Nieuwjaarsgroet van Ilse

Nieuwjaarsgroet van Ilse (Gastblogger)


Ilse stuurde mij deze mail en toen ik haar vroeg of ik hem mocht publiceren, zei ze ja. Ze vertelt een herkenbaar verhaal over het afgelopen jaar en waar ze zoal tegenaan loopt in hulpverleningsland.

 

Hoi Ivonne,

Ik wens jou een heel goed 2018!
2017 was voor mij het jaar van mijn ‘verhaal’.
Mijn blogs.

Ik besef dat ik mijn therapeute niet meer kan betalen

In 2018 ben ik dus aangewezen op de ggz hulpverlening.
Ik besef dat ik structureel hulp nodig heb en dit niet mogelijk is bij mijn therapeute, omdat dit financieel niet betaalbaar is. Hierdoor kan ik mijn proces niet met haar hulp afmaken! Ik krijg het gevoel dat het allemaal om geld draait!
Jammer …. niet mijn keus …. het is niet anders! Ik moet opnieuw beginnen, opnieuw mijn vertrouwen geven, mijn verhaal opnieuw vertellen.

Ik voel me onmachtig en boos

Mijn onmacht en weerstand zijn tegen de maatschappij, tegen de zorgverzekering.
Het besef dat alles om geld en luxe draait … Mijn zorgverzekering heeft geen contract met ggz hier in mijn stad!!! Die deur bleef in 2017 dus gesloten voor mij (of ik moest het zelf betalen) Vanaf januari heb ik een andere zorgverzekering die wel een contract heeft met de lokale ggz!

Omdat ik werk sta ik achter in de rij

Omdat ik werk, ben ik later aan de beurt voor hulp! Anderen met een hulpvraag, die in de ziektewet zitten, gaan voor vanwege connecties met bedrijfsarts enzovoorts! Degene die thuis zitten zijn urgenter? Het voelt oneerlijk en maakt me machteloos. Mijn werk sleept mij er doorheen, het houdt mij in de werkelijkheid, geeft mij energie en afleiding! Betekent dat dat mijn hulpvraag niet net zo groot is als die van een ander?
Dit geeft mij allemaal veel verdriet!

Vanaf januari dus naar de ggz

Ik hoop dat ze mij vooruit kunnen helpen. Dat ze mij uit mijn cirkel kunnen halen. De cirkel waarin ik draai en steeds terugval. Waarin ik terugval in mijn intens verdriet/neerslachtigheid/negatief denken. Waarin mijn ‘rot’ gevoel …. pijn … steken … onmacht … verdriet en alles steeds terug komt. Pfff ….. ik heb nog een aardige grote klus voor de boeg!
Ik ga ervoor, ik maak die keuze!

Ik vertrouw op mijzelf!

Ivonne, bedankt dat ik in 2017 mijn blogs mocht schrijven op jouw site.
Het schrijven was en is nog steeds mijn redding. Mijn redding die mij niet in de steek zal laten!

Fijne jaarwisseling en een goed en gelukkig liefdevol 2018!
Groetjes
Ilse

Recensie ‘Kutouders’ van Esther Jesty

Kutouders

Met weinig woorden uit de dichter Esther haar ongenoegen over haar jeugd. In vooral voor pubers herkenbare korte gedichtjes laat Esther lezen hoe zij door haar ouders beschadigd werd.

Korte, pijnlijke schetsen

In het begin zijn het vooral korte en pijnlijke schetsen, pas bij het gedicht ‘No strangers’ wordt het voor mij als volwassen overlever ook herkenbaar. Dat gedicht spreekt me wel aan.

Illustraties

Het boek is overal geïllustreerd met zwart/wit tekeningetjes die passen bij de teksten. Het zijn kleine schetsjes die aan doedels in de kantlijn doen denken, maar ze spreken wel dezelfde taal als de gedichten. De coverillustratie is prachtig, maar daarbij mis ik de verbinding met de inhoud van het boek.

Een boek voor de opstandige puber

Het boek lijkt geschreven om de ruimte te bieden aan de ‘opstandige puber’ in ons. Voor de leeftijdscategorie 12 tot 16 jaar lijkt het me een heel herkenbaar boekje.

