligt. Zelf vind ik het niet zo abnormaal klinken gezien een kind van de leeftijd waar het bij haar begon, nogal wat schade moet aanrichten. Maar dit artikel lezen verklaart het een en ander. Nu weet ik niet of ik haar dit artikel zou laten lezen of gewoon zo laten…
Hallo Anoniem,
Ik denk dat het er een beetje van afhangt hoe bespreekbaar seksualiteit en seksueel misbruik in het algemeen voor haar is. Aan haar eerste reactie te horen zou ik dit specifieke onderwerp laten rusten en eens kijken of ze ruimte heeft voor een gesprek over haar verleden. Zonder daarin verwachtingen te koesteren, gewoon aangeven dat je open staat om er over te praten. Misschien de website noemen in zijn algemeenheid?
Warme groet,
Ivonne