Triggers van seksueel misbruik

Wat zijn triggers?

Ook mij gebeurt het nog wel eens dat ik door omstandigheden getriggerd wordt. Dan voel ik me ineens weer klein en krijg ik een heel vervelend gevoel in mijn binnenste. Meestal merk ik het nu snel op en dan weet ik dat ik “ergens in schiet”. Iets wordt geraakt in mij en meestal heeft dat dus te maken met seksueel misbruik.

Heel gewone omstandigheden

De laatste keer was bij de Makro, een dag of wat geleden. Ik ben aan het afvallen en hoewel dat goed nieuws is heb ik niet genoeg geld om elke keer nieuwe broeken te kopen. Ik ging dus op zoek naar een riem. We konden het eerst niet vinden, in elk geval niet bij de damesafdeling. Dus we togen naar de herenmode want ja, daar hebben ze in elk geval altijd riemen.

Plotseling Spaans benauwd om niets

Ongeveer halverwege het pad waar ze hingen kreeg ik het Spaans benauwd. Mijn vriendin was al bij de riemen en zocht een gladde zwarte riem met een eenvoudige gesp voor me uit. Foute boel: ik voelde dat ik heel erg niet blij werd. “Zullen we deze nemen?” zei ze vrolijk? Ik verzon allerlei uitvluchten en kwam met volstrekt niet ter zake doende argumenten om die riem niet te hoeven kopen. Gelukkig was mijn vriendin scherp, ze zag dat ik ergens in schoot.

Omgaan met triggers: Even uit de situatie stappen

“Zullen we eerst even een kopje koffie nemen?” Zei ik. Het karretje met de nu gehate riem bleef achter bij de ingang van de koffie-ruimte van de Makro en we namen een heerlijke capuccino. Ik voelde dat ik rustiger werd en weer kon kijken naar wat er gebeurde met die riem.

De link naar vroeger leggen

De man die mij misbruikte droeg altijd grijze of zwarte broeken met een eenvoudige zwarte riem. Die moest ik natuurlijk altijd open maken. Niet heel verrassend dat zo’n riem onmiddellijk associaties met hem opriep, al komt het gevoel eerst en de beelden pas later, bij de koffie. Het probleem was duidelijk: zo’n riem herinnert me te veel aan het seksueel misbruik. Nu stond ik voor een keuze. Ik kon de riem toch kopen, inmiddels, door het aan te kijken was de riem weer gewoon een riem geworden en stond niet meer in direct verband met het seksueel misbruik.

In het hier en nu beslissingen nemen

“Ik vind hem toch wel heel lelijk eigenlijk, echt een mannenriem. Ik wil juist iets wat mijn vrouwelijkheid ondersteunt”, zei ik tegen mijn vriendin en samen gingen we op zoek naar een personeelslid dat ons kon wijzen waar de vrouwenriemen hingen. Ik heb nu een mooie smalle blauwe riem met een eenvoudige gesp en inmiddels gaat hij op het 6e gaatje. En toen ik die gevonden had werd ik daar heel blij van.

Triggers serieus nemen en dan loslaten

Zo eenvoudig kan het zijn om getriggerd te raken en zo eenvoudig kan het zijn om met een trigger om te gaan, als je eenmaal door het proces van verwerking en helen van seksueel misbruik heen bent. In het verleden zou ik die riem waarschijnlijk gekocht hebben, mijn eigen gevoel niet serieus nemend en als ik ál de link naar het seksueel misbruik zou hebben gelegd dan zou ik dat stevig onderdrukt hebben. Gelukkig hoeft dat nu niet meer en heb ik de rest van de middag gewoon lekker kunnen shoppen zonder dat nare gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.