Pluspunten

  • Herkenbaar voor pubers
  • Passende illustraties
  • Kort en krachtig

Minpunten

  • Niet zo herkenbaar voor volwassenen
  • Soms kan ik niet volgen wat er bedoeld wordt

Te koop via:

Boekscout

Dertien jaar ‘… op eigen kracht’

Mijn bedrijf: ‘ … op eigen kracht’

Ken je dat, dat je van LinkedIn een felicitatie krijgt? Het blijkt dat ik inmiddels dertien jaar mijn eigen bedrijf ‘… op eigen kracht’ heb. Reden voor een kleine terugblik op dertien jaar voor mezelf zorgen, op eigen kracht. Het bedrijf waar het bespreekbaar maken van schuld en schaamte als een rode draad doorheen loopt.

Wat gaat eraan vooraf?

In de instelling waar ik werk wordt niet of nauwelijks met de jongeren over seksualiteit gepraat en al helemaal niet over seksueel misbruik. Als ik aan jongeren denk en de thema’s waar ze mee worstelen, kan ik een top drie samenstellen: ‘Seks, drugs en rock ‘n roll’. Rock ‘n Roll staat dan voor allerlei hobby’s waar de jongere belangstelling voor heeft. Dat kan van alles zijn, van boeken lezen tot het verzamelen van voetbalplaatjes. Wat dat betreft wijken ‘probleemjongeren’ niet af van wat ‘normale jongeren’ aan hobby’s hebben.

Mijn collega’s praten niet over seks

Mijn collega’s praten niet of nauwelijks over seks met de jongeren. Op een zeker moment zijn 9 van de 16 jongeren in ons project zwanger. Niet over seks praten is volgens mij dan nalatigheid. Binnen de instelling krijg ik het gesprek niet op gang. Vanuit management krijg ik geen steun voor mijn geluid. Tijd om op te stappen.

Zoeken naar een werkwijze

Ik neem afscheid van de jeugdzorginstelling in de stellige overtuiging dat het anders kan, anders moet! Ik denk dan nog dat ik vooral met jongeren zal werken. Een website is snel gebouwd, ik zet er een aanbod op van online-coaching rondom seksueel misbruik en ga aan de slag. Al snel blijkt de gemiddelde leeftijd van mijn klanten veel hoger. Mannen en vrouwen van 40, 50 en 60 blijken (net als ik had gedaan) te worstelen met hun verleden. Pas op die leeftijd zijn ze eraan toe om ernaar te gaan kijken.

De aanleiding om hulp te zoeken

Soms zijn ze door een trigger danig in de war gebracht. Soms komen ze omdat er voor het eerst veiligheid genoeg in hun leven is. Of door een ziekte of burn-out, waardoor ze niet meer kunnen vluchten in hun werk. De meesten komen, omdat ze zodanig vastlopen dat ze geen kant meer uitkunnen.

Partners in de knel

Mijn tweede verrassing is dat nogal wat partners van mensen met seksueel misbruik ervaringen contact met mij zoeken om hen te helpen. Ze zoeken ondersteuning in het omgaan met seksueel misbruik vanuit de partnerrol. De eerste vier jaar van mijn bedrijf heb ik regelmatig chat-sessies met klanten van over de hele wereld.

Na vier jaar een crisis

Na vier jaar heb ik er even genoeg van. Financiëel loopt het niet zo lekker, veel klanten geven aan dat ze door de crisis geen geld hebben om mij te betalen. Ik doe er van alles naast om aan geld te komen en uiteindelijk trek ik het financieel niet meer. Ik klop aan bij de sociale dienst en krijg een BBZ-uitkering voor ondernemers en ga me herbezinnen.

Tientjes

In deze tijd kom ik in contact met Erna Smeekens en samen met haar en Caroline van Rooij richt ik Stichting Tientjes op. Een organisatie van en voor mensen met weinig geld, die wel leuke en inspirerende dingen in hun leven willen, maar deze niet kunnen betalen. Bijna drie jaar lang zijn we bezig de stichting vorm en inhoud te geven.

‘Geld is niet belangrijk! Passie wel!’

De slagzin van Tientjes gaat over hoe belangrijk passie is en steeds vaker kom ik juist met dat stuk passie in de knel. Want mijn passie was en is schrijven. Ik doe veel schrijfwerk voor Stichting Tientjes, maar als ik door mijn vriendin en mijn coach een middagje onder handen genomen word, weet ik eindelijk wat me te doen staat. Het manuscript van ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij.’ heb ik in zijn ruwe versie dan al liggen. Het is tijd om dit boek de wereld in te brengen.

