Lichamelijke klachten (lang) na seksueel misbruik

Naast psychische ook lichamelijke klachten van seksueel misbruik

Er zijn natuurlijk lichamelijke klachten, die samenhangen met seksueel misbruik, die direct verband houden met de psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan spanningen, hoofdpijnen en misselijkheid. Daarnaast zijn er ook lichamelijke klachten die onevenredig vaak voorkomen bij mensen die in hun jeugd seksueel misbruik hebben meegemaakt. Ook reacties op de stress leveren vaak fysieke klachten en beschadigingen op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen die in zichzelf snijden, die overeten of zichzelf juist uithongeren. Maar ook als direct uitvloeisel van het misbruik zijn er klachten. Over fysieke klachten bij jongens/mannen is mij weinig bekend, behalve natuurlijk geslachtsziekten. Bij meisjes/vrouwen is het risico op allerlei klachten wel hier en daar onderzocht.

Menstruatieklachten

De meeste vrouwen kennen het wel, de tijd van de maand waarbij je het liefst in een zwarte tent zou wegkruipen en wachten tot het voorbij gaat. Buikpijn, soms hoofdpijn en neerslachtigheid maken dat je geen zin hebt in sociale contacten. Ik heb er geen formeel onderzoek naar gedaan, maar het is mij wel opgevallen dat letterlijk alle vrouwen die ik begeleid heb in mijn praktijk, in extreme mate menstruatieklachten hebben. Extreem in de zin van: extreem vaak menstruatie krijgen, met alle gezondheidsrisico’s van dien, extreem bloeden en extreme buikpijn. Alles wat te maken heeft met het geslachtsorgaan is bij seksueel misbruik aangeraakt. Waar wel onderzoeken naar zijn is wat de risico’s zijn van heel vroeg in je leven seksueel actief zijn. Dit is in het geval van misbruik natuurlijk onvrijwillig gebeurd en de risico’s liegen er niet om.

Risico’s van seksuele activiteiten op jonge leeftijd

Ik heb wat online onderzoek gedaan naar diverse aandoeningen, gewoon googlen op seksueel misbruik en de genoemde klachten. Dan kom je tot het volgende beeld:

 • verdubbeld risico op baarmoederhalskanker
 • kans op SOA’s
 • verhoogde kans op vleesbomen
 • kans op onvruchtbaarheid
 • kans op infecties aan de geslachtsorganen
 • kans op beschadigingen aan de geslachtsorganen
 • gevoelloosheid in de geslachtsorganen
 • incontinentie
 • maag en darm klachten

De gezondheidsrisico’s van seksueel misbruik zijn dus aanzienlijk en in het algemeen kun je stellen: hoe jonger het slachtoffer hoe groter de risico’s. De gemiddelde leeftijd waarop seksueel misbruik begint is 8 jaar.

Verontwaardiging

Toen ik er achter kwam dat een deel van mijn menstruatie klachten te maken hadden met het seksueel misbruik, werd ik boos op de man die mij misbruikt had. Ik heb jarenlang erg pijnlijke menstruatie klachten gehad die pas verdwenen na een serie consulten bij een klassiek homeopaat. Maar het zijn nogal wat risico’s waaraan je een kind blootstelt. De feiten van seksueel misbruik moeten echt de wereld in. Mensen moeten gaan weten wat seksueel misbruik allemaal voor gevolgen heeft.

Ik hou niet van slachtoffergedrag en ik weet 100 % zeker dat je kunt helen van seksueel misbruik. Maar dat vraagt wel dat we bereid zijn om ook dit soort oncomfortabele waarheden tot ons door te laten dringen. Stel je een meisje van acht maar eens voor. Misschien je dochter, misschien jijzelf als kind. Stel je een klein meisje voor die door een volwassene misbruikt wordt. Verkracht wordt, of het nou wel of niet met geweld gepaard gaat, het ís een verkrachting. Lichamelijk, geestelijk en emotioneel is een kind van acht niet toe aan volwassen seks. De gevolgen zijn aanzienlijk, schadelijk en ingrijpend. Het wordt tijd dat ook dit verhaal in de media komt. Want het meeste misbruik gebeurt gewoon thuis, in je eigen warme bedje.

3 gedachten over “Lichamelijke klachten (lang) na seksueel misbruik

 1. Pingback: De vraag van Joop: Hoe kan het dat ik er geen last van hebt? - Hulpverlening na seksueel misbruik Wegwijzer in traumalandHulpverlening na seksueel misbruik Wegwijzer in traumaland

 2. Vandaag nog met mijn vrouw, die zelf al heel vroeg misbruikt is, gepraat over haar hevige menstruaties. Zijzelf vond mijn insinuatie die ik maakte over haar menstruatiepijnen nogal raar. Heb dan maar vlug een draai gegeven aan de babbel zodat dit nog altijd zeer gevoelig punt terug achter ons ligt. Zelf vind ik het niet zo abnormaal klinken gezien een kind van de leeftijd waar het bij haar begon, nogal wat schade moet aanrichten. Maar dit artikel lezen verklaart het een en ander. Nu weet ik niet of ik haar dit artikel zou laten lezen of gewoon zo laten…

  • Hallo Anoniem,

   Ik denk dat het er een beetje van afhangt hoe bespreekbaar seksualiteit en seksueel misbruik in het algemeen voor haar is. Aan haar eerste reactie te horen zou ik dit specifieke onderwerp laten rusten en eens kijken of ze ruimte heeft voor een gesprek over haar verleden. Zonder daarin verwachtingen te koesteren, gewoon aangeven dat je open staat om er over te praten. Misschien de website noemen in zijn algemeenheid?

   Warme groet,
   Ivonne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.