Wanneer ben je klaar met helen?

Wanneer ben je klaar met helen? Het wordt mij vaak gevraagd, omdat ik zeg dat ik geheeld ben. Hoe weet je nou dat je klaar bent? Dat je geheeld bent? Waar kun je dat aan merken?

Ik ben geheeld

Wat betekent het als je zegt ‘ik ben geheeld’? Voor mij betekent het: ik heb in mijn dagelijkse leven geen of nauwelijks meer last van mijn verleden. Ik word niet meer getriggerd door het minste of geringste, ik neem belangrijke besluiten met hart, ziel én verstand op één lijn en ik raak niet meer gemakkelijk uit het lood.

Word je dan nooit meer getriggerd?

Als je geheeld bent, word je dan nooit meer getriggerd? Natuurlijk niet, er zijn altijd nog kleine restjes van ervaringen uit het verleden die aangeraakt kunnen worden, waardoor je weer, eventjes, uit je doen raakt. Dat ‘eventjes’, daar gaat het om. Vroeger kon ik weken van slag zijn als een vreemde boos tegen mij deed. Nu heb ik ‘eventjes’ een moment voor mezelf nodig als dat gebeurt en dan kan ik het weer relativeren.

Tegenslagen, uitdagingen en leermomenten

Ook een leven na het helen van seksueel misbruik kent tegenslagen, uitdagingen en leermomenten. Het grote verschil zit in mij. Het grote verschil is dat ik nu, diep van binnen, wéét dat ik de uitdagingen, die op mijn pad komen, aankan. Dat ik leer van alles wat mis gaat en dat tegenslagen gewoon bij het leven horen.

Een rijk en vol leven

Een rijk en vol leven kent zowel hoogtepunten als dieptepunten. Als één van de twee gaat ontbreken, dan wordt het leven saai: een aaneenschakeling van hoogtepunten, de staat van bliss? Laat maar. Op een zeker moment wordt dat gewoon, het nieuwe normaal. Dan komt er vanzelf weer een behoefte aan variatie.

De balans vinden

Het gaat er in het leven niet om dat je altijd in balans bent, maar dat je de balans kent en kan herpakken als je hem ‘eventjes’ kwijt bent. Dus, hoe weet je dat je geheeld bent? Als je weinig of geen last meer hebt van je verleden. Als de uitdagingen die je op je pad tegenkomt steeds vaker gaan over de dingen van vandaag. En als je wéét, diep van binnen, dat je het aankunt.

 

Eén gedachte over “Wanneer ben je klaar met helen?

  1. Ik heb het tegendeel. Ik ben beschadigd. Mijn voormalige partner waar ik mee was verloofd was te ver gegaan. Hij had een extreme drankprobleem en dat frustreert hem dat hij ruzies kreeg op zijn werk en privé. Maar toonde zijn spijt nadat hij me in mijn huis met de grond gelijk heeft gemaakt. De politie zorgde ervoor dat hij ging vertrekken. Hij moest mij de sleutel terug geven.
    Hij koos eieren voor zijn geld. Hij is dan niet alleen mij kwijt maar ook onze kater en mijn 2 zoons. Die willen niets met hem te maken hebben. Mijn broer springt bij om mij te helpen maar ik regel dan ook dat ik ruimte nodig heb voor me zelf. Aan nieuwe relaties begin ik niet. Ik denk dat geluk in de liefde voor mij ver te zoeken is. Daarom wordt weleens gezegd, dat de tijd alle wonden heelt. Liefde is kwetsbaar, vertrouwen nog kwetsbaarder. Ik vertrouw wel wat op mijn familie, maar wil nog niet zeggen dat er voor mij beslist word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.