… op eigen kracht nu!

‘…op eigen kracht’ begon vanuit een verzet. Het moest anders! Inmiddels heb ik een ander soort kracht in mezelf aangeboord. De kracht van kwetsbaarheid. In plaats van te vechten tegen de misstanden die ik zie, heb ik besloten om mijn aandacht op een positieve manier in te zetten. Mijn missie is om de hulpverlening na seksueel misbruik te verbeteren én beter zichbaar te maken.

Succes!

Het werkt! Mijn boek wordt gebruikt in twee HBO opleidingen. Het vindt zijn weg naar mensen die nu in de zorg werken. Ook lotgenoten lezen het boek en vinden er herkenning, bemoediging en hoop in. Van alle kanten krijg ik te horen dat het fijn is dat er eindelijk een boek is dat seksueel misbruik, in leesbare taal, van alle kanten belicht.

Vanaf het succes van het eerste boek gaat het hard

Gastlessen, presentaties en lezingen, ik vertel mijn verhaal op zoveel mogelijk plekken. Ik help seksueel misbruik bespreekbaar te maken door erover te praten. Ik schrijf blogs en boeken over de dagelijkse realiteit van seksueel misbruik. Over de langetermijneffecten en hoe die het leven lastig maken voor de overlever. Ik schrijf een boek voor partners, omdat ook zij elders weinig ondersteuning kunnen vinden.

… op eigen kracht, the next level

Mijn bedrijf maakt een groeispurt door als ik me realiseer dat ‘… op eigen kracht’ niet hoeft te betekenen dat ik het alleen moet doen. Samenwerken vond ik in het verleden lastig, vooral omdat ik in hierarchische structuren moest functioneren. Als iemand de baas over mij is, ga ik stuiteren (Eén van de langetermijneffecten van seksueel misbruik). Maar in open overleg blijk ik goed te kunnen samenwerken. De next level is dan ook dat er steeds meer mensen zich verbinden aan mijn missie: ‘Het verbeteren en beter zichtbaar maken van de hulpverlening na seksueel misbruik’.

Symposia en netwerk

Naast mijn schrijfwerk en mijn coachings, die ik ook nog steeds doe, organiseer ik nu, samen met mijn lief, symposia voor hulpverleners, steeds rondom een thema uit het brede domein van seksueel misbruik. Samen beginnen we een kennisnetwerk van hulpverleners die zich in de hulp na seksueel misbruik hebben bekwaamd.

De toekomst?

Op dit moment zijn we ons aan het beraden voor de toekomst. De uitgeverij (die ik in 2014 ben gestart) betekent dat ik niet meer alle boeken zelf hoef te schrijven en schrijfcoaching ligt mij na aan het hart. Mijn eerste boek is nog steeds een standaardwerk op het gebied van seksueel misbruik en verdient een extra promotieronde. Een opleiding of verdiepingstraining voor therapeuten die zich op dit gebied willen bekwamen, ligt in het verschiet.

Na dertien jaar … op eigen kracht

Ik kijk met een zekere trots naar alles wat er al bereikt is. Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst. Er ligt nog heel veel werk voordat seksueel misbruik de wereld uit is, daarover maak ik me geen illusies. Als er maar beter passende hulp opgang komt. Als er maar geluisterd wordt naar de verhalen. Daaraan draag ik mijn steentje bij en dat blijf ik doen, totdat het niet meer nodig is.

Keuzes maken over seksualiteit, intimiteit en relaties

Als je misbruikt bent in je vroege jeugd heb je vaak in je ontwikkeling een paar stapjes gemist. Je hebt onvoldoende met leeftijdsgenootjes geëxperimenteerd met relaties, verkering, vriendschappen en seks. Waar andere pubers op hun gemak de wereld van seksualiteit aan het ontdekken zijn, met alle emotionele oprispingen die daar bij horen, ben jij oncomfortabel met seksualiteit en intimiteit.

Seksualiteit en intimiteit zijn verwarrend

Leren hoe je omgaat met seksualiteit en intimiteit kun je door het misbruik tijdens je pubertijd niet of onvoldoende. Helen van seksueel misbruik betekent ook dat je deze ontwikkelingen in gaat halen. Je gaat tijdens je helingsproces ontdekken dat je keuzes kunt maken, ook op het gebied van relaties, seksualiteit en intimiteit. Het begint vaak het jezelf leren kennen.

