SKIP bijeenkomst in Arnhem

Wat is het SKIP?

Het SKIP is een Stichting Kindermisbruik Instellingen Pleegzorg. Zij helpen mensen die in pleeggezinnen of in Jeugdzorginstellingen seksueel misbruikt zijn. Naar aanleiding van het rapport van de Commissie Samson heeft de overheid een fonds in het leven geroepen, het Statuut Schadefonds. Daar kunnen mensen die binnen de jeugdzorg misbruikt zijn een aanvraag doen voor schadevergoeding. Daar helpt SKIP mensen mee.

Goed werk, veel werk

Het SKIP doet goed werk en vooral veel werk. Naast het begeleiden van mensen die een individuele aanvraag doen bij het Statuut Schadefonds, doen zij hun best om de politieke keuzes op dit gebied te beïnvloeden.  Waar ze zich op dit moment met name hard voor maken, is het verlengen van de termijn waarbinnen de aanvraag gedaan moet worden. ‘Mensen hebben meer tijd nodig’, vertellen zij de overheid, omdat het naar buiten komen met je verhaal geen makkelijk proces is. Ook geven ze feedback aan de overheid over de procedures en hoe hoogdrempelig deze voor de lotgenoten zijn. Daarnaast weten ze keer op keer met ervaringsverhalen de lokale pers te bereiken.

De bijeenkomst in Arnhem

De bijeenkomst in Arnhem stond in het teken van ‘Zorg voor jezelf’, maar er was zeker ook ruimte voor ‘zorg voor elkaar’. Een aantal lotgenoten deelden hun ervaringen. Ineke Teisman las een paar gedichten voor en vertelde vervolgens haar levensverhaal in een notendop. Rosemarie zong het lied: ‘Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald?’, inmiddels een klassieker op dit type bijeenkomsten. En er waren workshops gepland.

Een ziekmelding voor de workshop

Er was een creatieve doe-workshop, een ‘wandeling en gedichten schrijf’ workshop en dan was er nog een workshop gepland over de hulpverlening. Helaas was degene die deze workshop zou geven ziek en had zich afgemeld. Nou weet ik wel het één en ander over hulpverlening na seksueel misbruik, dus ik bood spontaan aan deze workshop over te nemen. Wel met mijn eigen inkleuring en zonder enige voorbereiding natuurlijk, maar de organisatie was blij met mijn aanbod.

De workshop ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’

Gelukkig had ik mijn boek bij me, dus ik kon een paar pagina’s uit het boek als leidraad voor de workshop nemen. Een paar kopietjes laten maken voor iedereen en daarna in gesprek. Ik vroeg de deelnemers naar hun ervaringen met de hulpverlening en dan specifiek naar welke soort therapie ze ooit hadden gehad. Die schreef ik op een flap. Er waren zo’n 12 deelnemers en eigenlijk heb je dan aan één flap niet genoeg! Zoveel soorten therapie, hoe maak je daar een keuze uit?

Je hebt iets te kiezen!

Wat voor veel mensen een eye-opener is, is dat je iets te kiezen hebt. Dat je niet braaf hoeft te doen wat de huisarts zegt. Jij kunt zelf shoppen voor de juiste soort therapie voor jou. Ben je iemand die vooral wil snappen wat er is gebeurd? Dan is een inzichtgevende therapie een goed idee. Daar zijn er heel veel van. Wil je vooral in contact komen met je lichamelijke gevoelens? Lichaamswerk of lichaamsgerichte traumatherapie heb je in vele soorten en maten. Wil je het gebeurde van je af praten? Gesprekstherapie of coaching… Voor elk wat wils.

Een therapie kiezen

Een therapie kiezen vraagt dat je je verdiept in wat jij nodig hebt en waar jij op dit moment aan toe bent. Pas als je weet wat je zoekt, kun je zelf de regie van de hulpverlening in handen nemen en dán kun je ook beoordelen of de therapie werkt voor jou! Naast de therapie is er dan ook nog eens de therapeut. Want ook daar kan het mis gaan. Je hebt nu eenmaal mensen waarmee je goed kunt opschieten en mensen waarmee je niet overweg kunt. Men zegt wel dat de ‘klik’ met je therapeut voor 35% het resultaat beïnvloedt. Dat is nogal wat! Belangrijk dus om, als je niet ‘klikt’ met je therapeut, dit aan te geven en om een doorverwijzing te vragen of zelf verder te zoeken.

De deelnemers van de workshop

Het is van meet af aan duidelijk, alleen al aan het aantal therapieën dat we op de flap schrijven, dat de deelnemers veel ervaring hebben met therapie. Het uitwisselen van goede en slechte ervaringen met therapieën en therapeuten is heel belangrijk. Als jij goede ervaringen hebt met een therapeut en dan met name met een therapeut die om kan gaan met de specifieke kenmerken van seksueel misbruik, dan is dat belangrijke informatie voor lotgenoten. Ik verzamel dergelijke kanjers al enige tijd op mijn andere website: www.hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl, tips zijn welkom.

Terugkijken op een fijne dag

Ik ben blij dat ik de netwerkdag van SKIP bezocht heb. Wat me vooral is bijgebleven, is dat zo’n dag niet alleen maar kommer en kwel is. Dat we kunnen lachen met elkaar, zonder dat we daarbij de ellende hoeven te ontkennen. Dat het gezellig kan en mag zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.