De 5 beste tips voor het zoeken van de juiste hulpverlener

Hoe vind je de juiste hulpverlener?

In mijn boek dat je kunt bestellen via mijn homepage staat een schat aan informatie over diverse therapieën en hoe die werken. Je kunt er veel informatie uithalen over hoe je helen van seksueel misbruik aan kunt pakken. Maar wat zijn nou de belangrijkste tips. Hoe kun jij jouw heelwordingsproces ter hand nemen?

1. Besluit dat je het wilt

Verreweg het belangrijkste wat je voor jezelf kunt doen, is besluiten dat je wilt helen. Als je last hebt van een aantal van de effecten die seksueel misbruik kan hebben (kijk bijvoorbeeld op de zelftest om te weten welke effecten dit zijn) is het besluit om er iets aan te doen het belangrijkste. Het is een keuze om jezelf belangrijk genoeg te vinden om in te investeren. Dat is het begin.

2. Zoek professionele hulp

Misschien zijn er mensen die het zonder professionele hulp redden. Veel vaker gaan mensen daarop onderuit. Ze vinden dat ze het zelf moeten kunnen en eigenlijk ook dat het allang klaar had moeten zijn. ‘Het is immers al zo lang geleden’. Soms vragen ze hun vrienden om hulp of hun partner. Natuurlijk heb je die ook nodig, maar om seksueel misbruik echt te helen, ben ik ervan overtuigd dat je meer hulp nodig hebt. En niet zomaar een therapeut, maar iemand met verstand van seksueel misbruik en de gevolgen ervan. Hoe vind je de juiste hulpverlener?

3. Oriënteer je op diverse vormen van hulpverlening

Kijken en vergelijken is iets wat we voor allerlei producten gewend zijn te doen. Van zorgverzekeraars tot mobiele telefoon abonnementen: we bestuderen de voorwaarden en voor en nadelen van diverse aanbieders voordat we een beslissing maken. Ook voor de juiste hulpverlener bij seksueel misbruik kun je het beste een zelfde soort vergelijk maken. Wat zijn voor jou belangrijke aspecten van een hulpverlener? Wat zijn de voor- en nadelen van haptonomie ten opzicht van traumatherapie? Hoe vergelijk je familie-opstellingen met EMDR. Wat kun je verwachten van een hypnotherapeut en wat is eigenlijk innerlijk kind werk? Net als bij andere producten zijn er voor en nadelen bij elk van deze methodes.Welke therapievorm je kiest heeft alles te maken met wat jij belangrijk vindt.

4. ‘Test’ diverse hulpverleners

Er zijn weinig gespecialiseerde hulpverleners op het gebied van seksueel misbruik, maar toch zou ik bij meerdere mensen op gesprek gaan. Een intake is een manier om van beide kanten te kijken of er een klik is. Ondervraag tijdens de intake ook de therapeut: Hoeveel ervaring heeft hij of zij met specifiek jouw problemen? Welke hulpverleningsmethodieken heeft je therapeut in huis? Hoe werkt deze? Als religie of levensovertuiging een rol speelt, matcht deze dan met de jouwe? Maar ook heel concreet en praktisch: hoeveel tijd maakt de juiste hulpverlener voor je vrij, hoe flexibel is hij of zij met afspraken.

5. Stel eens een voortgangsgesprek voor

Als je al enige tijd in therapie bent en je voelt niet meer dat je vooruit gaat, maak eens een afspraak met je therapeut voor een voortgangsgesprek. Bespreek wat je ervaart en kijk, samen met de therapeut, of er iets in de aanpak anders moet of dat het meer een kwestie is van doorzetten tot de doorbraak of dat de therapeut je moet verwijzen naar een ander die de juiste hulpverlener is om je bij de volgende stap te helpen.

Helen van seksueel misbruik doe je zelf

Het helen zul je zelf moeten doen. Verwacht niet dat de therapeut jouw problemen voor je gaat oplossen. Wat je van de juiste hulpverlener kunt verwachten is dat ze je de gereedschappen in handen geven waarmee je jouw problemen kunt aanpakken. Dat ze met je meedenken. Dat ze je zullen raken in de plekken waar jij pijn hebt. Dat ze je inzicht geven in wat er gebeurt en hoe je er op een andere manier mee om kunt gaan. Zodat jij verder kunt met je leven, vrij van de belasting van het verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.