Keuzes maken over je eigen seksualiteit

Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe helderder je in je keuzes kunt zijn. Gewoon praten over vrijen en wat je daarin fijn vindt is iets wat naar mijn smaak in de maatschappij nog veel te weinig gebeurt, zelfs in intieme relaties. Maar als je misbruik hebt meegemaakt is het extra belangrijk dat je leert praten over hoe je de seksualteit beleeft die je met iemand hebt. De ander kan geen gedachten lezen en tenzij jij leert praten over wat je fijn vind en wat niet loop je het risico dat de ander ongewild over je grenzen gaat.

Moet ik een partner vertellen over het misbruik?

Ook daarin mag jij zelf een keuze maken. Mijn ervaring is dat het heel erg kan helpen, maar ook dat je het daarover het beste zo vroeg mogelijk kan hebben. In elk geval voordat je met iemand in bed beland. Ik zorg in relaties tegenwoordig altijd dat ik weet hoe iemand in seksualiteit en intimiteit staat.

Waarover kun je allemaal praten met elkaar?

Het gaat in een relatie niet alleen om praten over seksualiteit, maar zeker ook over intimiteit: hoe nabij wil je iemand hebben? Wil je veel knuffelen of liever dingen samen doen? Heb je veel behoefte aan (fysiek) contact of voel je je lekkerder bij meer afstand? Wil je samenwonen, trouwen en dergelijke of woon je veel liever alleen, met alle vrijheid om te komen en gaan? Wil je samen slapen of niet? Het is handig om dit soort dingen vroeg in de relatie te bespreken, zodat je de wederzijdse verwachtingen en wensen kent en daarnaar kunt handelen.

(bijna) iedereen heeft een seksuele geschiedenis

Een handige manier om onderwerpen rondom seksualiteit ter sprake te brengen is om te vragen naar eerdere ervaringen. Dit is tegelijk een manier om voor jezelf na te gaan hoe prettig je de ander vindt. Spreekt hij of zij met respect over eerdere partners (of is alles altijd de schuld van de ex?). Op welke manier is het ooit eerder ‘uit’ gegaan en wat vind je daarvan? Wanneer je in zo’n gesprek jouw eigen geschiedenis inbrengt, is het minder zo’n ‘Ik moet je wat vertellen’ praatje, en komt het meer als van nature aan de orde.

Praten over seksueel misbruik met je partner

Praten over het seksueel misbruik en wat dat met je gedaan heeft, kan een belangrijke stap zijn in je relatie. Je kunt het hebben over wat het met je seksuele beleving heeft gedaan. Welke effecten dat nu nog heeft. Als je nog niet volledig geheeld bent van het seksueel misbruik, is het ook handig om te praten over triggers en hoe je wilt dat daarmee om wordt gegaan.

Hoe concreter hoe beter

Hoe meer informatie je deelt, hoe vroeger in de relatie en hoe concreter je praat over wat er in je omgaat en wat je verwachtingen en je angsten zijn, hoe beter. Want hoe beter de ander geïnformeerd is, hoe groter de kans is dat hij/zij daaraan kan en wil voldoen.

De verwachtingen en wensen van de ander

Als jij er vrijer over kunt praten, is de kans ook groter dat je partner zijn/haar eigen verwachtingen en wensen naar jou uitspreken, zodat je ook daar niet voor verrassingen komt te staan. Ik denk dat dit een goede manier om aan een relatie te beginnen is, of je nou seksueel misbruikt bent of niet! Maar wanneer je een seksueel trauma hebt opgelopen is het extra belangrijk.

Educatie over de langetermijneffecten

Voor zowel slachtoffers als partners van slachtoffers van seksueel misbruik is het van belang om te weten welke langetermijneffecten er zijn. Hoe het misbruik doorspeelt in je leven van alledag, zodat je die invloed ook kunt neutraliseren. Zodat je niet verrast wordt als de herinneringen aan het seksueel misbruik later weer eens de kop opsteken, omdat er een trigger geraakt wordt, of omdat je in een stressvolle tijd zit.

Waar kun je informatie vinden?

Veel informatie vind je in mijn boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij!’ Voor partners staat veel informatie in het boek ‘Partners in beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van je relatie.’

Beide boeken kun je hier bestellen