Seksueel misbruik en angst voor de tandarts

Extreme angst voor de tandarts

Vandaag ben ik voor controle bij de tandarts geweest. Dat lijkt weinig spannend nieuws om over te schrijven, maar niets is minder waar. Veel overlevers van seksueel misbruik ervaren extreme tandarts-angst en daar ben ik er één van. Geweest in elk geval, inmiddels heb ik deze specifieke angst een aantal keren overwonnen. Het was 6 jaar geleden dat ik voor het laatst bij een tandarts ben geweest. Vandaag heb ik mijn angst dus maar eens onder ogen gezien.

Onmacht en controleverlies

De angst komt voort uit een gevoel van onmacht gekoppeld aan een lichamelijk invasie. Het is natuurlijk niet te vermijden voor een tandarts maar hij zit wel ín je mond. Controleverlies, pijn en een lichamelijke invasie zijn samen een recept voor getriggerd raken. Vandaag gebeurde dat niet. Ik heb een geweldige tandarts die voldoende communiceert om me bij de les te houden en ik kom gewapend met ademhalingstechnieken en de wetenschap dat triggers op de loer liggen. Voorbereid zijn is de helft van het werk.

Praat er over

Communicatie is belangrijk. Ik heb mijn tandarts verteld, 6 jaar geleden, dat ik misbruikt ben en dat dit betekent dat ik moeite heb met controleverlies en invasieve ingrepen. Ik heb met hem overlegd dat ik indien nodig alles stop kan leggen door mijn hand op te steken. Dat geeft me de rust om me tijdelijk aan zijn behandeling over te kunnen geven. En dat is pure winst vergeleken met mijn vorige tandarts (haar heb ik op een onbewaakt moment in de vinger gebeten).

Seksueel misbruik en angst voor de tandarts

Ben jij bang voor de tandarts? Word je snel misselijk en heb je extra snel de neiging tot overgeven? Vind je de gedachte dat iemand iets in jouw mond gaat doen niet te verdragen?  Dat is een heel normale reactie die veel voorkomt bij overlevers van seksueel misbruik en het helpt om het er over te hebben met je tandarts. Mijn gebit is weer in orde en ik heb gelukkig een ondersteunend netwerk nu dat er voor zal zorgen dat er niet wéér 6 jaar overheen gaan. Hoe zit dat bij jou?

2 gedachten over “Seksueel misbruik en angst voor de tandarts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.