Triggers na seksueel misbruik

Wat zijn triggers?

Ook mij gebeurt het nog wel eens dat ik door omstandigheden getriggerd wordt. Dan voel ik me ineens weer klein en krijg ik een heel vervelend gevoel in mijn binnenste. Meestal merk ik het nu snel op en dan weet ik dat ik ‘ergens in schiet’. Iets wordt geraakt in mij en meestal heeft dat dus te maken met seksueel misbruik.

Heel gewone omstandigheden

De laatste keer was bij de Makro, een dag of wat geleden. Ik ben aan het afvallen en hoewel dat goed nieuws is heb ik niet genoeg geld om elke keer nieuwe broeken te kopen. Ik ben dus op zoek naar een riem. We kunnen het eerst niet vinden, in elk geval niet bij de damesafdeling. Dus we lopen naar de herenmode want ja, daar hebben ze in elk geval altijd riemen.

Plotseling Spaans benauwd om niets

Ongeveer halverwege het pad waar de riemen hangen krijg ik het Spaans benauwd. Mijn vriendin is al bij de riemen en zoekt een gladde zwarte riem met een eenvoudige gesp voor me uit. Foute boel: ik voel dat ik heel erg niet blij wordt. “Zullen we deze nemen?” zegt ze vrolijk. Ik verzin allerlei uitvluchten en kom met volstrekt niet ter zake doende argumenten om die riem niet te hoeven kopen. Gelukkig is mijn vriendin scherp, ze ziet dat ik ergens in schiet.

Omgaan met triggers: Even uit de situatie stappen

“Zullen we eerst even een kopje koffie nemen?” zegt ze. Het karretje met de gehate riem blijft achter bij de ingang van de koffie-ruimte van de Makro en we nemen een heerlijke capuccino. Ik voel dat ik rustiger wordt en ik kan weer kijken naar wat er gebeurt met die riem.

De link naar vroeger leggen

De man die mij misbruikte droeg altijd grijze of zwarte broeken met een eenvoudige zwarte riem. Die moest ik natuurlijk altijd open maken, met mijn kleine vingertjes.

 

Wat ik vroeger gedaan zou hebben

In het verleden zou ik die riem waarschijnlijk gekocht hebben. Ik zou mijn eigen gevoel niet serieus nemen, me laten overtuigen door mijn vriendin (dat het een praktische riem is) en als ik ál de link naar het seksueel misbruik zou hebben gelegd, dan zou ik dat zeker onderdrukt hebben. De riem zou ik hebben gedragen en is zou elke keer met een naar gevoel de gesp vastgemaakt hebben.

Vroeger is niet nu

Dat zo’n riem onmiddellijk associaties met het seksueel misbruik oproept is niet heel verrassend. Het gevoel komt bij mij eerst en de beelden pas later, bij de koffie. Het probleem is nu duidelijk: zo’n riem herinnert me aan het seksueel misbruik. Nu sta ik voor een keuze. Ik kan de riem toch kopen, inmiddels is de riem weer gewoon een riem geworden, geen eng ding uit het verleden. De riem herinnert niet meer direct aan het seksueel misbruik.

In het hier en nu beslissingen nemen

“Ik vind hem toch wel heel lelijk, echt een mannenriem. Ik wil juist iets wat mijn vrouwelijkheid ondersteunt”, zeg ik tegen mijn vriendin en samen gaan we op zoek naar een personeelslid dat ons kan wijzen waar de vrouwenriemen hangen. We kopen een mooie smalle blauwe riem met een eenvoudige gesp en inmiddels gaat hij op het 6e gaatje. Daar ben ik erg blij mee.

Triggers serieus nemen en dan loslaten

Zo eenvoudig kan het zijn om getriggerd te raken en zo eenvoudig kan het zijn om met een trigger om te gaan. Tenminste als je eenmaal door het proces van heling van seksueel misbruik heen bent. Als je dat niet bent, dan zou je waarschijnlijk net zo hebben gehandeld als ik in het verleden.

Helen van seksueel misbruik kán!

Je kunt helen van seksueel misbruik, ik ben er zelf het levende bewijs van. Het begint met erkennen dat het invloed heeft op je leven, op manieren die je zelf misschien nog niet eens zo helder hebt. Daarom heb ik in mijn boek een zelftest opgenomen waarin je kunt kijken hoeveel invloed het verleden op je leven heeft. Daarnaast staat er heel veel informatie in over hoe je kunt helen.

Koop het boek hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.