Deze blog gaat over mannen die seksueel misbruik in hun jeugd hebben ervaren. Ik heb in mijn praktijk een aantal mannen begeleid die misbruikt zijn door mannen en één die door een oudere zus misbruikt is. Mannen kampen, net als vrouwen, met een stuk zelfoordeel. “Ik had me moeten verweren”, “Ik had hem een schop moeten geven” of “Ik ben vast homo want ik kreeg wel een erectie”
Een groot taboe
Als je als jongetje misbruikt wordt, heb je een groot taboe te overwinnen. Mensen hebben allerlei ideeën over mannen die samenhangen met stoer zijn, je niet laten kennen, vooral niet huilen en oh ja, mannen zouden altijd wel in zijn voor seks.
Last van een mythisch manbeeld
Al deze mythes beïnvloeden het zelfbeeld van de gemiddelde man. Wanneer je als man niet constant aan seks denkt, ga je jezelf nog raar vinden. Als je kwetsbaar bent en ook wel eens verdriet hebt, verberg je dat, anders wordt je uitgemaakt voor watje. Gelukkig is het mannelijk zelfbeeld al wel wat aan het verschuiven, maar juist als je extra kwetsbaar bent vanwege een misbruikverleden is het lastig om je tegen deze mytische manbeelden te beschermen.
Jongens zijn geen mannen
Jongens zijn geen mannen. Het zijn geen miniatuur versies van de volwassen man. Ze zijn onvolwassen, onvolgroeid en volstrekt afhankelijk van volwassenen. Hoe stoer je als jongen ook bent, tegen een kerel (of vrouw) die twee keer zo groot is als jij begin je niks. Tegen een volwassene die overwicht over jou heeft, alleen al omdat je geleerd hebt te gehoorzamen aan volwassenen, heb je niks in te brengen.
Jongens raken in de war
Wanneer je als jongen wordt misbruikt is de verwarring groot. De misbruiker maakt de verwarring groter door jou de schuld in de schoenen te schuiven. Daarnaast wordt er vaak gezegd: ‘Zie je wel, je krijgt een erectie. Je geniet ervan’. Of de misbruiker benadrukt hoe volwassen/groot je al bent. De misbruiker brengt je bewust in verwarring, omdat jouw stilte nodig is voor hem of haar om met deze misdaad weg te komen.
Je vindt het vreselijk, maar je lichaam reageert
De hele maatschappij lijkt op de mannelijke seksualiteit gericht te zijn. Als je misbruikt wordt en je vind het vreselijk, ga je mede daardoor aan jezelf twijfelen. “Zou ik wel normaal zijn? Je hoort van seks te genieten toch?”
Gedwongen seks in nooit fijn
Het maakt niet uit hoeveel mensen denken dat mannen altijd seks willen: gedwongen seks is nooit fijn.
En hoe zit dat dan met de lichamelijke reacties? Die zijn er. Dat doet niets af aan het feit dat de dwang niet fijn is. Als je in een appel bijt loopt er water in je mond, je klieren worden geactiveerd. Als je gedwongen wordt om in een appel te bijten loopt er evenveel water in je mond. Dat betekent niet dat het fijn is om gedwongen te worden om in een appel te bijten.
Een erectie of orgasme betekent nog niet dat je geniet
Net als het water in je mond bij het gedwongen in een appel bijten, betekent het krijgen van een erectie of een orgasme nog niet dat je geniet.
In mijn boek is een hoofdstuk opgenomen van een mannelijke overlever van seksueel misbruik. Hij geeft antwoord op de vraag van een vrouwelijke partner over hoe ze moet omgaan met het feit dat haar vriendje seksueel misbruikt is. In een prachtige brief aan haar maakt hij duidelijk hoe hij als man zou willen dat ze met hem om zou gaan.
Het is een brief die hij tegen het eind van zijn proces van helen van seksueel misbruik schreef. Inmiddels gaat het goed met hem. Hij is in een duurzame relatie en heeft het misbruik achter zich gelaten. Een echte kanjer!
Het is mij ook overkomen van mijn 9 de jaar tot bijna 18 in een klooster. Ik werd hierbij ook nog ernstig mishandeld, omdat ik me verweerde en er bloed uit neus en mond en kont liep. RKK heeft wel erkend maar dat bedrag kan nooit genoeg zijn voor alles wat ik heb meegemaakt. Het is namelijk onbetaalbaar. Ik doe er alles aan nu nog om de daders voor de rechter te krijgen. Andere jongens (inmiddels mannen) worden ook met verjaring het bos in gestuurd. Toch vind ik dat ik het moet proberen tegen beter weten in. En dat justitie inziet dat zoiets NOOIT kan verjaren.
Hoi Peter,
Wat naar dat dit ook jou is aangedaan. Je hebt gelijk, geld kan nooit recht maken wat krom is. Gelukkig is de verjaringstermijn voor ernstig seksueel misbruik inmiddels afgeschaft. Helaas kun je wetten kennelijk niet met terugwerkende kracht veranderen.
Alleen als het minderjarige daders betreft is er tegenwoordig nog een verjaringstermijn van 20 jaar.
Straffen is één ding, maar hulp aan slachtoffers is nog een tweede. Dat mag wat mij betreft wel beter, want helen kán. Je kunt een goed leven met alles wat daarbij hoort hebben, ook na seksueel misbruik. Maar daar heb je vaak wel goede hulp bij nodig.
warme groet,
Ivonne