Het Symposium ‘Diagnostiek en hulpverlening bij seksueel misbruik’
Dit symposium is gericht op zorgprofessionals, met name GGZ en JGZ en zal plaatsvinden op 8 oktober 2013 in Ede. Voor accreditatie wordt gezorgd. Schrijf je nu in om tegen het vroegboektarief mee te kunnen doen.
Ik vind het programma zelf heel indrukwekkend. We hebben autoriteiten op een aantal heel belangrijke thema’s rondom seksueel misbruik kunnen boeken, zoals: Toine Lagro van UMC-Radbout over de fysieke gevolgen van seksueel misbruik, Mariëtte Groenendijk over het herkennen en behandelen van Complexe PTSS en Margreet Krottje over de Maatschappelijke consequenties van seksueel misbruik. Het complete programma kun je nalezen op D’ondersteuning.
Lou Repetur die het voorwoord van ‘Helen van seksueel misbruik’ schreef
Persoonlijk ben ik heel blij met het feit dat Lou Repetur van Movisie heeft toegezegd om dagvoorzitter te zijn op het Symposium. Zij was één van de eerste mensen die het boek gelezen heeft omdat ik haar gevraagd heb om het voorwoord te schrijven. Ik vond het héél spannend, omdat ze natuurlijk een grote naam is in de wereld van het omgaan met seksueel geweld en ik geen idee had hoe ze zou reageren. Ik was blij verrast toen ze me ongeveer halverwege het lezen van mijn boek mailde dat ze onder de indruk was en zeker het voorwoord wilde schrijven. Toen ik het voorwoord ook nog eens las, de lovende woorden… pas toen kon ik de spanning loslaten. Ik heb dagen op wolken gelopen.
Waarom een symposium?
Het symposium ben ik gaan organiseren omdat ik van mening ben dat het belangrijk is voor zorgprofessionals om meer te weten van seksueel misbruik en hoe je daar als hulpverlener mee om kunt gaan. Al vrij snel kwam ik in contact met Frederique van D’ondersteuning, wiens specialiteit het is om symposia voor de zorg te organiseren rondom een boek/thema. De klik was snel gemaakt en dank zij haar heeft het Symposium een prachtig programma met top namen.
Iedereen kent iemand die seksueel misbruikt is
Te vaak hoor ik mensen (ook hulpverleners), zeggen dat zij geen mensen kennen die misbruikt zijn. Helaas zeggen de statistieken dat zij ongelijk hebben. Met 1 op de 5 vrouwen die voor hun 16e misbruikt zijn en 1 op de 11 jongens kan het bijna niet anders dan dat elke JGZ-arts, elke psychiatrisch verpleegkundige, elke psychiater en psycholoog mensen in hun praktijk hebben die seksueel misbruikt zijn. Mogelijk zijn overlevers van seksueel misbruik zelfs een meerderheid van de mensen die bij hen aankloppen.
Als je weet waar je op moet letten, als je weet hoe je het bespreekbaar kunt maken, als je weet wat de mogelijkheden om te helen zijn, kortom, als je voldoende weet over het helen van seksueel misbruik kun je je klanten beter van dienst zijn.
Dit symposium gemist?
Geen nood. Ook dit jaar weer organiseer ik, dit keer in samenwerking met Lien Daams een Symposium voor zorgprofessionals. Meer informatie vind je op de website voor hulpverleners