Triggers na seksueel misbruik

Wat zijn triggers?

Ook mij gebeurt het nog dat ik door omstandigheden getriggerd wordt. Dan voel ik me ineens weer klein en krijg ik een heel vervelend gevoel in mijn binnenste. Meestal merk ik het nu snel op en dan weet ik dat ik ‘ergens in schiet’. Iets in mij wordt geraakt en meestal heeft dat dus te maken met het seksueel misbruik.

Heel gewone omstandigheden

De laatste keer was bij de groothandel, een dag of wat geleden. Ik ben aan het afvallen en hoewel dat goed nieuws is, heb ik niet genoeg geld om elke keer nieuwe broeken te kopen. Ik ben dus op zoek naar een riem. We kunnen het eerst niet vinden, in elk geval niet bij de damesafdeling. Dus we lopen naar de herenmode want daar hebben ze in elk geval altijd riemen.

Plotseling Spaans benauwd

Triggers kunnen allerlei vormen hebbenOngeveer halverwege het pad waar de riemen hangen krijg ik het Spaans benauwd. Mijn vriendin is al bij de riemen en zoekt een gladde zwarte riem met een eenvoudige gesp voor me uit. Foute boel: ik voel dat ik heel erg niet blij wordt. “Zullen we deze nemen?” zegt ze vrolijk. Ik verzin allerlei uitvluchten en kom met honderd volstrekt niet ter zake doende argumenten om die riem niet te kopen. Gelukkig is mijn vriendin scherp, ze ziet dat ik ergens in schiet en benoemt het.

Omgaan met triggers: Even uit de situatie stappen

“Zullen we even een kopje koffie nemen?” zegt ze. Het karretje met de gehate riem blijft achter bij de ingang van de koffie-ruimte van de Makro en we nemen een heerlijke capuccino. Ik voel dat ik rustiger wordt en ik kan nu kijken naar wat er gebeurt met die riem en de link naar vroeger leggen.

De man die mij misbruikte droeg altijd grijze of zwarte broeken met een eenvoudige zwarte riem. Die moest ik natuurlijk altijd open maken, met mijn kleine vingertjes.

Wat ik vroeger gedaan zou hebben

In het verleden had ik die riem waarschijnlijk gekocht. Ik had mijn eigen gevoel niet serieus genomen en me laten overtuigen door mijn vriendin. Het was immers een praktische riem. Als ik ál de link naar het seksueel misbruik zou hebben gelegd, dan zou ik dat zeker onderdrukt hebben. Elke keer zou ik met een naar gevoel de gesp vastgemaakt hebben. Dat nare gevoel zou ik niet aan de riem koppelen, maar aan iets anders, waardoor ik iets wat ik normaal als prettig ervaarde verschrikkelijk zou gaan vinden.

Vroeger is niet nu

Dat zo’n riem onmiddellijk associaties met het seksueel misbruik oproept, is niet heel verrassend. Het gevoel komt bij mij eerst en de beelden pas later, bij de koffie. Voor anderen kan dat andersom gebeuren. Het probleem is nu duidelijk: zo’n riem herinnert me aan het seksueel misbruik.

Probleem en oplossing

Ik word me nu bewust van het feit dat ik een keuze heb. Ik kan de riem toch kopen. Inmiddels is de riem weer gewoon een riem geworden, geen eng ding uit het verleden. De riem herinnert me nog steeds aan het seksueel misbruik, maar roept niet dat gevoel erbij op. Maar hij blijft lelijk.

In het hier en nu beslissingen nemen

Ik vind hem toch wel heel lelijk, echt een mannenriem. Ik wil juist iets wat mijn vrouwelijkheid ondersteunt

Ik zeg dit tegen mijn vriendin en samen gaan we op zoek naar een personeelslid dat ons kan wijzen waar de vrouwenriemen hangen. We kopen een mooie smalle blauwe riem met een eenvoudige gesp en inmiddels gaat hij op het 6e gaatje. Daar ben ik erg blij mee.

Triggers serieus nemen en dan loslaten

Zo eenvoudig kan het zijn om getriggerd te raken en zo eenvoudig kan het zijn om met triggers om te gaan. Tenminste als je eenmaal door het proces van heling van seksueel misbruik heen bent. Als je dat niet bent, dan zou je waarschijnlijk net zo hebben gehandeld als ik in het verleden.

Helen van seksueel misbruik kán!

Je kunt helen van seksueel misbruik, ik ben er het levende bewijs van. Het begint met erkennen dat het invloed heeft op je leven, op manieren die je zelf misschien nog niet eens zo helder hebt. Daarom heb ik in mijn boek een zelftest opgenomen waarin je kunt kijken hoeveel invloed het verleden op je leven heeft. Daarnaast staat er heel veel informatie in over hoe je kunt helen.

Koop het boek hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.